Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu d'agost > Festes majors

La data del 15 d’agost, al bell mig del mes estiuenc per excel·lència, concentra un bon grapat de celebracions festives. Per una banda, és la data en què es celebren moltíssimes festes major de pobles i viles dels Països Catalans. Això és així perquè antigament pels volts d’aquesta data s’hi concentraven les festes que celebraven l’èxit de les collites d’estiu, la fi dels treballs al camp i la preparació per a les tasques de la verema.

Vila de Gràcia (el Barcelonès)
Una de les festes més engrescadores de l'estiu a Barcelona és, sens dubte, el multitudinari punt de trobada en què es transformen els carrers disfressats de l’antiga vila de Gràcia. Un esclat de color i imaginació preparat d'amagat durant tot l'any pels veïns i veïnes i que tradicionalment fa d'escenari d'uns dies plens de música, ball i diversió fins a la matinada.

Festa Major i Festa de l'Arbre Fruiter
Moià (el Bages)
Un dels actes més emblemàtics de la festa major de Moià és la celebració cívica de l'Arbre Fruiter, que ve celebrant-se ininterrompudament des de l'any 1905 i que pretén mantenir viu l'esperit d'un moianès il·lustre: el tenor Francesc Viñas.

Senterada (el Pallars Jussà)
Una de festes majors amb més afluència de públic i participants de tota la Vall Fosca, al Pirineu del Pallars Jussà, és la que es celebra cada any a Senterada, amb una programació musical molt complerta que inclou des d'havaneres fins a un tecknival, un festival de música electrònica a l'aire lliure.

Manlleu (Osona)
Cada any en plena festa major, Manlleu celebra una lluïda escenificació de carrer inspirada en els fets descrits en la llegenda i la cançó del Serpent de la Devesa, una temible bèstia d’aigua que, segons la veu popular, vivia vora el riu Ter al seu pas per la vila.

Roses (l'Alt Empordà)
El 16 d’agost, bona part de les famílies de Roses mengen ànec per dinar. Això, és clar, si el poden haver caçat a l’empaitada d’ànecs que ha tingut lloc al migdia, un acte tradicional que s'ha celebrat ininterrompudament des de fa més de 90 anys.

Festes Majors
Amposta (el Montsià)
La festa major d’Amposta dedicada a la Mare de Déu de l’Assumpció, acull durant més d’una setmana tot un seguit d’esdeveniments que fan d’aquesta celebració una de les festes d'estiu més diversificades i complertes del Principat.

la Bisbal d'Empordà (el Baix Empordà)
El Trencament del Càntir, una geganta descarada que ensenya un pit i un dels correfocs de més anomenada d'entre els que es fan a les comarques gironines són alguns dels ingredients de la Festa Major de La Bisbal d'Empordà, una de les festes grans més destacades del calendari estiuenc empordanès.

La Cabra d'Or
Moià (el Bages)
Des de 2010, Moià dóna el tret de sortida a la Festa Major d'estiu amb la Cabra d'Or, un conjunt d'actes participatius i organitzats popularment que recreen una llegenda local protagonitzada per una cabra que té uns poders extraordinaris.

Flix (la Ribera d’Ebre)
Els jocs al riu Ebre i la tradicional cursa de pontones —un tipus de llaüt que durant segles va ser el principal mitjà de transport fluvial— són els elements més destacats de la Festa del Riu, una popular i més que centenària celebració que, cada any a mitjan agost, té lloc en el marc de la Festa Major de Flix.

