Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Llúcia > Captiris infantils de les llúcies o "llucietes"

Festa de les Llúcies
'Si voleu que canti més, poseu figues i diners'
Castellví de Rosanes (el Baix Llobregat), 13 de desembre

Les 'llúcies' castellvinenques canten set cançons tradicionals catalanes

Per Santa Llúcia, les nenes de Castellví de Rosanes surten a cantar per tots els carrers del municipi cançons tradicionals catalanes. L'objectiu d'aquesta capta infantil, és omplir el cistell de productes alimentaris per poder fer després un bon esmorzar.

Una de les tradicions associades a la festa de Santa Llúcia, tal i com succeeix també en d'altres festes d'aquesta època de l'any -com les de Santa Caterina (25 de novembre) o Sant Nicolau (6 de desembre)- és la capta que fan els infants pels carrers del poble.

A Castellví de Rosanes, cap a mig matí, totes les nenes de l'escola CEIP Mare de Déu de Montserrat interpreten un repertori de cançons tradicionals catalanes, format per Els tres tambors, El gat i la llebre, La pastoreta, La viudeta, En Pere Gallerí, La gata i el belitre, Ai mumare aneu a missa i, per acabar, Santa Llúcia. Quan les han cantat totes, els oients han de fer cas de la petició que porta aquesta darrera: "Santa Llúcia la Bisbal, tretze dies per Nadal, si voleu que canti més, poseu figues i diners", omplint-los així els cistells de productes d'alimentació per poder fer un bon esmorzar.

És costum que les Llúcies, amb aquest nom es coneix a les petites cantaires, facin tres actuacions: la primera, davant de la mateixa escola; la segona, davant de l'ajuntament, i la tercera, en alguna plaça on acabaran esmorzant. A la primera hi assisteixen com a oients els nens de l'escola, que, en acabar, continuen fent classe, ja que ells celebraran, després de Carnestoltes, el serra-la-vella. Les dues següents compten amb la presència de pares, mares i veïns del municipi, que aplaudeixen totes i cada una de les cançons.

La particularitat de la festa rau en el fet que, la setmana anterior a Santa Llúcia, les nenes de l'escola s'han autoorganitzat per assajar les cançons durant l'estona de pati, sense la intervenció de cap mestra. Així mateix, el 13 de desembre escullen una o vàries llúcies d'entre les alumnes de P3, les guarneixen amb una capa i les fan presidir la comitiva cantaire.

Castellví de Rosanes, fins fa poc, era un municipi de dimensions relativament reduïdes, motiu pel qual les nenes que protagonitzaven la festa acostumaven a ser una vintena com a màxim. En els darrers anys, però, la demografia ha augmentat notablement, fins al punt que, enguany, són més d'una cinquantena les llúcies que canten pels carrers.

Imatge: Ajuntament de Castellví de Rosanes

CEIP Mare de Déu de Montserrat