Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Bartomeu > Festes majors

Un barri ben guarnit per a la seva festa major

Llamps i trons al carrer Sagunt, el 2003

La primera fotografia de què es té constància dels carrers engalanats, del 1905 a Vallespir

El carrer Finlàndia va apostar pel terror el 2004

L'arribada de l'euro va ser el motiu escollit per Alcolea de dalt el 2001

El barri de Sants celebra la seva festa major pels volts del 24 d'agost, diada del seu patró sant Bartomeu. Les festes, que daten almenys de mitjans segle XIX, es caracteritzen pels guarniments dels carrers que els seus veïns elaboren amb mil i un motius.

La vila de Sants, petit nucli de cases sorgit a l'entorn de l’església de Santa Maria de Sants pels volts de 1780, celebra la seva festa major per Sant Bartomeu. Tot i que va ser annexionada a Barcelona el 20 d'abril de 1897 –dia en què va entrar en vigor del Decret d'Agregació-, la vila ha mantingut intacte el seu esperit independent i ha conservat la seva personal festa major.

Una de les principals característiques de la festa és que els veïns del barri guarneixen els carrers amb mil i un motius. Encara que els cronistes no s’han posat d’acord sobre l’origen de la celebració, sovint es dóna per bona la suposició que la festa imita la iniciativa dels veïns de Gràcia, dels quals ja es té constància que engalanaven els seus carrers des de 1817.

Les primeres notícies conegudes de la Festa Major de Sants per Sant Bartomeu són de mitjans del segle XIX, encara que l’advocació al patró dels carnissers, els assaonadors, els sastres i els sabaters és molt anterior. Pels volts de 1850, pels carrers de Sants es feien balls com el d’en Serrallonga i el de bastons, a més a més del ball de Sant Bartomeu, en què hi participaven soldats romans, dos àngels i un dimoni que, amb una mena de globus que feia inflant una bufeta, colpejava els espectadors.

Els carrers guarnits, a concurs

El primer any en què es va celebrar oficialment el concurs de carrers guarnits va ser el 1943. Sants disfressava els seus carrers, molt probablement, des de mitjans del segle XIX, per bé que el primer document d’un carrer guarnit de què es té constància és una fotografia datada el 1905, corresponent a l’actual carrer Vallespir (antic carrer Colón).

El 1921, es té constància que es van engalanar un total d’11 carrers, una quantitat que va oscil·lar lleugerament a l’alça durant els anys següents. Amb l’establiment del concurs, però, la quantitat de veïns que es van decidir a adornar la via pública va augmentar exponencialment, arribant fins a 22 carrers guarnits el 1950.

Per coordinar tota la festa, el 1958 va néixer la Federació de Carrers, que, després d’uns anys d’esplendor, va entrar en crisi i va propiciar que la festa desaparegués entre 1970 i 1984. La Festa Major de Sants es va reemprendre el 1985 amb renovada força.

Actualment, tan sols una desena de carrers i places acostumen a vestir-se de festa major. El 1999 van ser-ne 16, quantitat que el 2003 ja es va reduir a 15 i, el 2005, a 12, un número que s’ha estabilitzat des de llavors. L’alt preu dels locals que han de pagar les associacions de veïns per emmagatzemar-hi els decorats, però, fa témer per la continuïtat dels carrers engalanats.

Imatges: Ajuntament de Barcelona

La Festa Major de Sitges