Festa Major d'estiu a Vilalba Sasserra (Vallès Oriental) - Actes diversos durant els quatre dies.
Festa Major de Solivella (la Conca de Barberà) - dedicada a la Mare de Deu d'Agost, cal destacar l'actuació del grup de diables local, els "Rigor Mortis", i les diverses activitats que s'organitzen per gaudiment dels més menuts. Sense deixar de banda, evidentment, les sessions de ball dirigides a la resta i en la que tenen part activa conegudes orquestres i conjunts musicals.
Festa Major de Rialp (el Pallars Sobirà) - festa dedicada a la patrona de la vila, la Mare de Déu de Valldeflors, una Verge que duu una figa a les mans. Amb una programació molt complerta que inclou balls, concerts i activitats per a la xinalla. Telèfon: 973.62.03.65
Festa Major a Vilamacolum (l'Alt Empordà) - dedicada a Santa Maria, a l'assumpció de la Mare de Déu. Se celebra sempre el primer cap de setmana sencer d’agost.
Festa major d'Albarca (el Priorat) - la festa major d'estiu, per la Mare de Déu el 15 d'agost, s'ha revitalitzat en els últims anys i compta, segons els anys, amb ball o amb l'actuació d'algun grup de música. La tarda del dia 15 té lloc un concurs de bitlles tradicionals. Antigament, el segon dia de la festa era dedicat a Sant Roc i el tercer, com es fa encara avui, es pujava dalt a l'ermita de la Mare de Déu de Montsant.
Festa major d'estiu a Badalona (el Barcelonès) - el dia de la Mare de Déu d'agost els gegants fan el Ball d'Ofertori a l'ofici eclesiàstic. Els diables i els castellers, juntament amb els sardanistes, hi són presents. També hi ha concerts, festes infantils i castells de foc. Com a acte de cloenda de les festes d'agost de Badalona se celebra el "Bany de bèsties". En un punt concret de la platja, acabat el correfoc de la festa major, els diables fan un passadís i dos dels dracs de Badalona Bèsties de Foc, l'entitat organitzadora, s'acosten corrent fins al mar i fan una encesa dins l'aigua, acompanyats per molta gent que es banya al seu cantó.
Festa Major de Ribes de Freser (el Ripollès) - amb sardanes, balls, concerts, correfoc, espectacles infantils, teatre... Els Gegants de Ribes, el Viacrisi, el Ballet de Déu, el Campionat de Botifarra, Ofici Solemne, el Cercavila... Telèfon: 972.72.80.07
Festa major d'Organyà (l'Alt Urgell) Telèfon: 973 38 30 07
Festa Major de Cubelles (el Garraf) - festes en honor a Santa Maria de Cubelles, patrona de la vila. Amb ofrena a la Verge per membres de l’Agrupació de Balls Populars de Cubelles dels productes que els pagesos conreen. i També la cercavila nocturna dels Diables i l'empalmada de la vigília. Telèfon: 93 895 01 47
Festes de Sencelles (Pla de Mallorca) - pels volts del 15 d'agost, la Mare de Déu d'Agost, amb actes esportius, grups musicals, teatre, focs d'artifici... etc
Festes de la Mare de Déu d’Agost a Sineu (Mallorca) - Sineu celebra les seves festes patronals el 15 d'agost. Vuit dies abans, col·locació de la bandera dalt del campanar. La vigília, revetla amb fira i castell de focs artificials. El dia 15 cercavila amb els xeremiers, missa solemne i les Corregudes des Cós. Es tracta de curses de mules, cavalls, de carros i altres animals que es fan a les afores del poble. També s’anomenen “Corregudes de joies” i són curses per categories (nins i nines, fadrins i fadrines, casats i casades). El guanyador és el primer que arriba i s’endú com a obsequi uns regals senzills, les “joies”, (un barret, una fruita, una peça de vestir, etc) que són penjats d’una canya verda. Els premiats posen la canya verda del premi a la porta de casa seva, ben visible. Durant els dies de la festa es fan exposicions, teatre i balls populars. Telèfon: 971.52.00.27
