Calendari: Festes de Tardor > Festes de l'arròs > Festes de la D.O.P Delta de l'Ebre

Festa de la sega
l'Ampolla (el Baix Ebre), Mitjans de setembre

Una mostra de les tasques que es realitzaven un cop l’arròs s’havia segat: trillar a potes, ventar,

L'arròs del Delta és dels més apreciats del món

Les Terres de l'Ebre es troben immerses en la celebració d'una de les seves activitats econòmiques més tradicionals, la sega de l'arròs. El port pesquer de l'Ampolla és, cada any per aquestes dates, la seu de la festa de la sega amb l'objectiu de mostrar el procés tradicional de l'arròs una vegada està segat.

Tots els anys es celebra al port pesquer de l'Ampolla la Festa de la Sega, festa on es recorda als segadors i segadores que feien possible que gràcies al seu esforç poguéssim gaudir d'un dels productes més representatius de les nostres terres: l'arròs.

Durat la festa es mostra als visitants el procés tradicional de transformació de l'arròs un cop segat, fins al moment de l'ensacat.

Aquest procés s'inicia un cop es tenen les garbes d'arròs ja preparades les quals es transportaven amb el tiràs (mena de trineu que s'utilitzava per a transportar les garbes d'arròs per l'arrossal), a continuació es desfan les garbes d'arròs i es mesclen amb palla i s'iniciarà el procés de trillar l'arròs (separar el gra d'arròs de la palla), en aquest cas es mostrarà dos tipus de trillar l'arròs: trillar a potes (amb les potes de l'animal) i trillar amb el trill (mena de rodillo circular amb claus que era arrossegat per l'animal).

Un cop trillat l'arròs es neteja el gra de la palla (despallar) amb forques, s'amuntega el gra i, mitjançant el ventat amb pales de fusta, es separa les restes de palla més petita i la pols del gra.

A continuació s'inicia el procés d'assecat (s'amuntegava l'arròs i posteriorment s'anaven fent rieres amb els peus per a estendre totalment l'arròs sobre l'era o sequés), un cop estes s'assecava al sol (de cara a la nit es tornava a amuntegar i es tapava per evitar la humitat de la rosada).

Un cop sec l'arròs, es netejava per últim cop el gra d'arròs, per a la qual cosa s'utilitzava la criba que a més servia per a classificar l'arròs.

Un cop fet això l'arròs ja estava preparat per l'ensacat.

El Delta, un espai ideal

L'arròs només és viable en zones de clima més o menys càlid i humit, i amb hiverns suaus. És per aquest motiu que l'arròs esdevé un cultiu típic dels deltes (Mekong, Nil, Ebre, l'Horta...). Durant molt de temps, als Països Catalans el conreu de l'arròs es va localitzar al País Valencià, seguint les tècniques dels àrabs.

Al segle XVIII, l'arròs es podia trobar conreat de manera marginal en qualsevol regadiu. Tot i això, a Catalunya hi havia tres grans zones productores d'arròs: alguns pobles del Segrià -que aprofitaven la xarxa de sèquies que envoltava Lleida-, alguns pobles del Camp de Tarragona -Riudoms, Cambrils, Altafulla, Vila-seca, Mont-roig...- i l'Empordà, que en aquells moments era la zona productora més important. Des de 1861, però, la zona productora d'arròs per excel·lència a Catalunya és el delta de l'Ebre, quan la plana es va convertir en zona de regadiu i va entrar en funcionament el canal de la Dreta.

Actualment, l'arròs del delta de l'Ebre està qualificat com un dels millors del món, amb Denominació d'Origen Protegida i una producció anual de 120.000 tones.

Gastronomia arrossera

A banda de la Festa de la Sega, l'Ampolla també organitza, des del 2000, les Jornades Gastronòmiques de l'Arròs, en què s'hi poden degustar els plats més tradicionals de la zona.

Durant les jornades, que duren un parell de setmanes, una quinzena de restaurants de l'Ampolla ofereixen tota una sèrie de menús basats en el producte estrella del Delta, des d'un plat d'arròs llaminat amb ceps a un arròs caldós al llamàntol o un rissoto amb fruits del mar.

Text: Ajuntament de l'Ampolla i Redacció festes.org

Imatges: Ajuntament de l'Ampolla