Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Tres Tombs o Passades

Cavalcada dels Tres Tombs

Carro participant

Penó de la Germandat de Sant Antoni

Carros d'una empresa cervesera

Detall d'un guarnit

La presència dels Disset Genets de Sant Antoni, una tradició genuïnament barcelonina, és un dels aspectes destacats d'aquesta celebració que té lloc en el marc de la festa major del barri i que és protagonitzada pels carros i carruatges que, abans de l'arribada dels cotxes, havien recorregut tots els carrers de la ciutat.

Sant Antoni Abat és el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet que la llegenda diu que va trobar a la ciutat de Barcelona i que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida. És en honor a aquest sant que, pels volts del 17 de gener, se celebren els tradicionals Tres Tombs arreu del país.

Una altra explicació de l'arrelament de la festa a la ciutat de Barcelona ve donada per l'abundant presència de cavalleries barcelonines, carros i carruatges i els seus corresponents animals. I és que també en contextos urbans i industrials havia estat comuna la presència d'animals de tir i de bast, animals indispensable per a la feina de traginers i transportistes de la segona meitat del segle XIX.

Petita història de la celebració

De la festa en honor a sant Antoni Abat al barri de Sant Antoni de Barcelona se'n té constància escrita almenys des de l'any 1825. La celebració actual té lloc dins els actes de la Festa Major d'aquest barri barceloní.

La festa va estar a punt de perdre’s el 2006, l’any de la seva 181a. edició, però sortosament, diverses entitats van agafar el relleu en l’organització i han revitalitzat la festa. Després de 180 anys de persistència, la Germandat de Sant Antoni Abat, organitzadora de la festa, es va desistir d’organitzar-la per manca de suport administratiu, amb el conseqüent escàndol que la decisió va provocar. A última hora, els comerciants i el teixit social del barri van improvisar la festa a corre-cuita, realitzant només un tomb, per tal que la festa es mantingués mínimament viva.

Un cop superada la crisi, l’Ajuntament de Barcelona va crear una comissió per estudiar possibles solucions de futur. Així, a partir del 2007, la celebració de la festa ha passat a tenir lloc el primer dissabte després del dia 17, amb un nou recorregut i amb una major presència de carruatges vinguts d’arreu de Catalunya.

La festa actual

La festa actual s'organitza més aviat com una processó, amb un indret de sortida i un indret d'arribada, que no pas com una comitiva que dóna tres tombs a un indret sagrat en el sentit contrari de les agulles del rellotge, tal i com mana la tradició.

Per obrir la passada, les quatre entitats que ara organitzen la festa –l’Arca de Noè, l’Associació de Veïns del barri de Sant Antoni, la Germandat de Sant Antoni Abat i Sant Antoni Comerç– han recuperat els Disset Genets de Sant Antoni, una tradició genuïnament barcelonina que amb el pas dels anys s’havia anat perdent. Tres d'aquests disset genets duen el penó del sant, els corresponents guardons i el penó de Santa Eulàlia, en representació de la ciutat.

A continuació, una quarantena de carruatges de Barcelona i d'altres poblacions catalanes recorren els carrers més cèntrics de la ciutat acompanyats de la banda de música de la unitat muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Per iniciar els Tres Tombs d’una manera singular, els organitzadors llancen els 150 coloms de Sant Antoni, una innovació que ha arrelat entre els barcelonins. L'activitat, que compta amb la participació de la Societat de Coloms Missatgers de Catalunya, representa 150 desitjos que Barcelona demana al sant.

La benedicció de les cavalleries s'efectua davant l’Escola Pia de Sant Antoni, a la ronda de Sant Pau, on també es realitza la benedicció dels animals domèstics que molts ciutadans i ciutadanes porten.

Imatges: Manel Carrera i Escudé

La Porca de Sant Antoni

La Porca de Sant Antoni és una peça del bestiari festiu local que representa la truja que apareix a la llegenda de sant Antoni Abat i que es relaciona també amb la Rifa del Porc que es feia al barri el dia de la festa. La Truja va néixer l'any 1995, escup aigua i foc, i apareix diverses vegades durant els dies de la festa major de Sant Antoni.

Sant Antoni Abat, els tres tombs de Vilanova : la gran festa d'un Sant Barbut
Una guia molt singular per endinsar-se en els nuclis motors d'una festa ...