Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu d'agost > Festes majors

Festes Majors

Els gegants d'Amposta, en Ferran i la Isabel

Al Concurs Nacional de Vestits de Paper s'hi veuen dissenys espectaculars

Els bous a la plaça

Les bandes de música tenen un paper d'allò més rellevant durant totes les festes

La festa major d’Amposta dedicada a la Mare de Déu de l’Assumpció, acull durant més d’una setmana tot un seguit d’esdeveniments que fan d’aquesta celebració una de les festes d'estiu més diversificades i complertes del Principat.

Una de les festes majors més completes del sud de Catalunya és la que se celebra a Amposta en honor a la Mare de Déu de l’Assumpció durant la segona quinzena d’agost. Apart dels actes religiosos i un programa propi amb diferents modalitats de correbous (que normalment s’allarguen fins passada la festa major), no hi falten activitats nocturnes, cercaviles, concerts, actes relacionats amb l’aigua, el concurs mundial d’esports tradicionals i tot un seguit d’actes festius amb una gran participació popular.

Concurs Nacional de Vestits de Paper

Una de les activitats amb més renom de la Festa Major d’Amposta és el Concurs Nacional de Vestits de Paper, que també compta amb una gran tradició a Mollerussa. Aquest concurs se celebra des de l’any 1970 i congrega una gran quantitat de públic i de dissenyadors que per un dia canvien la tela pel paper en les seus dissenys. Les normes per participar-hi són ben estrictes: tots els elements del vestuari han de ser de paper, des de les joies fins als altres elements que el configuirin; el vestit ha d’haver estat cosit a mà o a màquina; l’ús de coles no està permès, només la frisulina de paper està autoritzada com a reforçant.

El concurs consta de quatre modalitats amb els seu premis en metàl·lic corresponents: moda actual, vestits d’època, vestits de fantasia i la modalitat infantil. També hi ha un premi de participació per tots els concursants i cada vestit.

Dia de la Dona

Si hi ha una celebració durant la festa major que tingui un caràcter festiu i reivindicatiu alhora, aquesta és el Dia de la Dona, organitzat per la Colla de Dones Ampostines. Durant un dia elles són les protagonistes de la festa. Totes les dones que vulguin participar en aquesta diada es concentren el dia 20 al matí a la plaça del Mercat i tot seguit es fa la proclamació de l'Alcaldesa per un dia. Després es fa una cercavila pel centre de la població fins a l’avinguda Dr. Tomàs i Pujol, on durant tot el matí es realitzen jocs populars (trencada d’olles, carreres de sac, posar la cua al burro,…). La jornada continua amb un dinar de germanor i una striptease que fa pujar la temperatura a més d’una. La diada es tanca amb un ball popular.

Baixada d’andròmines i pal ensabonat

Un dels espais naturals destacats on es realitzen una gran quantitat d’activitats és el riu Ebre. A la zona de l’embarcador es fa el pal ensabonat, on tot aquell qui ho vulgui pot demostrar les seves dots de funàmbul tot caminant sobre un tronc ensabonat.

Una altra prova que any rera any convoca una major quantitat de participants és la baixada d’andròmines pel riu Ebre. Es tracta de construir un vehicle no motoritzat, fet amb materials reciclables amb l’objectiu que pugui flotar i acabar la cursa. L’embarcació ha de tenir dos tripulants com a mínim (el màxim no està estipulat) i l’ús del flotador és obligatori. El concurs consta de tres premis amb renumeració econòmica per les andròmines més artístiques, encara que els tres primers en arribar són guardonats amb un trofeu.

La festa major d’Amposta disposa doncs d’un programa ampli i divers, on l’espai públic es transforma per donar cabuda a tota mena d’aconteixements lúdics que potencien les relacions humanes, la competitivitat i la creativitat.

Festival Internacional de Video Creació Strobe

Una de les novetats recents de la festa és el Strobe, un punt de trobada entre la tecnologia i l’art per tal de mostrar quins són els nous llenguatges visuals, una oportunitat per veure com el vídeo i les tecnologies digitals s’han anat incorporant en els processos creatius amb una efervescència desbordant. Strobe és un projecte inclòs dintre la programació de l’Espai d’Arts Visuals d’Amposta amb l’objectiu de promoure activitats entorn la producció i la comunicació dels nous moviments creatius. Un espai on hi tenen cabuda instal·lacions multimèdia, intervencions mediàtiques, vídeo-art, net-art… tot un seguit d’expressions artístiques vinculades amb el multimèdia i que compte amb la participació d’artistes de renom internacional.

Imatges: amposta.info

Arxiu festiu. Gràcia. Festa Major 1817-1943