Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Panellets, migetes

Receptes de panellets de tots els gustos

Una plata de les diverses varietats de panellets

La massa

Donant-los la forma adequada

Els ingredients

Els panellets de pinyons acostumen a ser els més populars. Tot i això, sempre es pot deixar volar la imaginació i tothom pot elaborar panellets dels gustos més sorprenents, ja sigui de coco, d'avellana, de confitura, de cafè...

Ingredients

· 250 g ametlles crues ratllades
· 200 g sucre
· 200 g patates
· 100 g confitura codony
· 50 g coco ratllat
· 75 g pinyons
· 1 ou
· 25 g ametlles torrades
· 1 llimona
· fècula
· 3 cireres confitades

Elaboració

Bulliu les patates amb pell i tot, peleu-les, feu-ne un puré sec i deixeu-lo refredar completament. Afegiu-hi, després, el sucre, les ametlles i raspadures de llimona. Barregeu bé els tres ingredients, primer amb la forquilla, després amb una espàtula de fusta, aixafeu la barreja sense remenar-la fins que quedi unida. Si es treballés massa, s'estovaria i costaria més de formar i preparar els panellets. Molt de compte.

De pinyons
Agafeu trossets de pasta i feu-ne boles petites. Poseu els pinyons en un bol junt amb un ou sencer, barregeu tot amb les mans. Agafeu les boles i les aneu passant per la pasta dels pinyons prenen amb les mans perquè quedin els pinyons ben enganxats.

D'ametlles
Feu unes barretes petites amb una mica de pasta, passeu-les per clara d'ou i arrebosseu-ho amb ametlles trinxades; la part de sota passeu-la per la fècula.

De coco
Calculeu la mateixa quantitat de pasta de coco, en volum -no pas en pes-, barregeu-ho bé i, en fer els panellets, doneu-hi forma de piràmide.

De cirera
Feu unes boles petites aixafades, arrebosseu la part de sobre amb sucre, la part de sota passeu-les per la fècula, poseu-hi al mig mitja cirera.

D'avellana
Barregeu les avellanes ratllades (en guardarem 5 o 6 de senceres) amb part de la pasta, i a partir d'aquí seguiu el procés dels panellets de cirera, però col·locant una avellana al mig.

De confitura
Amb la pasta formeu una tira de quatre centímetres d'ample col·locant-la sobre una bossa de plàstic. poseu la confitura al llarg; ajudat del plàstic es fa un rotlle; després talleu aquesta tira al biaix. Seguidament passarem la part de sobre pel sucre, la base per la fècula.

També se'n poden fer de cafè, grosella, etc. com també se'ls hi pot donar diferents formes, com bolets, triangles, etc.

Així que els anem formant, ens posarem fècula a les mans, així podrem dominar més la pasta.

Text: Redacció Festes.org. Receptes proposades per la cuinera Núria Arnau