Calendari: Festes d'Hivern > Dia dels Sants Innocents > Bromes

Innocentades

Dona amb llufa penjada a Santa Cristina d'Aro Foto: Manel Carrera

Llufa dels anys 1940

Una altra

Més llufes dels anys 1940

Un dels costums del dia dels Sants Innocents (que també trobem en d'altres diades festives del cicle hiverna), és cometre enginyoses innocentades a l'espai públic. Aquests actes sense malícia -que un dia qualsevol serien condemnats- són socialment admesos aquest dia amb el convenciment de que es tracta d'un moment d'excepcionalitat. Us n'oferim un recull.

En aquest article recollim algunes innocentades que s'han fet o es fan en diferents poblacions catalanes i que ens han fet arribar els nostre usuaris i lectors. Es tracta d'actes fets a l'espai públic, sovint no recollits enlloc més que en la tradició oral, i que van més enllà de les bromes que es publiquen aquests dies als mitjans de comunicació i de les que es fan de persona a persona.

A Barcelona (el Barcelonès) alguns anys, el dia dels Sants Innocents les fonts públiques, que durant tot l'any ragen aigua reciclada del clavegueram, apareixen plenes d'espuma. Algú hi ha abocat tot un pot de sabó per rentar roba. Aquesta innocentada també està documentada a Tarragona.

A Matadepera (el Vallès Occidental), el Dia dels Innocents, es feia una broma a una persona escollida per haver destacat durant l'any (pel que fos). Aquell dia la porta de casa seva apareixia tapiada amb un mur de maons i no en podia sortir si no l'enderrocava. (Enviada pel Manel Carrera)

A Terrassa (el Vallès Occidental) el Dia dels Innocents els autobusos públics són atacats amb ous.

A Torroella de Montgrí (el Baix Empordà), el dia dels innocents, grups de joves anaven a recollir fems d'alguna de les granges del municipi i els embolicaven amb paper de diari. Aleshores es dir¡gien cap a la porta de la casa de la persona que era objecte de la broma. Allà encenien el paper de diari al mateix temps que tocaven el timbre. La persona que sortia a obrir la porta es trobava amb un petit foc davant de casa i l'instint l'empenyia a intentar apagar-lo amb els peus... (Enviada per Marc R.). Un any es van tapiar les quatre entrades a la plaça major amb parets de maons, de manera que ningú no podia entrar-hi.

A Verges (el Baix Empordà) es feia una broma als blocs de pisos que tenen porta contra porta. Primer es lligava un cordill a un dels poms d'una de les portes i després a l'altre, de manera que els dos poms de les portes quedaven enllaçats. Tot seguit es tocaven els dos timbres de les cases. La impossibilitat d'obrir cap de les dues portes portava a situacions molt còmiques i a tot tipus d'estratègies per mirar de trobar una solució conjunta que permetés obrir-les. (Enviada pel Carlus Font i Isern)

NOTA:Si saps d'alguna innocentada que s'havia fet o es fa al teu poble o ciutat i vols que aparegui en aquest recull, envia'ns-la per correu electrònic a info[arrova]festes.org. És important que ens ho expliquis amb tots els detalls, per petits que siguin, i que hi surti el nom de la persona que l'explica, la població i les dates en què es feia o es fa. Moltes gràcies per anticipat.

Pots enviar informació d'una innocentada que coneguis a:
info@festes.org