NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 4 de desembre de 2024 | Bàrbara    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan Degollat > Festes majors


Festa Major
Diada castellera en una plaça mítica
El Catllar (el Tarragonès), Quart diumenge d'agost


La plaça en plena diada


Les mans que aguanten un castell


Un moment de la jornada castellera


 

Tot i que El Catllar no té colla castellera, la seva diada -que se celebra en el marc de la Festa Major- és, per tradició i per situació en el calendari -just abans de les grans diades de l'Arboç i Sant Fèlix-, una de les jornades més emblemàtiques del calendari casteller.

La diada castellera d'El Catllar es desenvolupa sempre en el marc de la festa major del municipi que se celebra el quart diumenge d’agost, en motiu de la degollació de Sant Joan, que s'escau el 29 d'agost. La Diada castellera sempre té lloc sempre el cap de setmana abans de la jornada castellera de la festa major de l’Arboç, a finals d’agost, i dos setmanes abans de la gran cita castellers de Sant Felix de Vilafranca del Penedès.

Tot i que a El Catllar no hi ha colla castellera, el poble ha contribuït notablement a la projecció del fet casteller. Per una banda, molts joves d’El Catllar participen com a castellers d’altres colles, com els ganxets de Reus o els Xiquets de Tarragona. I per altra banda, la plaça del poble és una de les places més importants per la història castellera. I és que la petita plaça que hi ha davant l’Ajuntament va ser testimoni d’una de les primeres actuacions castelleres de sis pisos. I és que la primera colla castellera que va aixecar un castell de sis pisos va ser la d'El Catllar el 1770. Com a curiositat, els més grans d’El Catllar recorden que antigament els castellers anaven de poble en poble en carros, l’antecedent més immediat dels cotxes actuals.

Durant els dies previs al cap de setmana de festa major, hi ha menjars populars, un torneig de futbol, espectacles infantils, gincames, bicicletada, sardanes i concerts.

L’exhibició castellera té lloc el dissabte de festa major. Al matí hi ha matinades amb els Grallers del Catllar i al migdia, l’ofici solemne de festa Major, que compta amb la participació dels gegants (que s’estrenaren el 1982) i els capgrossos i que acaba amb un vermut popular. A mitja tarda comença la Diada Castellera, que compta amb la participació de la Colla Joves Xiquets Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. La diada comença amb l'entrada a plaça, des dels carrers adjacents, d'un pilar caminat executat per cada una les colles participants. En acabar les més de tres hores de castells, els carrers del poble acullen un correfoc amb diversos grups de diables de la comarca, un sopar de joves i ball.

L’endemà diumenge té lloc una baixada de trastos i diverses competicions esportives i activitats culturals. La festa major acaba amb el tradicional castell de focs d’artifici.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé


  6730 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament d'El Catllar
https://www.elcatllar.cat/
Plaça de la Vila, 1
43764 el Catllar (el Tarragonès)
977.65.31.01




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org