NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Andreu > Fires


Fira de Sant Andreu
Intercanvis des de 1393
Torroella de Montgrí (el Baix Empordà), Cap de setmana més proper al 30 de novembre


La Fira de Sant Andreu


Una de les parades amb esquellots


Prova amb carruatges


Exhibició d'arrossegament de socs


El concurs Campionat de Campions


 

La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí és una de les fires més antigues de tot l’Empordà doncs es va celebrar per primer cop el 12 desembre de l’any 1393. En l’actualitat és una fira comercial, tant del sector agrícola i ramader com de l’industrial, que es complementa amb diverses exhibicions de bestiar i altres activitats culturals.

La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí que se celebra cada any pels volts del 30 de novembre, diada de sant Andreu, és la fira comercial més important de tot l’Empordà. El seu origen es troba en una concessió reial de Joan I de l’any 1393 per celebrar una fira per la Diada de Sant Andreu i els quinze dies següents, un privilegi que tenia l’origen, per altra banda, en la demanda que l’Ajuntament de Torroella havia fet al rei per tal de canviar la data de la fira, que fins aleshores s’havia celebrat al maig i que havia entrat en decadència.

La Fira va ser durant molts segles una reunió periòdica de mercaders, pagesos i pastors que hi duien a terme els seus intercanvis de bestiar i productes agrícoles. A partir dels darrers anys del segle XX, la Fira va experimentar profundes transformacions, la més notable de les quals és que el bestiar ha deixat de ser un producte per a la venda -en detriment de la maquinària agrícola- i ha passat a ser protagonista de concursos i exhibicions.

Avui la fira, que ocupa el passeig de Catalunya, el passeig Vicenç Bou i altres espais de la vila, és una mostra de maquinària agrícola, de vehicles, artesans no revenedors i, per sobre de tot, una exposició del sector comercial de la vila. Els més de 150 expositors que hi participen s’ubiquen en diferents estands i parades on exposen els seus productes: cotxes, embotits, plaques solars, joies i moltíssims altres productes.

Actes complementaris

Amb el anys, al voltant de la fira agrícola, ramadera i comercial s’han consolidat propostes complementàries com ara la Fira en el Record, la Festa del Cavall i el Concurs de Gossos d’Atura i les Jornades Tècniques de la Poma, entre d’altres.

La Fira en el Record és una part de la Fira de Sant Andreu que pretén recuperar episodis concrets de la història local. A través de recorreguts i visites guiades a espais emblemàtics (cases, patis, ermites, edificis històrics, runes, etc) es rememora una època de la història de Torroella, com per exemple, el llegat colonial dels 'americanus', els torroellencs que durant la segona meitat del segle XIX i la primera del XX van anar a Amèrica a buscar-hi fortuna. Les visites són gratuïtes i es desenvolupen a través de representacions teatrals.

La Festa de Cavall es celebra a la zona de l'antic safareig, davant de l'Espai Ter, amb diversos actes relacionats amb el món equí i la hípica: cercaviles, exhibicions, passejada del públic en carruatges al passeig Vicenç Bou, etc

El Concurs de Gossos d’Atura de Torroella és un certamen competitiu durant el qual diferents gossos de pastors competeixen efectuant diverses proves d’habilitat. Va començar a celebrar-se l’any 1992 amb el nom de Campionat de Campions per iniciativa de Jordi Muxach i Pagès, propietari de la mítica gossa Coloma. És el concurs que tanca la temporada i hi participen els gossos campions dels diversos concursos que es celebren als Països Catalans i també a la resta d’Europa durant l'any.

Les Jornades Tècniques de la Poma (Pomatec) són unes jornades dirigides a productors, tècnics i altres professionals del món de la poma, durant les quals es debat al voltant de diferents aspectes del sector.

Una altra de les activitats que es fa en el marc de la Fira és el Concurs de Coloms, que va néixer l’any 2000. Els finalistes dels més de 100 participants en aquest concurs procedents de tot Catalunya tenen l’opció de participar en un campionat que se celebra a més alt nivell. Durant els dies que dura la Fira també es fan cercaviles, balls populars, exposicions, tastets de lectura, activitats infantils. etc

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Ajuntament de Torroella de Montgrí


  4794 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Torroella de Montgrí
http://www.torroella-estartit.cat
Plaça de la Vila, 1
17257 Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)
972.75.51.81
participacio@torroella-estartit.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org