NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Fires de Nadal


Fira de Nadal
Sota la Façana del Naixement
Sagrada Família, Aj. Barcelona (el Barcelonès), del primer cap de setmana al 24 de desembre


Les parades són al voltant de la plaça


La Façana del Naixement


Una família comprant figures


Figures pel Naixement


Caganers per donar i per vendre


Tions pel cagatió


 

Situada just a l'altra banda de la Façana del Naixement de la Sagrada Família, la tradicional Fira de Nadal de la Sagrada Família no té res a envejar a la Fira de Santa Llúcia de la Catedral de Barcelona: hi ha més de 150 parades amb tots els productes necessaris per celebrar el Nadal a casa.

Petita història de la fira

La Fira de Nadal de la Sagrada Família va néixer als anys 1960, concretament, hom situa la seva primera edició l'any 1962. Aleshores, la Fira de Santa Llúcia de la Catedral s'havia fet petita i no abastava tota la demanda de firaires que hi volien concórrer. Com que aquell any hi va haver diversos firaires que es van quedar sense plaça, es va proposar de crear una nova fira davant la Sagrada Família, a l'Eixample Dreta de Barcelona. La família Serra va ser una de les precursores d'aquella primera Fira de Nadal i encara avui, des de l'Associació d'artesans i firaires nadalencs, continuen amb la tasca d'organitzar la fira. Expliquen que en aquella primera edició només eren tres parades, fetes de qualsevol manera, amb taulons i cadires i que les figures les portaven sense pintar , pintaven allà mateix, davant l'atenta mirada dels vianants que no entenien molt bé la novetat de fer una fira allà.

La fira actual

Amb els anys, la Fira es va anar consolidant, augmentant d'envergadura i guanyant espais i comptant amb l'acceptació dels veïns i visitants, posicionant-se així com una fira totalment tradicional. Actualment, la Fira compta amb més de 150 parades que ocupen totes les aceres que rodegen la Plaça que hi ha davant la Façana de la Passió del temple de la Sagrada Família.

Situada en aquest indret emblemàtic de la ciutat, la fira no pot tenir millor font d'inspiració: és just a l'altra banda de la Façana del Naixement, on Gaudí i els seus ajudants van esculpir escenes com l'adoració dels Reis i el Naixement de Jesús, entre d'altres. Elements de totes aquestes escenes presents a la façana també són dins les parades els firaires. Uns temes que els que es passegen per la fira i compren les figures reproduiran també a casa seva en fer el pessebre.

Més de 150 parades s'arrauleixen pels volts d'aquest espai. Les parades s'agrupen en diferents categories, segons el gènere que tenen. Algunes són parades dels mateixos artesans que construeixen les figures i els espais pel pessebre, cadascuna d'elles amb el seu propi estil, mentre que d'altres són revenedors. Hi ha parades verdes, amb avets de totes mides i tipus, rams de la sort, vesc, molsa, suro, etc. També hi ha moltes parades que venen les figures per fer el pessebre (pastors, figures del naixement, Reis, etc) de tots tipus i mides, fetes de plàstic o de fang. També hi ha parades amb espais complerts fets de suro (la cova del naixement, la masia, etc). Evidentment, hi ha una gran quantitat de parades amb els elements que singularitzen el Nadal català, com els tions (grans i petits) i una gran profusió de caganers.

La Fira està organitzada per Associació d'Artesans i Firaires Nadalencs de la Sagrada Família, que a més a més d'encarregar-se de totes les gestions perquè la fira sigui possible, també s'encarrega d'organitzar les activitats complementàries que hi tenen lloc. I és que durant els dies de Fira també es fan tallers infantils, la recollida de cartes pels Reis i un caga tió popular. L'Associació també s'encarrega de muntar un naixement gegant a l'entrada del parc.

La Fira rep durant tot el desembre la visita de milers de barcelonins i barcelonines que, per proximitat a casa seva o bé perquè volen evitar les aglomeracions de la Fira de Santa Llúcia de la Catedral, s'hi acosten per comprar els productes nadalencs que els falten. La Fira també rep la visita de les autoritats polítiques de la ciutat i el barri i de les autoritats eclesiàstiques del temple de la Sagrada Família, que el segon diumenge de desembre beneeixen les parades.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé


  28424 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
Nadal a cel obert. Les fires de pessebres de Barcelona
Montlló Bolart, Jordi / Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
Les fires de Nadal, i concretament les fires de pessebres, formen part ...



Associació d'artesans i firaires nadalencs de la Sagrada Família
https://firanadalsagradafamilia.com/ca/
Barcelona (el Barcelonès)
firasagradafamilia@hotmail.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org