Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Tecla > Festes majors

Festes de Santa Tecla

El Ball de Pastorets

Ofrena a Santa Tecla

El Drac

El gegant Moro

Sitges tanca l’estiu amb la Festa de Santa Tecla, una festa major petita que compta amb una estructura ritual centrada en la celebració de l’ofici i l'ofrena col·lectiva dedicada a la patrona, un seguici que és protagonitzat per una gran quantitat d’entremesos i elements festius.

Sitges celebra la Festa Major petita en honor a la copatrona Santa Tecla, una festa que es viu amb gran intensitat i que compta amb la participació de tots els balls i imatgeria de la vila, tot i que amb menys aglomeració de gent que per la Festa major de Sant Bartomeu.

La seqüència ritual

El programa d’actes de la Festa Major petita de Sitges compta amb un ric conjunt d’elements festius, conformat pels balls, els entremesos i la música. Tot i que les activitats comencen el cap de setmana abans, i duren tota la setmana, no és fins el dia 23 que la festa esclata.

Un dia de la setmana de la festa la imatge de Santa Tecla és exposada al domicili de la pendonista de l'any en curs. El dia de la vigília, 22 de setembre, al migdia, es fa el repicament general de campanes i el dispar dels 21 morterets que donen començament a la Festa de Santa Tecla i que cada any tenen l'honor de disparar una entitat diferent.

Al vespre, des del domicili del pendonista de Santa Tecla surt la Processó Cívica, una processó del tabernacle de Santa Tecla fins a l'església Parroquial que va acompanyada dels cordonistes, el balls, músics tradicionals i una banda de música. En arribar al temple parroquial, els balls reben la imatge de Santa Tecla que, acompanyada per les autoritats, comissió, la pendonista i les cordonistes, és col·locada al presbiteri per presidir els actes litúrgics de l'endemà.

La vigília acaba amb un Extraordinari Castell de Focs dirigit pel sitgetenc Isidre Pañella i Virella, de la prestigiosa Pirotècnia Igual. En acabar el castell de focs, al Passeig de la Ribera als llocs de costum hi ha Audicions-Ballades de Sardanes i revetlles musicals. Al mateix temps, al Cap de la Vila s'hi escenifica el Ball de les Criades, a càrrec del grup sitgetà La Bufa Seca, acompanyats de l'Escola de Grallers de Sitges. En acabar, al mateix lloc, hi ha ball de gralles.

23 de setembre, Santa Tecla

Una apoteòsica, esplendorosa i alegre matinal infantil per celebrar la festivitat de Santa Tecla marca l’inici de la jornada del 23 de setembre, a partir de les 7:00 hores. La Matinal compta amb un bon nombre de figures festives i balls participants, rèpliques de les grans portades pels nens i nenes de Sitges, i va acompanyada amb les pubilles sitgetanes. Acabada la matinal, es fa una xocolatada per a tots els nens i nenes que han participat a la cercavila.

En aquesta diada no hi falta tampoc el tradicional ofici. Al matí, des de l'Ajuntament s'acompanya musicalment les autoritats a la missa dedicada a Santa Tecla que se celebra a l'església parroquial. L'ofici és cantat pel poble amb l'ajut del cor d'Amics de l'Orgue i l'ofrena a la patrona la fa la Comissió de Festa Major i Santa Tecla de Sitges. En acabar l'ofici, es fa l'esplendorosa sortida d'ofici amb tots els balls i entremesos, músiques tradicionals, la cobla i la banda, que retornen a l'Ajuntament, on té lloc l'exhibició castellera a càrrec de la Colla Jove de Castellers de Sitges.

A la tarda, la baixada del pilar de quatre per les escales de la Punta, a càrrec de la Colla Jove de Castellers de Sitges dóna pas a la processó en honor a la santa, un dels actes més lluïts i emblemàtics de tots. El tabernacle de Santa Tecla desfila pels carrers de la Vila portat per les pubilles dels barris i les entitats sitgetanes, i acompanyat pels balls i entremesos amb els seus músics i els representants municipals i eclesiàstics.

A les nou del vespre, al Passeig de la Ribera, davant el carrer Sant Pere, es fa la tradicional audició de sardanes de la Processó, que al pas del tabernacle de Santa Tecla interpreta la sardana La Processó de Santa Tecla. Al mateix temps la patrona de la Vila és saludada amb salves de morterets i toc de campanes. A l'arribada del tabernacle a la porta de l'església, balls, músiques i coets acompanyen la santa en la seva espectacular Entrada de Santa Tecla a l'Església Parroquial on té lloc la lectura de la pregària de finalització de la processó "Us he mirat Santa Tecla" i la benedicció.

Al finalitzar aquesta multitudinària manifestació popular té lloc l’última encesa de l’any del Drac i l’Àliga, el darrer ball de gegants a la plaça de l’Ajuntament. Per acomiadar les festes, a la platja de la Fragata i amb l'acompanyament dels grups de Timbalers de les colles de foc té lloc una Gran Tronada-Mascletada, l'encesa de la qual la fan els caps de colla.

Guia de les Festes de Santa Tecla
Bertran Luengo, Jordi / Edicions El Mèdol