Calendari: Festes d'Hivern > Dia dels Sants Innocents > Bromes

Una altra de les característiques de la Festa dels Innocents en molts indrets del país és la realització de tot tipus de bromes enginyoses i agosarades, sovint perpetrades per joves. Aquestes bromes es fan a determinades persones amigues o familiars que “s’ho han guanyat durant l’any”. Poden ser trucades telefòniques anunciant catàstrofes inexistents o amb fal·làcies per intentar prendre el pèl a l'innocent que la reb, llançament de bombes fètides en indrets tancats, com cinemes i transports públics, així com altres bromes de tot tipus a l'espai públic, com tapiar amb totxanes la porta d'entrada de casa d'algú, llançar detergent a les fonts públiques...

Innocentades
Diferents poblacions
Un dels costums del dia dels Sants Innocents (que també trobem en d'altres diades festives del cicle hiverna), és cometre enginyoses innocentades a l'espai públic. Aquests actes sense malícia -que un dia qualsevol serien condemnats- són socialment admesos aquest dia amb el convenciment de que es tracta d'un moment d'excepcionalitat. Us n'oferim un recull.

Broma dels ferrers valencians - els ferrers i gent que treballava el metall, escalfaven al fornal una ferradura vella, i quan era roent, la tiraven al carrer. L'atracció que produïa per la creença que portava sort, feia que ben prompte algun vianant l'agarrés i es cremés els dits en tocar-la, en mig de la rialla dels ferrers. (Font: Aureli Puig i Escoi de Mas de Molló)
«Neteja» de fonts públiques (Diferents poblacions) - pels volts del 28 de desembre en ciutats amb fonts públiques d’aigua, una de les bromes característiques de la Festa dels Innocents consisteix a dipositar, d’amagat, el contingut d’un pot de sabó en pols a les fonts, una acció que provoca la creació de grans quantitats d’escuma.