Calendari: Festes d'Hivern > Festes dels Reis d'Orient > Focs aromàtics de Reis

Nit de Reis

Les primeres falles es cremen davant cada casa

Una falla encesa

Els Reis arriben atrets per l'olor de l'espígol

L'adoració a l'infant Jesus

Cada 5 de gener al vespre, els habitants de la Riera de Gaià surten als carrers armats amb unes torxes d'espígol anomenades "falles" que encenen amb l'objectiu d'atraure els Reis cap al poble. L'olor que desprèn l'espígol i el resplendor i calor del foc faran que els Reis no passin de llarg i que deixin els regals a les cases.

La festa dels Reis a la Riera de Gaià s'emmarca per una banda dins el conjunt de celebracions amb foc que tenen lloc entre Nadal i Reis, i per l'altra dins el conjunt de pràctiques festives amb què la canalla espera l'arribada dels Tres Reis d'Orient.

En l'actualitat la festa està estructurada en dues fases: comença el cap de setmana abans de Nadal quan es va a cercar l'espígol al bosc i acaba amb la crema de les "falles", la nit de Reis, el 5 de gener.

L'anada a cercar l'espígol

La festa comença uns dies abans quan es va a cercar l'espígol a les afores del poble. L'anada a cercar l'espígol és un ritus familiar en què, en el marc d'una excursió, s'ensenya als més petits de la família com és aquesta planta i com reconèixer-la. L'anada al bosc és tota una aventura pels menuts i una oportunitat pels més grans per explicar-los la tradició dels Reis.

Expliquen que antigament, l'espígol era collit a l'estiu, coincidint amb el moment de floració de la planta, entre juliol i setembre. En l’actualitat l’espígol s va a collir el cap de setmana abans de Nadal, en el marc d’una sortida en què també es va a cercar el tió. L'espígol collit es guarda a les cases com a ambientador fins que perd les propietats. Aleshores, aprofitant les festes de final d'any i Nadal, es crema, per tal de desfer-se'n.

En l'actualitat, el ritus d'anar a cercar l'espígol, tot i que encara té un component familiar, s'ha socialitzat. Un grup de nens i nenes, acompanyats pels seus pares es reuneixen el cap de setmana abans de Nadal a la plaça major de la Riera de Gaià i van col·lectivament a cercar l'espígol al bosc. Una vegada arreplegat l'espígol, se'n fan feixos lligats amb cordills que es guarden fins la nit de Reis. El tamany d'aquests rams d'espígol que s'anomenen "falles", depèn de la pluja que ha caigut, però sol ser d'entre quaranta i setanta centímetres.

L'espígol

L'espígol és una planta aromàtica molt comuna als Països Catalans. Es tracta d'una planta perenne de la família de lamiàcies o labiades, que es caracteritza per la intensa olor que desprèn i per les nombroses propietats que té. De l'espígol, com de la lavanda, se n'obté un oli essencial, molt utilitzat en perfums i colònies. Tradicionalment l'espígol ha estat utilitzat per a perfumar les cases, i especialment aquelles habitacions on hi ha roba. L'espígol ha estat també utilitzat com a un antiparasitari natural, doncs és un excel·lent repel·lent de molts tipus d'insectes i especialment dels mosquits. L'espígol també té propietats medicinals i ha estat utilitzat, begut en infusió, com a tranquil·litzant i inductor de la son, així com per a tractar malalties nervioses i cerebrals.

La Nit de Reis

La segona part de la celebració té lloc la nit de Reis, el dia 5 de gener a la nit. Durant la tarda, les famílies elaboren les “falles”: amb un bon ram d’espígol i uns tros de corda en fan un feix. Al vespre, quan comença a fer-se fosc, les famílies surten al carrer per a cremar les falles d'espígol davant de l'entrada de casa seva. El ritu no té cap horari establert ni cap director artístic i encara menys espectadors: va passant com s’ha fet sempre. Els pares ensenyen als nens com es fa i ells gaudeixen de valent amb l’olor que després la falla i amb el seu, provant d’encendre-la de nou quan s’apaga el foc movent-la de forma circular.

Tot seguit, amb les falles encara enceses, s'arriben fins a la Plaça Major. Allà, poc a poc, va concentrant-se bona part dels habitants del poble, grans i petits, amb les falles enceses. Amb menys d’una hora, la plaça s’omple de gom a gom i es pot respirar l’olor tant característic que fa l’espígol encès i que, segons conta la tradició local, serà el que atraurà als Reis d’Orient fins a la vila. I així passa. Cap a les set del vespre, tres carrosses tirades per tractors duen els tres reis, el blanc, el ros i el negre, davant l’estupefacció i l’admiració dels menuts, que comproven com l’encanteri ha funcionat. El Reis saluden a tothom i entren a adorar l’infant Jesús que hi ha dins l’església dipositant l’or, l’incens i la mirra als peus del nadó. Allà interactuen una estona amb tota la quitxalla i els pares i, tot seguit, es traslladen al balcó de l’Ajuntament, des d’on efectuen un discurs de benvinguda amb l’ajuda d’un interpret. Acabat el discurs, els Reis marxen del poble i els nens van a dormir, amb un ull mig obert tractant de captar proves que evidenciin que hi ha sorolls a l’indret on l’endemà hi haurà els regals. Sense aquesta prova, els és impossible conciliar el son.

Antigament, a la Riera de Gaià, com a moltes altres petites poblacions de la zona, s’efectuava l’entrega de regals casa per casa, just després dels discurs des del balcó de l’Ajuntament. En l’actualitat, aquesta pràctica s’ha perdut per culpa d’una mala organització de la cavalcada que feia que els darrers regals s’entreguessin massa tard.

La crema de l'Espígol en la nit de Reis. Un ritus d'origen mil·lenari.
Rius i Mercadé, Jordi / La Riera. Ajuntament de la Riera de Gaià