Calendari: Festes de Tardor > Concursos > Concursos de bestiar

Concurs de Gossos d'Atura

El Gos d'Atura Català

Les ovelles

El gos guiant les ovelles

El gos és el braç executor del pastor

Cada primer diumenge d’octubre Castellterçol celebra el Concurs de Gos d’Atura, una exhibició del treball de suport al pastor que aquesta raça de gos autòcton pot fer. El Concurs compta amb la participació els millors pastors d’arreu de Catalunya i també d’altres indrets del Pirineu.

Aquest concurs ha convertit Castellterçol en un dels importants pobles que lluita per a la difusió de la raça del gos d’atura entre el públic menys especialitzat. També és una bona ocasió per apropar-se a la població, gaudir d’una magnífica actuació i al mateix temps d’una oferta turística i gastronòmica de qualitat.

Els gossos d’atura

El Gos d’Atura és l’auxiliar més imprescindible de qualsevol pastor. Rústec, frugal, fidel, obedient, resistent, bordador, vigorós i reservat, és un animal de grandària mitjana, amb un gran ventall de colors de pelatge, d’entre el que destaca el de color canyella, en les seves diferents gammes. La seva fàcil adaptabilitat a diferents situacions, climes i entorns, el fa especialment versàtil, i el converteix en un perfecte company de joc i un excel·lent conductor de ramats.

El Gos d’Atura Català, que també és conegut per “can d’aturar”, té dues varietats: la de Pèl Llarg i la de Pèl Curt (també anomenat Cerdà). Una altra variant, amb una identitat més o menys pròpia, és el Gos d’Atura de Cerdanya, tant de pèl llarg com curt, però lleugerament més gran i robust que el genèric. A la Vall d’Aran també hi ha una variant pròpia, el Gos d’Atura Aranès, que sembla que provindria del “Berger des Pyrénées” de pèl llarg.

Dinàmica del Concurs

De concursos de gossos d’atura, en què el pastor i el gos demostren la seva capacitat per coordinar-se i treballar plegats en l’obtenció de diferents objectius, n’hi ha diferents al llarg de l’any i en diferents poblacions.

La celebració de Castellterçol és la primera de la tardor i comença amb un esmorzar pels pagesos pastors per tal de començar a agafar forces. El concurs comença al matí al camí de la Bassola, entre Castellterçol i Castellcir, i es desenvolupa en tres proves seguint el reglament adoptat per la Federació de Concurs de Gossos d’Atura dels Països Catalans. Un cop les ovelles estan preparades, els concursants poden començar la primera prova, que consisteix en tres parts. La primera és un circuit amb banderoles que té per objectiu valorar l’obediència del gos. El pastor l’ha d’enviar cap al carreró marcat amb banderoles i, a més de fer-lo passar sense que es deixi cap banderola, el jurat el fa parar en dues ocasions. A la segona part el gos ha d’entrar amb suavitat les ovelles, conduint-les i mantenint-les parades uns segons, dins un cercle assenyalat davant del pastor. La tercera part consisteix en fer passar les ovelles per entre un portell. Un cop finalitzada la primera ronda, el concurs el Jurat, format per veterinaris i organitzadors tècnics de diferents punts del país, delibera i dona a conèixer als finalistes.

Acte seguit els finalistes de la primera ronda disputen la segona prova, que consisteix en què el gos va a buscar el ramat i, un cop arreplegades les ovelles, ha de fer-les entrar dins el pletiu. Un cop allà, i seguint les instruccions del director del concurs, el pastor i el gosa les hauran de fer sortir de nou. Acabada l’actuació de cada concursant, el jurat delibera de nou i anuncia el guanyador final.

A més a més del Concurs, la celebració també inclou actes de cultura popular i tradicional catalana (mostra de productes, sorteig d’un xai, etc)

Imatges Ajuntament de Castellterçol

Ajuntament de Castellterçol