Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Altres festes gastronòmiques

Potada popular

La pota de porc, els peus de porc, els peus de ministre: protagonistes de la festa

L'Andreu i la Maria són els amfitrions de la Trobada de Gegants de La Llacuna

Preparant els peus de porc

Les cuineres en acció

El que va començar com una jornada interna entre els tossinaires del municipi, s'ha convertit en una gran festa en què s'hi arriben a servir més de 800 racions de pota de porc a la catalana. És la Potada popular de La Llacuna, una celebració gastronòmica amb renom arreu de la comarca.

Els peus de ministre protagonitzen la festa que La Llacuna celebra cada darrer diumenge d'abril. Aprofitant l’arrelada tradició relacionada amb la cria, matança i elaboració de productes del porc que hi ha a la vila, el 1992, les tres carnisseries artesanes de la vila van tenir la idea de trobar-se i celebrar, conjuntament, un bon àpat a base de peus de porc a la cassola.

Les encarregades de cuinar les 800 racions en una gran cassola situada a la plaça Major són un grup de llacunenques que repeteixen, any rere any, la recepta d'Antònia Parera, la primera cuinera de la festa, que basava l'èxit dels peus de porc en una salsa ben condimentada en què s'hi troba una mica de tot: pèsols, pastanaga, patates, un toc de xocolata...

La zona té una llarga tradició en l'elaboració de manipulats del porc i hi ha qui ve de lluny per comprar-hi els seus excel·lents embotits casolans. Els gourmets locals destaquen la botifarra blanca, les salsitxes, el bisbe, la llonganissa, l’espetec i els botifarrons de ceba.

Originàriament, la festa tenia lloc el darrer diumenge de març, però l'organització de la jornada sempre patia canvis perquè s'havia d'adaptar en funció de quan queia la Setmana Santa. És per aquest motiu que es va decidir traslladar-ho a l'últim diumenge d'abril, en què la Setmana Santa ja no fa de les seves i el temps és més benevolent.

Trobada de Gegants

Amb el canvi de dates, la Potada Popular coincideix també amb la Trobada de Gegants de La Llacuna, en què cada any s'hi acostumen a trobar una dotzena de colles, entre les quals sempre se n'hi compta alguna del País Valencià o les Illes Balears.

De bon matí, les colles esmorzen conjuntament i, al migdia, realitzen una cercavila pels carrers més cèntrics de la vila. Els amfitrions de la trobada, l’Andreu i la Maria, són l’única parella de gegants del món caracteritzada de bombers, singularitat que els ha permès participar als actes protocol·laris dels Jocs Mundials de Policies i Bombers o la Cursa Bombers de Barcelona.

En acabar, com que les cuineres ja tenen els peus de porc a punt, tothom qui ho desitja pot tastar aquest plat suculent.

La Cuina del Senglar
Diversos autors,