Calendari: Festes de Tardor > Festes de l'oli nou > Festes a la D.O Baix Ebre-Montsià

Fira de l'oli novell, els cítrics i el comerç

Plega tradicional d'olives

Estands dels comerços locals

Exposició de maquinària agrícola

Cartell de les Jornades Gastronòmiques

Santa Bàrbara és un poble que combina el conreu de l’olivera amb el conreu dels cítrics (taronges i mandarines) i altres arbres fruiters. Cada any el tercer cap de setmana de novembre es celebra un esdeveniment que vol retre homenatge a tots aquests productes locals.

Conegut també com a “La Plana de l’Oli” o “gran mar d’oliveres”, Santa Bàrbara és un poble tradicionalment agrícola, dedicat majoritàriament a la producció d'oli. El conreu de les oliveres tingué la seva millor època des de finals del segle passat fins els anys trenta del nostre segle, quan aquest conreu ocupava un 92% de la superfície conreada. Després de la Guerra Civil, per diferents motius, es reduí molt, però així i tot continua essent el cultiu més estès. En els darrers anys, però, el conreu de secà de l’olivera s’ha anat complementant amb el conreu de regadiu dels cítrics (taronges i mandarines), d’ altres arbres fruiters, cereals i vinya. L’economia local s’ha complementat amb una indústria basada en el petit comerç.

Per això, l’any 1997, es va començar a fer la Fira de l’Oli Novell, els Cítrics i el Comerç, un esdeveniment impulsat per l’ajuntament per promocionar el municipi a través de l’oli. Amb els anys, i amb la transformació de l’estructura econòmica del poble la fira es va ampliar als cítrics i a tots els productes i serveis que es fan al poble. D’aquesta manera, la fira és un homenatge festiu al món de la pagesia i el petit comerç locals.

La Fira es celebra cada any el tercer cap de setmana de novembre, una data de celebració que ve marcada per ser el moment en què tradicionalment el primer oli novell surt de les premses, un oli que, tot i no ser tant transparent com el més tardà, es caracteritza per ser més afruitat.

Homenatge festiu a l’oli de Santa Bàrbara

L'oli d'oliva de Santa Bàrbara, a diferència del de les Garrigues o el Siurana, que és fet a base d’oliva arbequina, té una qualitat diferent, amb un sabor més afruitat. Aquest oli forma part de la DOP Oli del Baix Ebre - Montsià i està fet a base d’olives de les varietats Morruda o Morrut, Sevillenca (ambdues originàries de la zona) i Farga.

Durant dos dies es fan diverses activitats destinades a donar a conèixer la la qualitat de l’oli local i d’altres olis amb DO Baix Ebre-Montsià, com degustacions d’oli que organitzen les cooperatives per aprendre apreciar les diferències de gust entre els olis, esmorzars populars amb baldanes i allioli, demostracions de com es feien les tasques al camp antigament i especialment les tasques tradicionals de la plega d’olives, exposicions de maquinària, carrutages i eines antigues, concursos d’allioli (des de 1997), etc A redós de la fira, i des de l’any 1998, també es fan les Jornades Gastronòmiques de la Cuina de l’Oli, durant les quals els restaurants del poble ofereixen menús de degustació amb l’oli i els cítrics locals. També es fan altres activitats culturals, com exposicions de fotografies, cercaviles, etc

Ajuntament de Santa Bàrbara
Plaça Cid i Cid, 1