Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Verema > Festes i fires de la D.O Penedès

Festa del Most

L'Arrencaceps també té la seva vessant femenina

Llançament de cep

Transport de bales de palla

Els premis

L'Arrencaceps, el concurs de força basat en les feines del camp del Penedès, sorgit a redós de la festa del most de Sant Pere de Riudebitlles, congrega cada any multitud d'afeccionats que volen saber qui és l'home -i la dona- més forts de la contrada.

La festa del most comença divendres, per bé que el gruix essencial d’activitats té lloc el dissabte, quan té lloc la fira de productes naturals i artesania a la plaça del Paper i una cercavila amb els gegants, capgrossos i grallers de Riudebitlles, la mulassa Secallona, els Dansaires de l’Espardenya, Orgull Bastoner, Dansaires de Riudebitlles i els balls del Centre.

A la tarda és quan té lloc l'Arrencaceps, en què una dotzena de participants de l’Alt i Baix Penedès, el Garraf, l’Anoia i el Baix Llobregat competeixen per fer-se amb el títol del mateix nom. La festa culmina al vespre la mostra gastronòmica Forquilla Riudebitllenca, en què restaurants, cellers i pastisseries locals ofereixen un seguit de tastos populars a preus econòmics.

El preuat títol d'Arrencaceps

L’entitat juvenil Rivo Birlarum organitza, des de 2003, el campionat Arrencaceps, que s’ha convertit en tot un referent entre els més forçuts de la comarca i rodalies. El portaveu de l’entitat, Jordi Romeu, explica que la idea va sorgir arran de visitar la trobada de tractoristes de Vidreres, en què hi realitzen una competició similar, per bé que vinculada amb les tasques agrícoles de la zona (blat…).

L’entitat riudebitllenca va proposar-se adaptar la competició a les feines del camp del Penedès, vinculant-la des d’un primer moment a la festa del most que ja se celebrava a la vila. Van batejar la competició com a Arrencaceps per la seva atractiva sonoritat, per bé que, segons reconeix Romeu, és gairebé impossible celebrar una competició d’arrencar ceps de veritat, ja que cap viticultor hi estaria disposat.

La competició, tant masculina com femenina, consta d’una sèrie de proves tant vistoses com carregar un remolc, llançament de ceps, estirada d’un tractor, aguantar un porró gegant sobre la barbeta, transport de bales de palla… Les proves definitives de cada edició, però, no es donen a conèixer fins el mateix dia de la competició, per tal que tothom competeixi amb les mateixes garanties.

El primer any en què es va organitzar, l’Arrencaceps va comptar amb una participació eminentment local. Amb el temps, però, forçuts d’arreu de la comarca i rodalies també s’hi han interessat i, fins i tot, Castellví de la Marca ha demanat consell a Rivo Birlarum per adaptar la competició a la pròpia festa del most.

Tenint en compte que diverses poblacions organitzen tornejos d’esports rurals (Vidreres, Sant Pere de Riudebitlles, Castellví de la Marca o Amposta), Jordi Romeu comenta que seria interessant organitzar algun tipus de competició nacional, per bé que reconeix: "Se n’ha parlat alguna vegada, però no hi ha cap federació que ens agrupi, no es tracta de cap esport reglat, sinó que cadascú organitza les proves com vol i pot". Sigui com sigui, no descarta que, a la llarga, aquesta competició acabi veient la llum.

Imatges: Rivo Birlarum i Manel Carrera i Escudé

El ruc de La Granada