Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu de les Neus > Pedregades festives

Festa de les Neus
el Pla de Santa Maria (l'Alt Camp), cap de setmana més proper al 5 d'agost

Els gegants del poble

Llançament del caramels

Recollint els caramels de la pedregada

No totes les calamarsades de principis d'agost tenen conseqüències nefastes pels municipis on cauen. Al Pla de Santa Maria, a l’Alt Camp, s’han empescat un acte que, en el marc de la Festa Major de les Neus, converteix les pedres en sucre dolç i les temibles pedregades en una desitjada pluja de caramels.

El cap de setmana més proper al 5 d’agost el Pla de Santa Maria (l’Alt Camp) celebra la Festa de les Neus, la festa major petita del municipi. La principal característica d’aquesta festa és La Pedregada de Caramels, un acte durant el qual es llancen milers de caramels de tots els gustos, colors i tamanys des del balcó de l’Abadia.

La Festa de les Neus del Pla de Santa Maria és un vot de poble, una celebració d’agraïment a la Mare de Déu de les Neus per haver-los deslliurat de les terribles pedregades que malmetien, any rera any, les collites de vinya de les afores del municipi.

La festa es desenvolupa en dos dies, sempre el cap de setmana més proper al 5 d’agost, festivitat de les Neus. Dissabte al migdia es fa l’anunci de la festa amb el repic de totes les campanes. A la tarda té lloc una cercavila amb els gegants i els nans del Pla de Santa Maria, acompanyats pels grallers i per tota la canalla del poble, que va disfressada.

En acabar la cercavila a la Plaça de l’Església, des dels balcons i el terrat de l’Abadia es llancen els milers de caramels de la Pedregada, que poden arribar a pesar, segons els anys, fins a 70 quilos. La Pedregada de Caramels l’organitza l’esplai del poble i fa referència a la llegenda segons la qual la deessa protectora va aconseguir aturar les pedregades que anys enrere malmetien les vinyes del municipi. La gent acull la pedregada des de baix, amb uns grans paraigües que fan alhora la funció de protecció i de recol·lecció dels caramels. Acabada la pedregada es fa l’ofici de vigília a l’Església Romànica de Sant Ramon, que acaba amb un concert d’orgue. I per continuar la gresca nocturna, revetlla popular.

L’endemà diumenge al migdia es canta el Rosari de l’Aurora i es fa la missa en honor a la Mare de Déu de les Neus a l’Església de l’Assumpció amb la participació de la Coral Parroquial del Pla. Tot seguit té lloc un altre dels actes importants de la festa: una trobada d’avis en forma de dinar de germanor que reuneix al voltant d’unes taules a tota la gent gran del poble.

Ajuntament d’El Pla de Santa Maria
Pl. Vila, 1