Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Altres festes gastronòmiques

Festa de l'ordi
Cervesa i orxata, agermanades a Ordis
Ordis (l'Alt Empordà), finals de maig

El logo de la festa i de la cervesa Ordi's

L'ordi és el cinquè cereal més cultivat del món

Ordis ret honor al seu propi topònim organitzant una fira dedicada a l’ordi, l’element essencial per elaborar la cervesa. La festa dóna a conèixer les mil i una utilitats d’aquest cereal, que també serveix per a l’orxata, els brunyols, crêpes, el suc d’herba d’ordi que es pren a l’Estat francès o el pa àzim jueu.

L’ordi, segons el 'Matèria Mèdica' del grec Dioscòrides, és un cereal reconstituent, digestiu, activa el fetge i va bé per calmar els nervis. És depuratiu, diürètic, remineralizant i tònic cardíac. És ric en calci, potassi i fòsfor. Als lactants amb èczema els convé una farineta amb ordi i civada. Va bé per a la pell en general i per a l’acné en particular, fent el seu efecte tant per via digestiva com a través d’aplicacions externes amb compreses o pomades. Com a beguda refrescant i antidiarreica (sense que provoqui restrenyiment) és prou coneguda l’aigua d’ordi, que es prepara coent quatre cullerades d’ordi acabat de moldre per litre d’aigua, afegint-hi, després, llimona i mel.

La festa de l'ordi

La primera edició de la festa va tenir lloc el 2005, en constatar que l’ordi (Hordeum vulgare) era, heràldicament, l’origen del topònim Ordis. Durant tres dies, aquesta vila de l’Alt Empordà organitza un tasts de cerveses, un sopar de l’ordi el dissabte a la nit, una fira de productes derivats de l’ordi, d’artesania i de productes alimentaris durant tot el diumenge, tallers de pa per a la canalla...

La festa té lloc cada segon cap de setmana d’abril, una època en què el món de la pagesia no està col·lapsat de feina. Durant el cap de setmana també es pot degustar la cervesa Ordi’s, confeccionada amb el cereal conreat pels pagesos ordiencs i elaborada a la Braseria Artesana de les Alberes, a Argelers de la Mareada. Els bevedors de cervesa que no puguin desplaçar-se a Ordis aquest cap de setmana, durant tot l’any també poden adquirir la cervesa al bar-botiga del municipi, així com també a l’ajuntament.

Durant la festa, també es pot degustar orxata, una beguda que, per bé que actualment es realitza amb xufles, antigament també es realitzava amb ordi. Nogensmenys, orxata prové del llatí ordiata, és a dir, fet d’ordi, aigua d’ordi.

Orxata d'ordi

Per realitzar una bona orxata d’ordi, es necessiten:

• 150 g d’ordi perlat
  • 1 l aigua
  • 1 1/2 cullerada sopera de sucre
  • 1 pell de llimona
  • 1 rama de canyella

Cal cobrir l’ordi amb l’aigua i portar-lo a ebullició. En aquest moment, s’ha d’abaixar el foc i deixar-lo així fins que els grans d’ordi estiguin tendres. S’hi afegeix una pell de llimona i una rama de canyella i es deixa en infusió. Es cola l’aigua i es deixa al recipient en què s’hagi de servir. S’hi afegeix el sucre i es remena. Un cop s’hagi dissolt, es posa l’orxata a la nevera i se serveix ben freda.

•   4916 lectures

La Cuina del Senglar