Festa Major de Martorell (el Baix Llobregat) - amb motiu de la festivitat de Santa Maria, patrona de la vila. Amb la fira i mostra d'oficis Artesanàlia, el pregó, titelles, exposicions, activitats per a joves, dansa, teatre a la fresca, correfoc i, dilluns al vespre, cinema i bany nocturn. Telèfon: 93 7742200
Festa major d'Amer (la Selva) - amb la Sardana de l'Alcalde que encara avui es balla a la vila d'Amer, el dia 16 d'agost, dins els actes de la Festa Major. És possible que estigui relacionada amb un costum molt arrelat a la majoria de pobles de la Catalunya vella, probablement ja en els segles XVI o XVII, quan sortint de la Missa Major es ballava un contrapàs en front de l'església. Telèfon: 972.43.01.60
Festa major de Sant Boi de Lluçanès (Osona) - inici de festes amb repic de campanes, llençada de coets i Pregó de Festa major; l'Escampada o festa al pantà; jocs tradicionals, campionats esportius; cercavila de vigília pel carrers del casc, amb la "Kubatada"; sardanes, ball de nit, etc
Festa Major d'Ullastrell (el Vallès Occidental) - pels volts del 15 d'agost. Aquell dia matines i concentració per tal de fer l'ofrena floral de rams a la missa en honor a la Mare de Déu. Tot seguit processó amb la imatge i passejada amb els Gegants i l'acompanyament dels grallers. Els dies anteriors pregó, Ball de Festa major, Nit Jove, Concurs de Tastavins, sardanes, concursos infantils, etc
Festa Major de Salitja, Aj. Vilobí d'Onyar (la Selva) - festa major en honor a la Mare de Déu d'Agost, el cap de setmana més proper al 15 d'agost. Els dies anteriors, Pinxorockibirra, Sopar Popular amb ball inlcòs, activitats infantils, activitats infantils, triatló, cinema al carrer, havaneres, etc El dia 15, missa cantada, sardanes i com no, el Concurs de Cançó de Salitja. Telèfon: 616.67.17.03
Festa major de Tortellà (la Garrotxa) - es celebra pels volts del 15 d'agost, dia de Santa Maria. Des de la construcció del primer temple religiós, la gent de Tortellà ja celebrava aquesta diada. Antigament, la festa només es celebrava el dia 15, quan, al matí, la gent s'arreplegava a l'església per retre culte a la patrona. A la tarda i a la nit, els tortellanencs desfruitaven del ball. Amb els anys, la festa ha ampliat els dies, començant el dia 12 i acabant-la al 16. A més de balls i sardanes, hi tenen cabuda el cinema a la fresca, la Sardinada, organitzada per la Societat Cultural i Recreativa Casino de Tortellà, amb acompanyament d'un grup d'havaneres; i el Ball d'en Serrallonga, recuperat per l'associació "La Guilla" l'any 2002. L'últim dia a la tarda es fa una tornaboda popular, on la gent del poble tira aigua pels carrers al jovent que va a darrera la xaranga.
Festes de la Mare de Déu a Santa Margalida (Mallorca) - són les Festes d’estiu. S’hi celebra una pol·lèmica amollada d’ànecs a Can Picafort. Es llancen unes 500 aus a l’aigua, que han de ser “caçades” pel públic participant. Està organitzada per particulars, doncs l’Ajuntament en queda al marge, doncs es tracta d’un acte oficialment prohibit per llei. Des de fa uns anys, per adaptar-se a la normativa vigent sobre protecció dels animals, se substitueixen els ànecs vius per dues mil ànneres de plàstic que són llançades al mar des de deu barques. Entre els que n'aconsegueixen agafar una se sortegen premis. La nit anterior es celebra la “nit de l’Auba” una revetlla multitudinària a la platja, amb concerts de música fins ben entrada la nit. Telèfon: 971.52.30.30
Ball del Tatero a Vilaller (l'Alta Ribagorça) - a Vilaller el dia de la Mare de Déu s'ha celebrat sempre de manera molt festiva i participativa, on després dels actes religiosos ha destacat el Ball del Tatero, que té lloc el dia 15 d'agost i que és constituït per 4 parelles de casats i de solters amb indumentària típica, que ballen a les quatre cantonades de la plaça. Telèfon: 973.69.81.47
