Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu del Carme > Festes majors a la costa

Festa del Carme

La Mare de Déu s'instal·la dalt una barca per començar la processó marítima

Les barques de la processó marítima

Pilar dalt la barca

El darrer tram de la tornada es fa de genolls

Els veïns del conegut barri del Serrallo, mariners en la seva gran majoria, celebren la Festa del Carme amb una vistosa cercavila terrestre que es converteix en una processó marítima que, durant unes hores, retorna aquesta divinitat del mar al seu medi natural.

El Serrallo és el barri marítim de Tarragona. La festa major d’aquest barri, també anomenat Sant Pere del Serrallo, es celebra la diada del seu patró, pels volts del 29 de juny, amb centenars d’actes festius. Uns dies més tard, s’hi celebren les Festes de la Mare de Déu del Carme en honor a una altra de les divinitats associades al mar. La Mare de Déu del Carme té, en aquest barri, una església dedicada que és el punt de trobada d’una nombrosa parròquia de fidels.

Les celebracions, pas a pas

Les celebracions comencen la vigília amb una novena i un espectacular Rosari de Torxes.

L’endemà, 16 de juliol, els actes comencen amb una missa a l’Església del Carme a mitja tarda dedicada a l’Stella Maris. En acabar, la imatge de la Mare de Déu és treta de l’església i s’inicia la multitudinària processó pels carrers del barri del Serrallo que acaba a la platja, just davant la confraria de pescadors.

La comitiva està formada, per aquest ordre, per uns escolanets duent la creu de Jesucrist, els penons de les diferents agrupacions de pescadors del barri, un grup de xics i xiques que carreguen una reproducció d’una barca i les autoritats del barri.

La darrera en aparèixer és la imatge de la mare de Déu del Carme, que és portada a pes per diferents mariners. En sortir de l’església, els xiquets del Serrallo alcen un pilar i la imatge i els seus portadors, que van ataviats amb els vestits de feina tradicionals i descalços mentre duen la imatge a la processó, trepitgen la catifa de flors i herbes que cada any es fa davant l’església.

Els gegants del Serrallo, que representen un pescador de nom Pere (com el patró dels pescadors) i una peixatera anomenada Carme (com la patrona dels mariners), els esperen i els donen la benvinguda amb un ball.

Una vegada arribats al port, mig centenar de barques engalanades per a l’ocasió, una de les quals duu la imatge de la marededéu, es fan a la mar i inicien una processó per l’aigua. Durant la festa es canta l’himne “La Mare de Déu del Carme, reina del Serrallo”, una cançó popular que es canta des de fa més de mig segle.

Verge del Carme sou Regina
i estel fulgent de l'ampla mar,
tot el Serrallo s'il·lumina
de l'esplendor del vostre esguard.

Salve Maria Marinera,
Vós, concebuda sens pecat,
Vida i dolçor que el cor espera
no ens deixeu caure en mar irat!

Arca sublim de l'Aliança
Blanca Coloma de la pau.
En fill torneu qui a Vós s'atansa,
bon port veurà la seva nau.

Vós enaltiu qui s'humilia,
cèlic Vaixell del Verb Diví,
i ens sadolleu d'Eucaristia
amb el Fruit Sant del vostre Si.

Vós ens doneu l'Escapulari,
de l'amor vostre ferm aval,
que foragita l'Adversari
i ens guarda sempre de tot mal.

Gent de la mar! El cant de joia
ompli triomfal tot l'Oceà.
Vostres afanys seran la toia
plena d'amor al seu Altar.

Pilar marítim i tornada de genolls

Durant el trajecte per mar, els castellers del Serrallo aixequen un pilar dins la barca que duu la Mare de Déu, l’únic pilar casteller que s’aixeca dins el mar de tots els que es fan a Catalunya.

Un dels actes més destacats de la celebració és la tornada de la Mare de Déu del Carme a la seva parròquia, que té la particularitat que s’executa de genolls. Els portadors, seguint els acords que toca una banda de música, efectuen el darrer tram del trajecte agenollats, amb la imatge carregada a les seves espatlles. La tradició explica que en aquests moments, i de forma inexplicable, el pes de la imatge es multiplica i que costa molt moure-la. Custodiats per una gernada que espera amb delit l’entrada de la Mare de Déu a l’església, els portadors aconsegueixen pujar les escales de genolls i fer entrar la imatge dins l’església, on es quedarà la resta de l’any.

Stella Maris. Apostolat del Mar
Plaça Bisbe Bonet, 4