Calendari: Festes de Tardor > Fires i festes d'oficis > Festes i fires de pastors i ramaders

Fira de bestiar de peu rodó
Rememoració festiva de la compra-venda de mules
Salàs de Pallars (el Pallars Jussà), segon cap de setmana de novembre

La fira, durant 600 anys, havia sigut la principal activitat econòmica de Salàs

Peça de bestiari festiu

A Salàs de Pallars s'hi havia fet la fira més reconeguda dels Pirineus catalans per vendre i comprar bestiar de peu rodó, i molt especialment, mules. La mecanització del camp la va sentenciar, celebrant-se la darrera edició el 1974, després de 600 anys d’història. Des del 2005, la vila rememora aquella fira amb una diada.

La fira de Salàs va assolir el seu màxim esplendor al segle XVIII, quan es bastiren les primeres eres porticades destinades específicament a la fira. De fet, es pot afirmar que la fira ha deixat la seva emprenta urbanística a Salàs en forma d'eres porticades, que durant aquells dies es convertien en espais públics similars a les plaçes. Aquesta tradició firal ha fet de Salàs un poble amable, mestrat en l'art de l'hostalatge i la bona taula.

La importància i durada de la mostra, vuit dies, es mantingué durant tot el segle XIX, quan es van fer noves eres articulades en carrers. El segle XX encara va veure excel·lents fires, fins i tot després del 1940, però la mecanització del camp i la desaparició del bestiar de peu rodó van portar a la decadència des de la dècada dels seixanta i a la supressió oficial des del 1974.

L’ajuntament va voler recuperar-la durant la dècada dels noranta del segle XX, però la competència de la fira de bestiar Puigcerdà –que té lloc el cap de setmana anterior- va acabar desaconsellant aquest ‘revival’. Aquesta segona edició s’havia convertit en una mera exposició de cavalls i eqües, sense transaccions econòmiques directes, restant com una vella glòria del passat.

De fira a diada

El 2005, l'ajuntament, dins el marc del Projecte Boer, va decidir reconvertit l'antiga fira en una diada on l'exposició d'animals estigués directament relacionada amb la memòria històrica d'aquest esdeveniment, revivint els espais, les històries, les menges, la música, les imatges... No es va voler tornar a potenciar la fira, sinó que es va apostar per un esdeveniment de caire més cultural que transmetés la importància que havia arribat a tenir la fira i el bestiar de peu rodó en les feines del camp català.

D’aquesta manera, Salàs de Pallars es trasllada al 1950, amb una sèrie d’actors que encarnen els personatges més representatius de l’època, des dels guàrdies civils espanyols als gitanos, es reobr el Cafè Salón, es canten cançons de taverna…

La festa, que aplega unes 1.500 persones, comença de bon matí amb un esmorzar popular a la plaça del Mercat. Al migdia, la mulassa de Salàs -estrenada el 2006 com a homenatge a la importància que van tenir les mules a la fira protagonitza una cercavila que rememora les antigues passades de mules, finalitzant en una era en què s’hi representa un tracte de la fira, on tres personatges demostren els mil i un trucs que es feien servir per negociar.

Els boleros i la música en directe protagonitzen la tarda de la jornada, en l’incomparable Cafè Salón recuperat especialment per a l’ocasió.

La vida pastoral al Pallars
Violant i Simorra, Ramon / Garsineu Edicions