Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Bartomeu > Festes majors

Sitges (el Garraf)
Durant dos dies Sitges celebra la festivitat de Sant Bartomeu amb un conjunt d’activitats que s’entrellacen una després de l’altre durant 36 hores. Moixiganga, gegants, grallers, diables, bastoners, ball de gitanes i tot un seguit d’altres elements del patrimoni cultural sitgetà són els protagonistes d’una de les festes tradicionals més destacades del país.

Festes de Sant Bartomeu
Montuïri (Pla de Mallorca)
Les festes de Sant Bartomeu de Montuïri, un municipi del Pla de Mallorca, es caracteritzen per les evolucions dels Cossiers, sis dansaires ricament guarnits amb cintes de colors i rams d’alfabeguera, una Dama i el Dimoni, que executen diverses danses rituals d’origen i significats incerts.

Roda de Berà (el Tarragonès)
Fins a 1.000 euros s’ha arribat a pagar per la coca de goig que se sorteja cada 24 d’agost a Roda de Berà, en la tradicional subhasta del Pa Beneït que se celebra en el marc de la festa major en honor a Sant Bartomeu.

Sants (el Barcelonès)
El barri de Sants celebra la seva festa major pels volts del 24 d'agost, diada del seu patró sant Bartomeu. Les festes, que daten almenys de mitjans segle XIX, es caracteritzen pels guarniments dels carrers que els seus veïns elaboren amb mil i un motius.

Festes de Sant Bartomeu a Ferreries (Menorca) - les festes patronals de Ferreries, dedicades a l'apòstol sant Bartomeu, patró de la vila, se celebren els dies 23, 24 i 25 d'agost. La seva antiguitat es remunta al segle XIV, coincidint amb la creació de la parròquia a què va donar origen el primitiu nucli de població. Amb els cavalls com a protagonistes. Telèfon: 971.37.30.03
Festes patronals de Sant Bartomeu a Consell (Mallorca) - amb la posada de la bandera, cercavila amb la Banda de Cornetes i Tambors de Consel, animació infantil, sopars a la fresca pels carrers, concerts joves, i el Mercadet Nocturn que compta amb expositors diversos d'artesania, bijuteria, roba de pagès, trunyelles, tatuatges amb henna, etc.
Festa Major a Sidamon (el Pla d'Urgell) - en honor a Sant Bartomeu. Dura diversos dies, al voltant del 24 d'agost. Divendres es fa la Festa de la Cassola de Pagès, una celebració que va néixer l'any 1984 i que reuneix a representants i veïns de bona part dels municipis de la comarca a l'entorn d'un menjar popular. El dia 24 d'agost a les 12 del migdia, Missa Major cantada en honor al patró a l'església de Sant Bartomeu Telèfon: 973.56.04.21
Festa major de Xert (el Baix Maestrat) - en honor a sant Bartomeu. Telèfon: 96.449.00.01
Festa Major a Sant Bartomeu del Grau (Osona) - en honor a sant Bartomeu, pels volts del 24 d'agost. Amb la bicicletada, caminada popular, futbol, bitlles catalanes, patinada, motor, petanca..., i altres activitats com tallers, manualitats, cinema, un bon sopar, rom i havaneres, l'elecció de l'hereu i la pubilla, etc. El dia 24 missa solemne cantada pel Cor del Grau i seguidament cercavila amb els gegants i els grallers, vermut popular i sardanes. Telèfon: 93.888.90.00
Festa Major a Massalcoreig (el Segrià) - festa patronal de municipi, se celebra durant 5 dies, pels volts del 24 d’agost. La vigília es fa la coronació de les pubilles i l’elecció del massalcoretjà de l’any, una sessió de ball i a la matinada alguna actuació de cara al jovent. El dia del patró es fa una processó que a l’igual que a l’hivern va acompanyada per l’orquestra que més tard farà davant del bar un ball de vermut. Es una bona ocasió per escoltar la coral “El Roser” ja que és l’encarregada de cantar la Missa. També es fan sessions de ball de tarda i nit, cucanyes per als petits, parcs infantils, concert per al jovent, ginkames, futbol sala, sopar popular, guerra d’aigua , escuma... actes totalment gratuïts. Un mes abans de la festa major es convoca un concurs de cartells anunciadors de la festa. El cartell guanyador és la portada del llibre de la festa major i el dibuix que es posa a la samarreta que tots els anys es fa per a commemorar la festa i que es pot comprar a l’Ajuntament. Telèfon: 973.793.601
Festes patronals de Vistabella (l'Alcalatén) - la darrera setmana d'agost es celebren les Festes en honor a Sant Bartomeu i Sant Joan Degollat.
Festa major de Capdepera (Mallorca) - festa dedicada al patró de Capdepera, San Bartomeu, i organitzada per una comisió de festes que s'encarrega dels diversos actes que componen el programa de festes, com la verbena, la diana florejada, les carreres de cavalls i el concert de la banda de musica, així com el castell de focs. La Diana Florejada es va recuperar fa ja alguns anys despres que hagues deseparegut. Està protagonitzada per la banda de música, que el dia del sant a les 7 del mati es passetja pel poble per despertar als veïns i anunciar que és el dia de la festa major. També es fan carreres de cavall a trot i molts altres actes, com concerts de música jove, concerts de música classica, correfoc amb dimonis, teatre, etc Destaca també el sopar a la fresca, on tots els veïns es reuneixen a la plaça del poble i cada un porta un plat tipic que comparteix amb amics, veins i coneguts. És un gran acte de germanor i bon veinatge que de cada any va agafant mes força i que acaba amb ball.
Festes de Sant Bartomeu a Ferreries (Menorca) - dedicades a l'apòstol sant Bartomeu, se celebren els dies 23, 24 i 25 d'agost. La seva antiguitat es remunta al segle XIV, coincidint amb la creació de la parròquia a què va donar origen el primitiu nucli de població. Any rere any les festes patronals de Sant Bartomeu s'inicien amb l'entrega del penó del sant patró al caixer fadrí, seguit del primer toc de fabiol a càrrec del fabioler; preludi de l'esclat d'alegria i bullícia de tot un poble que celebra que les festes ja han començat. La comitiva de la qualcada s'obre amb el fabioler, que marca el recorregut al so del tambor i el fabiol. El segueixen els altres membres de la qualcada per ordre de menor a major. Tanquen la comitiva un representant de l'Església i un altre de l'Ajuntament, que són els qui presideixen les festes. Telèfon: 654023696
Festes Patronals a Benicarló (el Baix Maestrat) - pels volts del 24 d'agost. En el marc de les festes dedicades a sant Bartomeu es fa una processó i una ofrena de flors a Nostra Senyora de la Mar, una talla del segle XIII que es diu que va ser portada per Jaume I i que és venerada a l'església de Santa Maria de la Mar. Considerada "Estrella del Mar", es creu que aquesta imatge protegeix de les tempestes els qui viatgen per mar. A l'esplanada del port es fan uns cèlebres bous a la mar.
Festa major de Montferri (l'Alt Camp) - el cap de setmana més proper al 24 agost se celebra la Festa Major d’estiu en honor al nostre patró, sant Bartomeu, amb processó i coques guarnides. Telèfon: 977.620.377

La Festa Major de Sitges
Rocha Serra, Joan Josep / Grup d'Estudis Sitgetans