Festa Major a Vilanova de la Barca (el Segrià) - la festa més important de la població, tot i que asseguren que les festes actuals són ben llunyanes de l'esplendor i la dimensió d'anys endarrere. En aquest dia es dedicava un solemníssim culte a la Mare de Déu, al mig de l'església de Vilanova de la Barca, posaven un túmul amb la imatge de la verge jaient, fet que es realitza idènticament a la ciutat de Lleida. Telèfon: 973.19.00.05
Altres festes de la mare de Déu d'Agost a terres lleidetanes - el dia d'avui ha estat celebrat festivament en la totalitat dels pobles lleidetans, alguns més que altres, amb festa major o sense, ostentant la titularitat parroquial o sense ostentar-la, però ha estat un dia destacat del nostre calendari. Així ha sigut, entre altres, a Puiggròs, Tarrés, les Avellanes, Torregrossa, Les Borges Blanques, Sant Llorenç de Morunys, la Figuerosa, Bossòst, la Sentiu de Sió, Maials, Almatret, Santa Maria de Meià, i el Pont de Suert, on li tenen les dues esglésies dedicades, i on es canten els goigs.
Festa Major d'Arbeca (les Garrigues) - amb la col.laboració i participació de tots els veïns de la vila, Arbeca gaudeix en aquests moments d'una de les festes més importants del municipi. Es realitza en la primera quinzena d'agost, i l'atractiu fonamental és centra en la realització de molts actes públics a l'aire lliure, com cercaviles, actuacions de diables, activitats esportives (cursa atlètica, futbol, concurs de pesca, escacs, etc...), exposicions, pregó de festes, concerts de rock i balls de tarda i nit amb orquestes punteres, concerts de rock amb els millors grups del moment, banys d'escuma, ginkames, titelles i moltes actuacions que originen uns dies de diversió i esbarjo. Telèfon: 973.160.008
Festa Major de Deltebre (el Baix Ebre) Deltebre té dos patrons: la festa major se celebra en honor a la Mare de Déu d'agost (15) i Sant Roc (16). La festa té com a ingredients principals els correbous i les nits de ball.
Festa major d'Estiu a La Canonja (el Tarragonès) - els protagonistes són els gegants Bià i Esperança, portats pels Amics dels gegants, una entitat membre de l'Orfeó Canongí. El dia 15 hi ha missa i processó pels carrers del poble. Durant els dies que dura la festa hi ha sardanes, havaneres, exhibició castellera, etc Telèfon: 977.54.34.89
Festa Major de Castelldefels (el Baix Llobregat) - el preludi de la festa major és la representació de la Llegenda del Gar i Got, organitzada per l'Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels. La llegenda explica, amb un atractiu espectacle de representació dramàtica i efectes especials de llum i foc com, fa molt, molt de temps, els camperols i pescadors de Castelldefels van veure alterada la seva pacífica vida amb l'aparició d'un drac, el nom del qual és millor no recordar. Aquest drac va arribar amb les “Legions del Mal” dirigides pel mateix Llucifer i van sembrar la mort i la destrucció a tota la comarca.
Festa Major de Castelló de Farfanya (La Noguera) - les festes es celebren a l'entorn del 15 d'agost. La vigília, Correfoc i concert de música. El dia 15 al matí, missa solemne cantada per la coral parroquial i Ofrena Floral a la “Durmició” ( tots el nens i nenes que porten un ramet reben un bonic record del retaule). A continuació Sardanes, animació i a la tarda i nit, Balls d'orquestra.
Festes majors a Vilallobent, Aj. Puigcerdà (Cerdanya) - les festes majors d'aquest poble se celebren entre el 15 d'agost i el 7 de setembre, segons els anys. Hi participen els gegants del poble, hi ha àpats populars, missa i sardanes. La festa acaba amb una gran xocolatada, com la que es fa a Palau de Cerdanya.
