NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes d'agost > Mercats i fires


Firagost
La Fira-Exposició dels productes del camp català
Valls (l'Alt Camp), primer dimecres d'agost


Vista del carrer principal


Productes del camp


Cistell amb pebrots


Parada amb albercocs


 

El Firagost o Fira-Exposició del Camp Català és una celebració firal que cada any coincidint amb el període de màxima fructificació estival als horts catalans acull bona part dels productes vinculats al camp. La mostra es complementa amb un bon nombre d'activitats festives i esportives .

El Firagost o Fira-Exposició del Camp Català se celebra pels principals carrers de la ciutat de Valls cada any el primer dimecres d’agost i el dia anterior.

La data de la celebració no és casual ni aleatòria. El Firagost de Valls coincideix amb el període de més abundància de fruits als horts catalans. La terra comença a donar els seus fruits d'estiu (tomàquets, cogombres, pebrots, etc) a finals de juliol (no en va el 30 de juliol és Sant Nin i Sant Non, patrons dels hortolans) i a principis d'agost.

La Festa Major del camp català

En més d’un quilòmetre i mig d’espai firal, aplega expositors de fruites, verdures, vins, caves, plantes i jardineria, herboristeria, productes de l’agricultura, alimentació artesana, ceràmica, terrissa, artesania, maquinaria agrícola, ramadera, vehicles, estands diversos... i també inclou exposicions de bestiar. Una de les característiques de la fira és que hi exposen els seus productes més de quaranta cooperatives agrícoles de Catalunya, per la qual cosa alguns també l’anomenen la Festa Major del Camp Català.

Organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Valls, la Cambra de Comerç i Indústria de Valls, la Cooperativa Agrícola de Valls, l’Oficina Comarcal del DARP, Unió de Botiguers i Unió de Pagesos, Firagost es complementa amb actes de divulgació agrícola, cercaviles i concursos d’arrossegament amb cavalleries i de portadors de saques d’avellanes, i altres activitats com l’actuació castellera dels Xiquets de Valls i el concurs de tast de vins.

Breu història del Firagost

L’any 1210 el rei Pere II d’Aragó, va concedir oficialment a Valls la possibilitat de celebrar un mercat setmanal els dimecres, gràcies a la gran tradició en aquests tipus d’esdeveniment que tenia la vila. El primer gran salt d’aquest mercat no va produir-se fins a mitjans de segle XX, quan el Foment d’Iniciatives i Turisme de la ciutat de Valls es proposà fer un mercat extraordinari de fruits del camp i flors, el primer dimecres d’agost. Aquella iniciativa, anomenada Concurs Regional de Fruits del Camp i Flors, premiava els millors fruits del camp català. L’any 1980 es va ampliar amb actes festius paral·lels, fins que va passar a anomenar-se Firagost-Exposició del Camp Català. El seu caràcter comercial i divulgatiu dels productes del camp i pel camp va fer que fos declarada festa d’interès turístic.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Cambra de Comerç i Indústria de Valls


  3780 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







FirAgost. Cambra de Comerç i Indústria de Valls
http://www.cambravalls.com/firagost
carrer de Jacint Verdaguer, 1, 2n
43800 Valls (l'Alt Camp)
977.600.909
valls@cambrescat.es




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org