NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 4 de desembre de 2024 | Bàrbara    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu de les Neus > Pedregades festives


La Mare de Déu de les Neus ha estat tradicionalment venerada com a protectora contra els efectes devastadors de les tempestats, dels llamps i, especialment, contra el mal que les pedregades i calamarsades puguin fer en els camps. Hom creu que el nom de les "Neus" prové d'aquesta relació amb els fenòmens meteorològics de la calamarsa, el llamp i la pedra estiuenca. Havia estat costum en algunes esglésies, com la dels sants Just i Pastor de Barcelona, que en l’acte litúrgic del dia 5 d’agost, es simulés una gran pedregada amb el llançament de milers de confits dins el temple, amb el trencament de la monotonia que suposava això entre els fidels i el rebombori que provocava tal explosió blanca dins els recinte sagrat. En alguns indrets es fan "Pedregades de caramels" en referència a les pedregades de les que hom creu que protegeix la Mare de Déu de les Neus.


il·lustració de la notícia
 Festa de les Neus
Pla de Santa Maria (l'Alt Camp)
No totes les calamarsades de principis d'agost tenen conseqüències nefastes pels municipis on cauen. Al Pla de Santa Maria, a l’Alt Camp, s’han empescat un acte que, en el marc de la Festa Major de les Neus, converteix les pedres en sucre dolç i les temibles pedregades en una desitjada pluja de caramels.


Sostre de foc de Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - pels volts del 5 d’agost. Una de les colles que va actuar als primers correfocs, el Ball de Diables de Vilanova, organitza l'acte. El Correfoc de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú (que data de l’any 1992) consta de quatre parts ben diferenciades: l’encesa inicial del Vano de Foc a la plaça de les Neus, un recorregut pels carrers de la vila (Pont del Nin, la Rambla Principal, etc), l’encesa final i el Sostre de Foc, un impressionant muntatge pirotècnic que que al·ludeix a les tronades estiuenques i cobreix tota la plaça de la Vila amb carretilles i sortidors. També hi participa el Drac.El primer Sostre de Foc es va fer l’any 1994. Hi participen les cinc colles de diables i dracs de Vilanova i dues colles convidades.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org