NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Llorenç > Festes majors


Festes patronals
L’all, protagonista
Sant Llorenç des Cardassar (Llevant), 10 d'agost


En Jaume Belluguins i n'Angelina Trebolina, la parella de gegants de la vila, només surten a passeja


El nin que guanya la 'correguda de joies' s'emporta un gall a casa


Concerts de ball de bot tampoc falten a la festa


 

L’acte més multitudinari de les festes patronals de Sant Llorenç de Cardassar és una cursa popular nocturna que aplega més de 3.500 persones vingudes de tota l’illa de Mallorca per córrer sota el lema Més sans que un gra d'all.

La cursa nocturna –un dels actes lúdicoesportius més esperats per tota l’illa– té lloc la vigília del 10 d’agost, onomàstica del sant. A la cursa s’hi apleguen fins a 3.500 persones de totes les contrades de Mallorca per córrer-hi i fer-hi xerinola, seguint un recorregut urbà molt senzill.

El 1994, emmarcat en un programa de prevenció de la drogodependència, va tenir lloc la primera edició d’aquesta cursa, que va aplegar una cinquantena de participants. La cursa en si mateixa, els objectius que perseguia i l’eslògan triat van connectar de seguida amb bona part dels llorencins, que li van anar donant més i més empenta, fins al punt que, ara, gent de tota l’illa es desplaça a Sant Llorenç per córrer juntament amb 3.500 persones més, tots abillats amb una mateixa samarreta.

El matí del 10 d’agost té lloc la tradicional diada infantil, en què se celebren les renombrades Corregudes de joies: els nins i al·lots de la vila participen en una cursa popular el principal al·licient de la qual és, en arribar a la meta, fer-se amb una llarga canya que té una joia penjada a dalt. Aquesta joia no és altra que un gall viu, que ja sap el futur que li espera: acabar rostit a la taula del campió de la cursa.

A banda de les corregudes de joies, la diada infantil també inclou trencadisses d’olles, corregudes de cintes… -en aquest cas, l’al·lot va en bicicleta i ha de ser prou hàbil com per fer entrar un llapis que du a la mà en una anella penjada d’un fil, talment com si es tractés d’un torneig medieval de llances. Al capvespre del dia 10 se celebra la missa solemne en honor al patró.

La fira degana de l’illa

El tercer acte més renombrat de les festes patronals té lloc el dissabte, la Fira Nocturna a s’Estació, la pionera de les fires d'estiu de la contrada. La fira –de productes artesans, ecològics...- cada any estava dedicada a algun producte balear que tingués un distintiu de qualitat, ja fos la sobrassada, l’ametla, l’ensaïmada, el vi de Binissalem, complementada amb un passacarrers protagonitzat per la banda de música de Sant Llorenç, i un sopar popular, amenitzat amb algun grup de música tradicional.

Amb el pas dels anys, però, la fira ja ha estat dedicada a tots els productes gastronòmics de renom de Mallorca i de la resta d’illes, motiu pel qual, des del 2007, la fira es dedica a la dieta mediterrània en general, per tal de situar Mallorca dins un àmbit culinari comú i compartit per milions de persones. Segons el batle, Mateu Puigròs, amb aquest canvi "ens afegim a la petició de la Ministra d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Elena Espinosa, en la seva pretensió de declarar-la patrimoni immaterial de la humanitat".

Gegants cars de veure

Les festes patronals de Sant Llorenç de Cardassar són l’única oportunitat que hom té per veure passejar la parella de gegants de la vila, en Jaume Belluguins i n’Angelina Trebolina. Els gegants tan sols surten un cop a l’any, dos dies abans de Sant Llorenç, quan participen al Tro de festa per anunciar a tothom que s’acosten les activitats festives en honor al patró de la vila. Ells i els xeremiers protagonitzen el passacarrers que crida a tothom a assistir al pregó de començament de festa, en què s’hi serveix una copa de cava i rollets, elaborats segons la recepta recuperada d’aquest dolç típic de Sant Llorenç.

Text: Redacció festes.org


  4911 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Sant Llorenç de Cardassar
http://www.santllorenc.es
Plaça Ajuntament, 1
07530 Sant Llorenç de Cardassar (Llevant)
971.838.393




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org