Calendari: Festes d'Hivern > Dia dels Sants Innocents > Ajuntaments de farsa

Festa dels folls
Camp de Mirra (l’Alt Vinalopó), Cap de setmana proper a Nadal

L'Ajuntament de Farsa

Signant les multes

El nou Consistori

Cada any pels volts dels Sants Innocents, un grup de persones del Camp de Mirra, agrupades en l’anomenada Germandat dels Folls, pren simbòlicament el poder del poble i imposa les seves lleis per uns dies. Que tremoli el recte pensament i la moral del políticament correcte: el temps dels folls ha arribat!

La Festa dels Folls de Camp de Mirra és una modalitat de celebració festiva pròpia de l'hivern. També conegudes per Festes dels Boigs, dels Orats o dels Folls aquestes celebracions de tipus carnavalesc i que practiquen la inversió de rols socials són força freqüents al País Valencià i tenen una arrel medieval.

Al Camp de Mirra la festa es va recuperar l'any 1995 però es té constància que havia estat una tradició molt arrelada al poble.

La Festa dels Folls del Camp de Mirra és un Ajuntament de Farsa. Per uns dies, la corporació municipal en ple dimiteix i és substituïda per l’alcalde, el secretari, el jutge, l’agutzil i també el Mossèn Rector de la Germandat dels Folls.

L’acte de presa del poder municipal d’aquesta corporació de farsa té lloc a les dependències municipals i compta amb la presència de tots els càrrecs electes que participen còmplices d’aquest joc, dimitint en ple i atorgant els poders simbòlicament als nous dirigents. Aquest traspàs de poders és contemplat per bona part dels ciutadans del Camp de Mirra, que escolten atents les noves disposicions que proclamen els titulars del nou règim establert des del balcó de l'ajuntament. Aquest Pregó Satíric fa referència als esdeveniments succeïts durant l’any.

Durant els dies que dura la festa tots ells manaran al poble, imposant la seva llei. D’aquesta manera l’endemà es passejaran pels carrers imposaran ridícules sancions als seus conciutadans, que inclouen multes pels que vagin pel sol i pels que vagin caminant per l’ombra, pels que travessen amb el semàfor en verd, pels que surten al carrer o als que es queden a casa mirant la tele, i d'altres per l'estil.

Tothom pot ser víctima de les seves bromes i tothom pot ser increpat pels membres d’aquesta peculiar corporació per tal que pagui aquest impost revolucionari i festiu. L’objectiu és recaptar diners que, una vegada acabada la festa, serà destinat a fins benèfics.

Ajuntament de Camp de Mirra
03469 Camp de Mirra (l’Alt Vinalopó)