NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de maig > Altres celebracions


Identi'CAT
La cultura popular se cita al Nord
Bao (el Rosselló), finals de maig


La mainada baotera s'implica plenament a la festa


Cada any, l'ajuntament aprofita la festa per catalanitzar un carrer


Els castells protagonitzen la darrera jornada de la festa, el diumenge


Els grallers nordcatalans interpreten el toc de castells


 

Bao, situat a set quilòmetres de Perpinyà, es converteix, un cap de setmana de juny, en la capital cultural catalana amb l'Identi'CAT, la Trobada de la Catalanitat. Grups de cultura popular d'arreu dels Països Catalans se citen en aquest petit i dinàmic municipi d'escassament 2.500 habitants per mostrar-hi tota la vitalitat de la cultura catalana.

El plat fort de la festa, organitzada per Aire Nou de Bao, té lloc el dissabte al vespre amb un sopar multitudinari per a més de 600 persones. A continuació té lloc el popularíssim correfoc, a càrrec dels Diables d'en Pere Botero i els amfitrions, els Diables i Bruixes del Riberal. El secretari de l'entitat, Hervé Pi, comenta que el correfoc és un dels actes més apreciats pels baoters, que descobreixen, meravellats, les mil i una cares del foc. Després de la foguerada, un concert amb algun grup de luxe s'encarrega de cloure la jornada.

L'endemà, diumenge, de bon matí, arriba el moment dels gegants, capgrossos, bastoners, trabucaires..., que realitzen una participada cercavila per tota la vila. A les 11.00, la cercavila arriba a la plaça de la Font, on, després d'una actuació conjunta, s'inicia la jornada castellera.

A banda de les activitats del cap de setmana, durant el dimecres, dijous i divendres anteriors, Aire Nou també organitza d'altres activitats, com cinema i teatre infantils, concert coral, presentacions de llibres, la ja tradicional trobada castellera infantil, amb la participació d'escoles que inicien la mainada en el fet casteller -com l'escola d'Alembert i la Bressola de Sant Galdric, ambdues de Perpinyà, la d'Illa de Tet...-.

Orígens reivindicatius

La primera edició de l’Identi’CAT va tenir lloc el 2002, fruit de la iniciativa del president d'Aire Nou, Andreu Dedies, qui remarca que es tracta d’una festa "reivindicativa en favor de la nostra llengua, de la nostra cultura i també pels nostres drets de decidir qui volem ser, com volem parlar o escriure i ser respectats".

L'entitat va néixer el 1995 amb l’objectiu de promoure i defensar la llengua i la cultura catalanes, fent cursos de català per a adults, iniciació a la sardana i iniciació a la llengua catalana per a la mainada, mitjançant la programació d’obres de teatre i recitals de cançons infantils. El 1996 van decidir-se a crear una colla castellera, que va veure la llum el 1997: els Castellers del Riberal, colla que, el 2002, es va consolidar com a colla de 7.

El secretari de l’entitat, Hervé Pi, explica que, arran de la creació de la colla castellera, van participar en moltes festes majors del Principat. Es van adonar que a Catalunya Nord faltava una trobada que mostrés la vitalitat de la cultura popular i van decidir-se a impulsar l'Identi'CAT. Segons comenta, van desistir de fer coincidir la trobada amb la Festa Major de Bao perquè, entre d’altres aspectes, se celebra al gener, un mes complicat per realitzar activitats al carrer.

L’Identi’CAT, per bé que és responsabilitat exclusiva d’Aire Nou, compta amb un cert suport del consistori municipal, que deixa els locals i la infraestructura necessària (taules, cadires, escenaris...) perquè la trobada sigui un èxit, alhora que, cada any, l’aprofita per catalanitzar el nom d’un carrer.

Quant a la participació directa dels baoters, Pi destaca que la festa ha sigut molt ben acollida pel conjunt de la població i, per bé que la majoria no acaba de decidir-se a fer el pas de participar en alguna de les colles que conformen Aire Nou de Bao, sí que s’han fet seva la festa i participen, com a espectadors, en moltes de les activitats programades.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Aire Nou de Bao


  3529 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





La Llegenda del Bóc de Can Vernet
Diversos autors, / Profeslo (Promotora de Festes Locals)
Aquest llibret pretén acostar la Llegenda del Boc de Can Vernet als més ...



Aire Nou de Bao
http://www.airenou.cat/
Bao (el Rosselló)
04.68.92.63.86
herve.pi@airenou.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org