Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Martí > Festes majors

Festa Major de Sant Martí
Calonge (el Baix Empordà), Cap de setmana més proper a l'11 de novembre

Desfilada del Vi

Repartiment del vi nou

Concurs de Cuina

Calonge celebra, al voltant de la festivitat de Sant Martí, el gruix de les activitats culturals i esportives de la seva Festa Major d’Hivern. Un dels actes més destacats d'aquesta festa és la celebració i ritus d’arribada del primer vi de la temporada i l'elecció del personatge Sa Bardissa de l'any.

La Festa Major d'Hivern de Calonge es celebra per Sant Martí, pels volts de l'11 de novembre, i per això també es coneix per Festa Major de Sant Martí. Des de l’any 2003 l’activitat més destacada de la festivitat és la Festa del Vi Nou, una celebració que té un doble objectiu: donar a conèixer el vi novell, el primer vi de la temporada elaborat a Calonge i, per l’altra, apropar la cultura del vi als ciutadans d’una forma alhora amena i rigorosa.

El ritu central de la festivitat és la missa solemne i musicada en honor a Sant Martí que es fa el dia 11 de novembre al migdia a l’església parroquial de Sant Martí de Calonge. Acabada la missa es ballen sardanes. Aquest mateix dia a la nit es celebra el Ball de Festa Major al Cercle Calongí. Durant la mitja part d'aquest ball té lloc l'elecció de l'hereu i la pubilla de l’any en curs. Antigament també s'hi havia celebrat l'elecció del personatge Sa Bardissa, motiu o malnom amb què és conegut el poble de Calonge.

Durant els dies que dura la festa també es programa un ampli ventall d’actes com ara les representacions teatrals del Concurs de Teatre Amateur (des de l’any 2003), animacions i tallers infantils, ballades de sardanes, concerts, tornejos de futbol i futbolí (des de l’any 2005), botifarrades i bicicletades populars, etc

Imatges: Departament de Premsa de l'Ajuntament de Calonge.

Sa Bardissa i Maganyeus

El municipi de Calonge està format per dos nuclis de població: Calonge, el nucli d’interior i el més antic, i Sant Antoni de Calonge, que va néixer al voltant del segle XVIII i és el nucli de mar. La rivalitat històrica entre ambdós nuclis ha deixat dos malnoms. Així, mentre que el nucli de Calonge ha estat popularment conegut com Sa Bardissa, tant per la vegetació que el rodeja, com pel caràcter espinós dels seus habitants, l’altre és conegut per Sant Antoni de Maganyeus, en referència a en Nyeu, un personatge d’una llegenda local que va desaparèixer misteriosament.

Els secrets de Sa Bardissa
Aymar i Ragolta, Jaume / Diputació de Girona