Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Granada (Pentecosta) > Altres celebracions

Festes de Primavera

Comparsa de la colla Júniors del 2006

Comparsa de la colla Garnatxa, guanyadora del Carrousel del 2006

La colla Confetti, integrada per la mainada de la vila, que participa fora de concurs

La Tustarrada, la colla d'animació de Palafrugell

En plena Pasqua Granada, els palafrugellencs celebren una singular desfilada de carrosses, coneguda com el Carroussel. A banda de les colles locals, la festa atrau comparses d'arreu que volen reviure l'esperit carnavalesc en plena primavera.

La festa té els seus orígens en ple franquisme, quan a tot l'Estat espanyol estava prohibit la celebració del Carnaval. En moltes poblacions, per evitar la censura, se celebrava la festa carnavalesca sense esmentar-la com a tal. A Palafrugell, però, el febrer de 1963 van optar per dir les coses pel seu nom, provocant que una ordre governativa prohibís expressament qualsevol celebració del Carnaval en l'època que li pertocaria, just abans de la Quaresma.

Els palafrugellencs van acceptar resignats la prohibició. Però la voluntat popular va ser més audaç que la dictadura franquista i, en senyal de protesta, un cop va passar la Quaresma, la Setmana Santa, la Pasqua Florida i l'Ascensió, aprofitant la celebració del diumenge de la Segona Pasqua, el jovent de la vila va engendrar el Carroussel Costa Brava, una cercavila carnavalesca fora de temps.

Així és com, des de llavors, a Palafrugell pràcticament no s'hi celebra el Carnaval quan tocaria celebrar-lo, cap al febrer, sinó que la festa adquireix tot el seu esplendor per la Segona Pasqua.

Manual d'instruccions

El Carroussel s'estructura en tres apartats: l'inicial, que no competeix, entre les quals s'hi troben la carrossa de la reina des festes i les pubilles, la carrossa infantil de la Colla Confetti... A continuació desfilen les carrosses no-inèdites, és a dir, aquelles que ja han participat en els Carnestoltes de les seves respectives ciutats i que van a Palafrugell a continuar la gresca. Finalment, les set colles locals (Els Follets, La Garoina, Dàlmates, Carnatxa, Pagesos i Cia. Júniros i Imaginació) concorren en l'apartat de carrosses inèdites.

En acabar la passada, les carrosses inèdites es planten a l'avinguda de les Corts Catalanes per tal que tothom les pugui admirar. Els carrossaires i tothom qui s'hi animin tanquen la festa amb un gran ball, a la mitja part del qual es lliuren els anhelats premis.

Els carrossaires locals s'esmercen a fons en les seves comparses i disfresses, fins al punt que hi ha col·lectius que arriben a gastar-se 500-600 euros per cada disfressa. Els carrossaires, a més, disposen d'una nau industrial on, durant tot l'any, hi van construeixen la carrossa i els vestits que lluiran la següent edició.

Actes paral·lels

Al voltant del Carroussel també van néixer les Festes de Primavera, que, poc a poc, s'han convertit una festa que va més enllà d'un Carnaval, ja que esdevé un sentiment i una expressió molt arrelats a la vila.

Així, les Festes de Primavera acullen tota una sèrie d'activitats relacionades amb l'esclat de la natura, com pot ser una sardinada popular, contes per a la mainada, un correbars, matinades, entre moltes altres activitats.

Imatges: Francesc Dalmau/Comissió de Festes de Primavera de Palafrugell

Música i festa a Palafrugell