Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires dels bolets > Jornades micològiques

Jornades Micològiques Internacionals
Esplugues també és boletaire
Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat), Mitjans d'octubre

Cuinant uns shitakes

Una de les celebracions boletaires més veteranes del país són les Jornades Micològiques Internacionals d’Esplugues de Llobregat, un conjunt d’activitats relacionades amb l’univers boletaire organitzades per l’Associació Amics de la Micologia que tenen el seu origen als anys 70.

L'Associació Amics de la Micologia d'Esplugues és una entitat sense ànim de lucre que té per missió difondre el coneixement dels bolets, tant des de la seva vessant científica com des del seu vessant festiu i gastronòmic. L’entitat també col·labora en l’organització d’altres activitats fora d’Esplugues, com sortides, cursets de cuina, etc

Els orígens de les Jornades Micològiques Internacionals d’aquesta celebració cal cercar-los en l’afany boletaire, heretat de pares a fills, d’un grup d’amics d’Esplugues que, a mitjans dels anys 70 decideixen organitzar una exposició de bolets en el marc de la Festa Major de Sant Mateu. Sortien a cercar bolets entre setmana, a la zona boscosa de Sant Pere Màrtir (Serra de Collserola) i el cap de setmana de festa major muntaven l’exposició per donar a conèixer els bolets que havien trobat. En l’actualitat, la celebració s’ha traslladat del setembre a l’octubre i s’ha ampliat l’àmbit territorial de les seves sortides i recerques, que és tot Catalunya.

L’any 1986 l’Exposició de Bolets fa un tomb. L’ajuntament d’Esplugues suggereix al grup d’amics es constitueixi com a associació i que organitzi una setmana d’activitats al voltant del món dels bolets. A partir d’aleshores, juntament amb l’Exposició de Bolets també s’organitzen xerrades d’experts i tallers de micologia destinats als no iniciats.

L’any 1996 s’incorpora a la celebració la Degustació de Bolets. Es tracta d’un àpat que, a preus populars, permet el tast de diversos plats cuinats amb diversos tipus de bolets. En l'actualitat, la Degustació de Bolets és a càrrec de cuiners experts, que preparen un menu amb bolets especials i diferents, i té lloc el dissabte i diumenge de les Jornades.

Les Jornades Micològiques Internacionals comencen el cap de setmana anterior amb la recollida de bolets que s'efectua en algun indret escollit de Catalunya. Els exemplars trobats es guarden en cambres frigorífiques per conservar-se millor i s'utilitzen per muntar l'Exposició de Bolets, que es pot veure al Casal de Cultura Robert Brillas (Angel Guimerà, 38) d’Esplugues de Llobregat fins diumenge.

Els noms dels bolets
Cuello Subirana, Josep / Lynx Edicions