Calendari: Festes de Tardor > Altres festes d'octubre > Festes majors

Festa major i fira de la magrana

El ball de rams d'Hostafrancs va ser recuperat el 1995

Fins fa 150 anys, quan va arribar a Hostafrancs, l'Àngel Custodi presidia el Portal de l'Àngel

Els gegants del Pi també participen a la cercavila del barri d'Hostafrancs

Parada de magranes

El barri d’Hostafrancs celebra, el diumenge més proper al 2 d’octubre, la seva festa major en honor al Sant Àngel Custodi, que va arribar al barri el 1857. La celebració, que s’estén al llarg de dos caps de setmana, acull una fira de magranes al costat de l’església del barri i el recuperat ball de rams.

La festa major d’Hostafrancs posa el punt i final a les festes majors dels diferents barris del districte barceloní de Sants-Montjuïc. El diumenge més proper al 2 d’octubre, al costat de l’església de Sant Àngel Custodi, al carrer Vilardell, hi té lloc la renombrada fira de magranes, que acull quatre o cinc parades de pagesos que venen a Barcelona a vendre el fruit del magraner.

En aquesta fira, doncs, s’hi poden trobar les millors magranes de tota la ciutat, que durant aquests dies es troben en el seu punt òptim de maduració. A més d’aquestes parades, n’hi acostuma a haver alguna altra de l’associació de veïns o d’alguna altra entitat del barri que publicita les seves activitats.

Un altre dels elements essencials de la festa és la ballada del ball de rams, que tant pot tenir lloc el mateix diumenge de la fira com el següent. El 1995, el director i coordinador de l’Esbart Ciutat Comtal va trobar documentació sobre un ball de rams que s’havia ballat a Hostafrancs en sortir d'ofici a finals del segle XIX i principis del XX. El va coreografiar expressament per a la festa i el va retornar als veïns, que de seguida se’l van fer seu i el instituir com una tradició d’allò més arrelada.

Els assajos per participar al ball de rams comencen unes setmanes abans de la festa, per tal que tots els veïns que ho desitgen el puguin aprendre i, després, fer-lo lluir durant la ballada a plaça.

A banda d’aquestes dues activitats, també se celebra un concert de la Banda Municipal de Barcelona, diverses cercaviles, una trobada de puntaires, un correfoc infantil, una fira medieval i, des del 2002, una desfilada de vestits de paper en què hi participen tallers d’arreu de Catalunya que mostren les seves arts papiroflèxiques.

150 anys de l'arribada de l'Àngel Custodi

La ciutat de Barcelona va romandre emmurallada fins a mitjan segle XIX. Fins llavors, l’Àngel Custodi situat al Portal de l’Àngel s’encarregava de protegir la ciutat de qualsevol malastrugança, motiu pel qual els barcelonins li tenien molta devoció. Amb l’expansió de Barcelona, la ciutat va creure convenient traslladar l’àngel a la part nova de la ciutat, a Hostafrancs, que des de llavors passava a ser el límit de la incipient metròpoli.

Amb el trasllat de la talla, la fira de la magrana que se celebrava al Portal de l’Àngel també es va traslladar. Dos anys més tard de l’arribada de la imatge ja es té constància que es van iniciar activitats de Festa Major, per bé que l'any de l'arribada ja s’havien dut a terme algunes activitats per celebrar-ho.

Imatges: Ajuntament de Barcelona i FAECH

El drac de Banyoles. Itineraris, història i tradició al voltant de l’estany