Calendari: Festes de Tardor > Trobades sectorials > Música i cançó

Festa del Flabiol
Arbúcies (la Selva), Darrer cap de setmana d'octubre/primer de novembre

Un dels participants

Sonada conjunta

Taller de flabiol

Un apassionat homenatge a aquest menut instrument de vent que durant dos dies omple Arbúcies amb sons càlids. Concerts, col·loquis, tallers, balls, parades artesanes i moltes altres activitats destinades a donar a conèixer i ampliar l'interès per aquesta flauta rústica de so agut.

El flabiol és un instrument de vent de la família de les flautes, fet de fusta o de canya, d'uns 20 o 25 cm de llargada que té la particularitat d’estar pensat per a ser tocat amb una sola mà, usant-hi els cinc dits. Hom el creu originat al bosc o entre canyes i en relació amb els pastors ramaders amb vocació musical.

El flabiol es toca des de l'Ebre fins a la Catalunya del Nord i des de la Franja d'Aragó fins a Mallorca, tot i que també hi ha instruments semblants en d’altres indrets del món.

El flabiol a Arbúcies

A Arbúcies fan cada any una gran festa per celebrar la passió per aquest instrument tradicional. La concentració de músics fa d'Arbúcies l'indret més destacat del moviment flabiolaire. El fet de què la festa se celebri en aquesta població de La Selva és degut a la implantació, durant la primera meitat del segle passat, d'un bon nombre de masos on s'elaboraven els flabiols per tal d'organitzar balls.

Hi participen tots els practicants devots vinguts d’arreu dels Països Catalans i d’altres indrets d’Europa i del món, que es reuneixen per compartir la seva passió, fer sonar plegats el flabiol i compartir els vells i nous coneixements al voltant d’aquest instrument.

La festa compta amb un complert programa d’actes dedicats a donar a conèixer i ampliar l'interès per aquesta flauta rústica de so agut que inclou tallers, col·loquis, balls, parada de productes flabiolaires, animació pels carrers un gran concert de música de flabiols i també una castanyada popular.

Imatges: Phil Day, Mon Cardona

Músics de flabiol i bombo. Els flabiolaires del rodal d'Arbúcies