Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Verema > Festes i fires de la D.O Penedès

Festa del Most
Esports de pagès i suc de raïm
Castellví de la Marca (l'Alt Penedès), Segon cap de setmana d'octubre

Els participants al campionat d'esports rurals han de guanyar una cursa carregats de bales de palla

Les bótes, una eina essencial per transformar el most en vi

Castellví de la Marca dóna gràcies, des de 1958, a Santa Maria de la Múnia per la collita de raïm que acaben de realitzar. Les pubilles del poble ofereixen a la imatge de la marededéu local el primer suc extret del raïm, mentre tot el poble celebra una participada cercavila.

El most, el producte líquid obtingut de la premsada del raïm integre, amb pellofa i raspa, destinat a ser convertit en vi després de la fermentació o altres tractaments enològics, és el protagonista de la festa. Diumenge, les pubilles i els hereus castellvinencs l'ofereixen a Santa Maria de la Múnia, en un dels actes més tradicionals que s'organitzen des dels inicis de la festa.

Una altra de les activitats essencials és la Cercavila del Most, que primer tenia lloc en sortir de missa i que, actualment, se celebra el dissabte a la tarda, amb la participació dels balls del municipi, els diables, dracs, la carrossa de la quitxalla i els hereus i pubilles.

En els seus inicis, la festa se circumscrivia, tan sols, al nucli de la Múnia, per bé que, amb el pas dels anys, s'ha anat estenent per tot el terme municipal. En un principi, la pubilla de la festa era escollida per tots els veïns de la Múnia a partir d'unes butlletes que repartia casa per casa la comissió de festes. Actualment, però, el sistema s'ha modificat i ja no existeix una pubilla de la festa, sinó que són pubilles totes les noies joves de Castellví, així com tots els nois adquireixen el títol d'hereus.

En l'actualitat, la festa es complementa amb una bona colla d'espectacles i esports vinculats a les feines del camp català, com l'arrencament de ceps, l'estirada del tractor, fer voltar la roda, l’aixecament del porró, concurs d’arrossegament i tir...

El ruc de La Granada
Albornà Marimón, Magda / Magda Albornà Marimón