Festa Major a Tamariu, Aj. de Palafrugell (el Baix Empordà) - pels volts del 15 d'agost. Les primeres dades documentals de la festa major són del 1884. Hi participen sobretot els estiuejants que aquests dies són al poble. S'hi fa engalanament de carrers, jocs al mar, campionats esportius a la platja, sardanes, ball de nit, etc. És costum que els nens i nenes vagin per les cases a recaptar fons per fer front a les despeses que genera la festa.
Festes Patronals al Port de Sagunt, Aj. de Sagunt (el Camp de Morvedre) - se celebren a la dàrsena del port amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de Begonya amb competicions esportives, actuacions musicals, bous, exposicions, "dansà" al port i “cordà" de vigília, etc. El dia 15 d'agost hi ha cucanyes marítimes: travessia nedant, agafada de banderes en pal engreixat, dipòsit i arreplegada d'ànecs, i llançament de pilotes per ser canviades per premis. Al vespre, missa, processó en honor a la Begonya i castell de focs d'artifici.
Festes de Sa Marina, Aj. de Valldemossa (Serra de Tramuntana) - del 13 al 15 d’agost. Comencen a principis d'agost, una setmana després de les festes de "sa Beata". El dia 15 missa en honor de la Mare de Déu d’Agost a la capella de Sa Marina i festa infantil amb carreres de joies, jocs aquàtics i travessa d’enginys flotants des de la platja fins als escars. També s'hi celebra un Concurs de Pesca i el Concurs d’Arròs de Peix, una sardinada popular i cantada d'havaneres el dia de la vigília.
Festes Majors a Les Cases d’Alcanar, Aj. d'Alcanar (el Montsià) - pels volts del 15 d'agost. Festa en honor a la Mare de Déu d'Agost, que ja se celebra almenys des del 1886. Durant més d'una setmana es fan un gran ventall d'activitats esportives i culturals per a totes les edats. Destaquen els bous a la mar o correbous, un conjunt d'actes protagonitzats per aquests animals que cada any omplen de gom a gom l'esplanada portuària, on es concentren la majoria d'actes festius. El fet que se celebri en plena temporada turística fa que aquestes festes siguin considerades unes de les més populars de la zona.
Festes patronals i Xicolatada a Palau de Cerdanya (Alta Cerdanya) - són les festes patronals d'aquest petit poble de la Cerdanya occitana i se celebren entre el 13 i el 16 d'agost. Comencen el 13 d'agost amb la Festa del Pa, un repartiment i benedicció municipal de pa que s'acompanya amb una fira de productors locals i artesans dels voltants. El dia 15 és festa local i se celebra amb una missa amb música de cobla, una ballada de sardanes i un espectacle musical i ball. El dia 16 se celebra la tradicional Xicolatada, un repartiment popular de xocolata que elaboren els «Mestres Xicolaters» de Palau de Cerdanya dins uns grans perols i que cada any atrau més de 4.000 persones vingudes d'arreu per gaudir d'aquest costum que té més de 350 anys d'història.
Festa major d’estiu a Bot (la Terra Alta) - se celebra pels volts dels dies 14, 15 i 16 d'agost, i està dedicada a la Mare de Déu d'agost. Es va en romeria a l'ermita de Sant Josep i s'acostuma a esmorzar en arribar. Durant aquests dies es realitzen varis actes populars: sopar de "la Cabra", bicicletada, tirada de birles, parc aquàtic, concurs de paelles... Telèfon: 977.42.80.77
Festa major d'estiu de Garcia (la Ribera d'Ebre) - se celebra pels volts del 15 d'agost, diada de la Mare de Déu d'Agost. Durant 10 dies el poble s’omple d’activitats de tot tipus per a totes les edats. Un dels actes destacats de la festa és el seu cèlebre correfoc, que té els seus orígens l'any 1985 i que compta amb la participació d'altres colles de diables i espectadors vinguts d'arreu del país. Telèfon: 977.400.638

Arxiu festiu. Gràcia. Festa Major 1817-1943
Pablo i Grau, Jordi / Federació de la Festa Major de Gràcia