Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Andreu > Fires

La diada de Sant Andreu s'escau dins dos moments importants en en cicle agrícola tradicional: el moment de la maduració del vi nou “Quan arriba Sant Andreu, el vi novell ja es pot dir vell”, i el moment de recollir les olives: “Per Sant Andreu, l’oliva al trull posareu”. Aquesta relació entre la diada de sant Andreu i el calendari agrícola tradicional ha fet que siguin moltes les viles que aquests dies celebrin fires agrícoles i ramaderes, alguenes d'elles d’origen medieval.

Fira de Sant Andreu
Organyà (l'Alt Urgell)
Organyà, conegut per ser el poble on s’ha trobat un dels textos escrits en català més antics de Catalunya -les Homilíes-, celebra cada any el darrer cap de setmana de novembre la Fira de Sant Andreu, una de les fires més tradicionals del Pirineu Català, datada per primera vegada al segle XII.

Fira de Sant Andreu
Torroella de Montgrí (el Baix Empordà)
La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí és una de les fires més antigues de tot l’Empordà doncs es va celebrar per primer cop el 12 desembre de l’any 1393. En l’actualitat és una fira comercial, tant del sector agrícola i ramader com de l’industrial, que es complementa amb diverses exhibicions de bestiar i altres activitats culturals.

Fira Sant Andreu a Manresa (el Bages) - fira d'artesania i alimentació que es celebra el diumenge anterior al 30 de novembre. Fou concedida a la ciutat per un privilegi del rei Jaume II l'any 1311
Fira de Sant Andreu a Falset (el Priorat) - cap de setmana proper al 30 de novembre. Fira comercial i industrial, agrícola i d'artesania. Telèfon: 977.83.00.57
Fira de Sant Andreu a La Llacuna (l'Anoia) - la festa comença dissabte a la tarda, amb cercaviles, exposicions de fotografia antiga, concerts, etc. Diumenge al matí, matança del porc a la Plaça major, amb l'elaboració d'embotits que més tard es poden degustar tot gaudint de pa amb botifarra, all i oli i vi del país. Telèfon: 93.897.60.63
Fira de Sant Andreu a Cabanes (la Plana Alta) - es celebra l'últim cap de setmana de novembre. Amb una Fira Ramadera, jocs infantils i als balls populars, exposicions, etc
Fira de Sant Andreu a Vinçà (el Conflent) - el cap de setmana més proper al 30 de novembre. El divendres i dissabte, sardanes, correfoc infantil, gran correfoc, teatre, concerts... Diumenge es fa una fira amb productors locals i una part dedicada a venedors ambulants. A mig matí xocolatada i cercavila amb els gegants (els locals i alguna colla convidada), el Drac del Canigó, els capgrossos, castellers... que acaba amb un ball dels gegants i una exhibició castellera davant l'Ajuntament. Telèfon: 04 68 05 82 13