Calendari: Festes d'Estiu > Concursos > Concursos de focs d'artifici

Concurs de Focs d'Artifici de la Costa Brava
Focs d'artifici per a les nits de festa major
Blanes (la Selva), tercer cap de setmana de juliol

Castell de focs

Els focs omplen el cel de les nits

La Festa Major de Blanes es celebra pels volts del 26 de juliol, diada de Santa Anna, patrona de la vila. Les celebracions duren diversos dies entre el cap de setmana anterior i el següent i tenen com a acte estrella el Concurs de Focs d'Artifici de la Costa Brava conegut popularment com a “Focs de Blanes”.

Un dels actes de la Festa Major de Blanes que més ressò ha assolit en els darrers anys és el Concurs de Focs d'Artifici de la Costa Brava, Trofeu Vila de Blanes, popularment conegut com a “Focs de Blanes”. Es tracta d’un concurs en què diverses empreses pirotècniques d’arreu del món competeixen per veure qui fa el millor llançament d’un castell de focs artificials. Els castells es disparen des de la roca de Sa Palomera, un marc incomparable situat dins el mar, al bell mig de la badia de Blanes. Cada dia dispara una empresa diferent i al final, un concurs i una votació popular estableixen els guanyadors. El premi és el Trofeu Vila de Blanes, instituït l’any 1985 i dissenyat per la Joieria Capdevila en plata i pedres semiprecioses.

Els Focs de Blanes s’han convertit en un dels esdeveniments d’aquestes característiques més importants dels Països Catalans, de l’Estat espanyol i de tot Europa i hi participen les millors empreses del món. El Concurs atrau cada any centenars de milers d’espectadors que, des de les platges, terrasses, passejos, molls i les muntanyes de Sant Joan i de la Penya, s’embaladeixen amb els colors i els espetecs dels focs.

Un concurs hereu dels focs de festa major

Les arrels del Concurs de Focs de Blanes cal cercar-les en els disparaments de focs artificials que ja tenien lloc a Blanes a la festa major de finals del segle XIX. L’any 1891, l'escriptor blanenc Josep Alemany, al seu diari personal deixa escrit: “Después de cenar entre fuegos artificiales, serenatas, bailes y bebidas pasamos la noche y entramos a la fabrica a trabajar a las 5 de la madrugada sin haber dormido. Por la tarde fuimos con otros amigos a Santa Cristina a comer pollo con sanfaina." En el número extraordinari dedicat a la Festa Major del diari blanenc “El Atalaya”, referent al dia 26 de juliol de 1897 es pot llegir : “ A las 9, disparo de un bonito ramillete de fuegos artificiales por un renombrado pirotècnico”. Per al dia 27 tornen a anunciar “el disparo de otro castillo de fuegos artificiales”.Més tard, en el suplement del periòdic “La Selva”, dedicat a la Festa Major de Blanes de 1906 J. Roig i Ruiz diu que “En un cap de passeig un catafalch per fochs artificials y, arreu arreu, un ambient d’alegria i la regeneració de Blanes que comença".

No és fins al 1931 que hom troba vinculats clarament els focs a la nit del 26 de juliol: "Aviació d'un magnífic i sorprenent Castell de Focs Artificials a la platja, a càrrec del conegut pirotècnic En Domènec Morgades". Amb l’esclat de la guerra la tradició dels focs es veu aturada i no es recupera fins l’any 1944. D'aleshores ençà els Focs de Blanes s’han organitzat ininterrompudament.

El gran ressò que han obtingut els Focs és el resultat d’una campanya de promoció turística dirigida des de l’Ajuntament de Blanes, que va començar als anys 1970 amb l’objectiu d’atraure visitants a la vila. En el decurs dels anys el Concurs ha passat per diferents èpoques i ha experimentat algunes modificacions, com l’increment constant en els dies de llançament, que ha passat d’un a set.

Text: Manel Carrera i Escudé, amb aportacions d'Aitor Roger, tècnic de l'Arxiu Municipal de Blanes

Ajuntament de Blanes