Calendari: Festes d'Hivern > Altres festes de març > Festes de terrissers, ceramistes i rajolers

Fira del Fang

Oller treballant al seu obrador

Botiga de ceràmica

Els gegants de Marratxí també participen a la festa

Els artesans mostren la seva destresa amb el torn

Marratxí es coneix a tot Mallorca com a municipi del fang, com a terra d’obradors i de botigues d’olles, greixoneres i altres atuells de terrissa. Fent honor a aquest prestigi guanyat a pols, el municipi organitza la Fira del Fang des de 1984.

Marratxí és terra d’olleries. Les primeres referències documentals de la presència d’ollers a la vila daten del primer terç del segle XVIII.

Els ollers fabricaven productes imprescindibles per a la vida quotidiana de la societat preindustrial, funcionals, resistents i econòmics. Perquè aquesta darrera qualitat es complís realment, era necessari disposar de recursos naturals propers a l’olleria, una condició que Marratxí compleix en escreix, ja que disposa de molta terra vermella al seu terme municipal, provinent de les coves de Can Guidet.

La fira té com un dels seus objectius difondre el quefer diari de les olleries marratxineres, petits tallers familiars del municipi, a la zona de Sa Cabaneta i, sobretot, a Pòrtol. Durant tot el cap de setmana, els ollers del municipi fan demostracions del seu ofici.

De les olleries que funcionaven a les darreries del segle XIX, actualment tan sols resta oberta la de Cal Vent. Set olleries més, aparegudes en els darrers anys, també estan actives, així com dues gerreries, dues siurelleries, dues teuleries i dos obradors de fang. També cal destacar l’antiga olleria de Can Palou, activa fins el 1956 i que va ser catalogada pel Consell de Mallorca com a bé d’importància etnològica.

Història

La primera edició de la fira va tenir lloc el 1984 amb l'objectiu de donar suport als artesans ceramistes i potenciar la identitat de Marratxí com a municipi amb una gran tradició en la ceràmica. Des de llavors, la fira s'ha convertit en un punt de referència en el panorama artesà de les Illes i s'ha consolidat com un dels actes culturals i festius més importants del municipi.

El nombre d'expositors durant els primers anys a penes arribava a la dotzena, però any rere any n'ha augmentat la quantitat fins a arribar a devers 50 artesans que actualment exposen i venen el seu treball a la Fira del Fang.

L'any 1993, la fira va fer un salt qualitatiu, adoptant un vessant didàctic que pretén acostar el món de la ceràmica als escolars de la vila. Així mateix, es decideix que, cada any, la fira tindrà un eix temàtic per donar a conèixer aspectes concrets de la ceràmica. El 1993, la fira es va dedicar a les teules pintades i el 1994, als els pastorets mallorquins -figures per al pessebre abillats amb el vestit típic de Mallorca.

Durant els dies que dura la fira hi ha demostracions, tallers, exposicions, conferències, i també és possible assistir a una audició dels xeremiers de la vila, mostres de ball mallorquí, de ball de bot o concerts de la Banda Municipal de Música de Marratxí, entre moltes d'altres activitats. El programa finalitza amb la popular Trencadissa, durant la qual -a mode de comiat de la fira- els ollers i artesans participants trenquen alguna peça, llançant-la al terra.

Ajuntament de Marratxí. Fira del Fang
c/. Camí de n'Olesa, 66