NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires gastronòmiques > Festes i fires de la perdiu


Fira de la Perdiu
El mercat de la perdiu roja
Vilanova de Meià (la Noguera), Segon diumenge de novembre


Cartell de l'edició 2006


Perdius engabiades


Una de les parades


 

Cada segon diumenge de novembre Vilanova de Meià celebra la seva Fira de la Perdiu, una trobada on s’exposen diferents ocells apreciats per la qualitat de la seva carn. La protagonista del mercat és la perdiu roja, que es distingeix per tenir vermells el bec i les cames, i la caça, cria i gastronomia de la qual compta amb una gran tradició a la zona.

L’origen d’aquesta fira és remunta al privilegi concedit pel rei Pere III de Catalunya i Aragó l'any 1374 als paers i als prohoms de la Universitat de Vilanova de Meià per tal que poguessin celebrar una fira per la diada de Sant Martí. El privilegi va ser confirmat pel rei Felip I a finals del segle XVI. En aquesta primitiva Fira de Sant Martí es comercialitzaven tot tipus de productes del camp (cereals, fruits secs, llegums, mel, llana, porcs, aviram...) i la gent hi adquiria roba i calçat de cara a l'hivern.

Ara bé, el que li va donar més fama va ser el "mercat de les perdius". Els pagesos i pageses de la rodalia de Vilanova de Meià caçaven perdius a l’estiu i les feien créixer a casa seva. La vigília la fira, les perdiuaires baixaven cap a Vilanova amb les seves perdius engabiades per portar-les a la Fira de Sant Martí que es feia a la Plaça de la Creu. La fira era un punt de trobada per compradors vinguts d’arreu, especialment caçadors, que les feien servir per a les seves caceres.

La fira, que va estar a punt de desaparèixer durant la dècada dels seixanta, va ser recuperada el 1968 per les autoritats municipals amb el nom de Fira de la Perdiu. A la fira actual s’hi poden trobar parades amb exposició i venda de perdius, faisans, guatlles, ànecs de coll verd i algunes altres espècies d’ocells i tot tipus d'aviram. També hi ha una mostra de productes artesanals, una mostra canina (Desfilcan) i activitats culturals diverses, com exhibicions, concerts, xerrades i exposicions.

També s'hi fa un Concurs de Perdius que premia els millors exemplars d'aquesta au. Un jurat presidit pel President de la Federació Provincial de Caça valora les perdius exposades a la Fira i concedeix els premis al millor exemplar, la millor parella, la millor perdiu mascle i el criador més jove.

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Ajuntament de Vilanova de Meià




El cant de la perdiu segons l'Alcover Moll
El cant de la perdiu (anomenat escotxegar o escotxinar) és interpretat humorísticament per la gent de diferents maneres. Segons uns, la perdiu en cantar diu això: «Llorenç català: què t'he fet?» (Empordà). Altres: «Que xic! que xic! No en tinc sinó un xic!» (Espinavessa). «Blat segat! blat segat!» (Crespià). En el Rosselló es recita tot un diàleg entre dues perdius, prou humorístic: «Carall que et fot! Aquí hi ha un caçador!—Com va vestit?—Mal vestit, mal vestit!—Fugim, fugim!—Ben vestit, ben vestit!—Fugim pas; risquem pas res!»


  5039 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Vilanova de Meià
http://www.vilanovameia.cat
C/Església, 1
25735 Vilanova de Meià (la Noguera)
973.41.50.05
ajuntament@vilanovameia.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org