Calendari: Festes d'Estiu > Festes d'oficis > Festes del segar i el batre

Festes del Segar i el Batre
Sant Climent de Peralta, Aj. Forallac (el Baix Empordà), De desembre a juliol

El Cau dels Pins atrau molts curiosos

Construcció del paller

Una màquina ajuda a construir el paller

Cada estiu els veïns de Sant Climent de Peralta i d'altres pobles del voltant reviuen el tradicional ritus de la sega i la batuda, en el marc d'una celebració que pretén mostrar als que s'hi acosten com es feien abans aquestes tasques típiques de la pagesia catalana.

Les Festes del Segar i el Batre de Sant Climent de Peralta, un nucli agregat al municipi de Forallac, estan organitzades per l’Associació Cultural El Cau dels Pins amb la col·laboració de l’Ajuntament de Forallac.

La celebració, que va néixer l'any 1996, té lloc en el camp del Cau dels Pins. La festa es desenvolupa en tres moments diferents al llarg de l'any que es corresponen amb els tres processos naturals que tenen lloc al camp. Així, al desembre es fa la Festa de la Plantada, al juny la Festa de Segar i al juliol la Festa del Batre.

La Festa del Batre

Cada tercer diumenge de juliol, el Cau dels Pins de Sant Climent és l’escenari de la tradicional Festa del Batre, que permet reviure aquest ofici tradicional tal i com es feia abans.

Antigament aquesta tasca era un dels processos productius més amplis i complexes del món pagès i consistia en aixafar manualment les espigues de les garbes per tal de separar el gra de la palla. En el cas de Forallac, però, s’ha optat per no fer-ho manualment, sinó amb una màquina de batre i un tractor de mitjans de segle XX. Tot i així, la participació de pràcticament una quinzena de col·laboradors es fa imprescindible per completar la construcció del paller. Aquest procés és especialment espectacular si seguim les evolucions de la persona que està a dalt i distribueix la palla a mesura que cau pel tub de la màquina de batre. A dalt d’aquesta, diverses persones introdueixen les garbes per separar el gra de la palla. Mentre dura el procés, la pols, la fressa i la calor donen fe de la duresa que comportava aquesta feina.

La batuda i la construcció del paller comencen a mig matí. En acabar té lloc un dinar popular i a continuació ball per a tothom.

Text i fotografies: Redacció festes.org

Avià. Notes històriques d'un poble del Berguedà