Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu de les Neus > Pedregades festives

La Mare de Déu de les Neus ha estat tradicionalment venerada com a protectora contra els efectes devastadors de les tempestats, dels llamps i, especialment, contra el mal que les pedregades i calamarsades puguin fer en els camps. Hom creu que el nom de les "Neus" prové d'aquesta relació amb els fenòmens meteorològics de la calamarsa, el llamp i la pedra estiuenca. Havia estat costum en algunes esglésies, com la dels sants Just i Pastor de Barcelona, que en l’acte litúrgic del dia 5 d’agost, es simulés una gran pedregada amb el llançament de milers de confits dins el temple, amb el trencament de la monotonia que suposava això entre els fidels i el rebombori que provocava tal explosió blanca dins els recinte sagrat. En alguns indrets es fan "Pedregades de caramels" en referència a les pedregades de les que hom creu que protegeix la Mare de Déu de les Neus.

Festa de les Neus
el Pla de Santa Maria (l'Alt Camp)
No totes les calamarsades de principis d'agost tenen conseqüències nefastes pels municipis on cauen. Al Pla de Santa Maria, a l’Alt Camp, s’han empescat un acte que, en el marc de la Festa Major de les Neus, converteix les pedres en sucre dolç i les temibles pedregades en una desitjada pluja de caramels.

Festa de les Neus al Pla de Santa Maria (l'Alt Camp) - el dia 5 d'agost o dissabte més proper, anada caminant fins a l'Ermita de Sant Ramon. A la 1 del migdia Anunci de la festa amb repicadissa de campanes. A les 6 de la tarda Cercavila animada amb la música dels grallers del Pla de Santa Maria. També i seran els nans, els gegants Serè i Marinada i tots els nens i nenes del poble disfressats. A les 7 de la tarda Pedregada de caramels a la Plaça de l'Església ¡ a 2/4 de 9 del vespre Missa a l'Església Romànica de Sant Ramon i tot seguit concert d'orgue a l'Església Romànica de Sant Ramon. A les 11 de la nit Gran revetlla popular a la Plaça de Sant Ramon amb cava i coca de les NEUS. L'endemà diumenge a ¾ de 12 del migdia Rosari de l'Aurora i tot seguit missa en honor a la Mare de Déu de les Neus a l'Església de l'Assumpció amb la participació de la Coral Parroquial del Pla. A les 2 del Dinar de germanor “Diada de la Gent Gran” i a les 7 de la Ball de tarda. Telèfon: 977.630.006
Sostre de foc de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - Pels volts del 5 d’agost. Una de les colles que va actuar als primers correfocs, el Ball de Diables de Vilanova, organitza l'acte. El Correfoc de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú (que data de l’any 1992) consta de quatre parts ben diferenciades: l’encesa inicial del Vano de Foc a la plaça de les Neus, un recorregut pels carrers de la vila (Pont del Nin, la Rambla Principal, etc), l’encesa final i el Sostre de Foc, un impressionant muntatge pirotècnic que que al·ludeix a les tronades estiuenques i cobreix tota la plaça de la Vila amb carretilles i sortidors. També hi participa el Drac.El primer Sostre de Foc es va fer l’any 1994. Hi participen les cinc colles de diables i dracs de Vilanova i dues colles convidades.