Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Tres Tombs o Passades

Festa dels Tres Tombs

La Diligència igualadina, datada del 1960

Genets al pas

Carro de bigues

El Fanal obrint camí

La festa dels Tres Tombs a Igualada és una mostra viva de la importància de les celebracions de Sant Antoni en el conjunt del territori català. La transcendència històrica dels traginers de la zona de l'Anoia han convertit la festa de sant Antoni igualadina en una diada molt especial.

La figura de sant Antoni és una de les més venerades a la cultura occidental. La seva llegendària història, els poders que se li atribueixen com a sanador i la seva condició de protector dels animals de peu rodó, l´han convertit en protagonista d´un munt de celebracions al nostre país, que s´han vinculat, en molts casos, a rituals de benedicció del bestiar.

A l’Anoia, la importància del dia de Sant Antoni no es pot entendre sense parlar dels traginers, comerciants i transportistes que amb els seus carros amb cavalleries feien arribar les manufactures papereres, tèxtils i adoberes des d'Igualada fins a Barcelona, Tarragona i als mercats de Castella o altres indrets llunyans, com els ports de A Corunya, per a l'exportació de mercaderies a les Amèriques. D´aquí el pes que té el Gremi de Traginers de la vila, tradicionalment encarregat d’organitzar la festa dels Tres Tombs.

Quan els cavalls, les mules i els ases eren indispensables per al transport de persones i mercaderies i per a les feines del camp, la festa de Sant Antoni era, sense dubte, la més important de l’hivern. Des de 1822, a Igualada celebren la festa de Sant Antoni amb nombrosos actes, entre els quals destaca la Cavalcada dels Tres Tombs.

L'acte central de la festivitat és la benedicció dels animals. Es creu que amb la benedicció, els animals resten protegits de malalties i desgràcies durant tot l'any. El dia de Sant Antoni, pagesos i traginers raspatllen els seus animals i preparen els guarniments per tal de portar-los a beneir amb els seus millors arreus. L'origen dels Tres Tombs està en el mateix ritual de benedicció dels animals. El nom prové del fet de donar voltes a l'entorn d'un lloc sagrat: l’església, la imatge del sant, una ermita, una creu o la foguera de Sant Antoni.

Durant la dècada dels seixanta, adaptant la tradició a la nova realitat del treball al camp, en alguns pobles es portaven els tractors a la plaça per rebre la benedicció de Sant Antoni. Avui, la benedicció es segueix fent en moltes poblacions, però moltes vegades, els protagonistes són els animals de companyia com ara gossos i gats.

Els Tres Tombs

La Cavalcada dels Tres Tombs d'Igualada es pot considerar com una celebració amb identitat pròpia que té en l'antiga festa de Sant Antoni només un referent formal. A Igualada, el diumenge més proper a la festivitat de Sant Antoni es fa l’espectacular cavalcada on hi participen un gran nombre de carruatges i cavalleries que recorren els carrers i places de la vila.

La celebració esdevé una desfilada impressionant de carros de transport, carruatges de passeig i, l’especialment apreciada, diligència igualadina. Els grups de cavallers guarnits amb les seves millors gales desfilen acompanyats de personatges que representen oficis, avui desapareguts, que donaven vida al Gremi: "sagals", "matelots", caps de quadra, manescals i mossos del fre, entre altres.

Encapçalant el seguici s'hi pot veure "el Fanal", que té la funció simbòlica d'il·luminar el camí, seguit del carro amb la imatge de Sant Antoni -patró del animals i en honor al qual es celebra la festa i es realitza la benedicció de tots els animals presents, així com el repartiment de panets beneïts entre els participants-, les banderes gremials amb els seus portadors (la Gran i la Petita), i el carruatge amb la Pubilla i les seves dues Dames d'Honor.

Sant Antoni Abat, els tres tombs de Vilanova : la gran festa d'un Sant Barbut
Una guia molt singular per endinsar-se en els nuclis motors d'una festa ...