NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Llúcia > Captiris infantils de les llúcies o "llucietes"


Un dels costums associats a la festa de Santa Llúcia són les captes de les “llúcies” o "llucietes", uns captiris semblants als de Sant Nicolau i als de Santa Caterina, protagonitzats per les nenes. La comitiva surt pels carrers, a vegades amb disfresses, a cantar cançons associades a la santa i recullen tot el que els veïns els donen. En alguns pobles el que es col·lecta en metàl·lic es destina a entitats benèfiques o per a fer una berenada. Com en el cas de les “caterinetes” i els “micolaus”, la festa havia estat un costum molt popular a tots els pobles però en l’actualitat només es manté en algunes poblacions de l’Anoia com Igualada, la Pobla de Claramunt, Piera, Hostalets de Pierola, etc i del Penedès, com Olèrdola, Vilobí del Penedès, etc on la festa s’ha conservat gràcies a l’escola.


il·lustració de la notícia
 Festa de les Llúcies
Castellví de Rosanes (el Baix Llobregat)
Per Santa Llúcia, les nenes de Castellví de Rosanes surten a cantar per tots els carrers del municipi cançons tradicionals catalanes. L'objectiu d'aquesta capta infantil, és omplir el cistell de productes alimentaris per poder fer després un bon esmorzar.


Festa de les Llúcies a Piera (l'Anoia) - Celebració de les Llúcies i el Nicolaus. Amb Poemes, cançons i teatre a l'escola.
Les Llúcies i els Nicolaus a Hostalets de Pierola (l'Anoia) - Les Llúcies i els Nicolaus és una festa tradicional de l'Escola Renaixença per la qual els nens i les nenes surten a cantar per separat (les nenes el dia de Santa Llúcia i els nens el dia de Sant Nicolau) i recullen tot allò que la gent que els sent cantar els dóna: fruits secs, caramels, diners, fruita... La tradició feia que els alumnes més grans es fessin càrrec dels alumnes més petits de l'escola, de manera que no els acompanyava cap mestre. Originàriament la cantada durava tot el dia, ja que els nens arribaven fins a les masies més properes al nucli, però el creixement del poble, la pèrdua dels alumnes de 7è i 8è, i l'augment de nens ha fet que s'anés modificant l´'organització d'aquesta festa. Finalment, després d’adaptar la tradició a la nova realitat de l’escola, les Llúcies i els Nicolaus van poder seguir cantant pel poble formant un nodrit seguici i amb la presència dels guàrdies municipals que ens van ajudar a mantenir l’ordre i la seguretat dels nens i nenes.
Cantada de les Llúcies a Viladecavalls (el Vallès Occidental) - festa lligada a les escoles. Els nens i nenes de l’escola Rosella, tot passejant pels carrer de Viladecavalls, visiten els comerços, les modistes i la Casa de la Vila per demanar dolços i llaminadures desprès d’haver cantat.
Festa de les llúcies a La Llacuna (l'Anoia) - durant la festa de les Llúcies les nenes surten pels carrers del poble cantant cançons tradicionals.
Festa de les Llúcies a Font Rubí (l'Alt Penedès) - la festa, que es porta fem des de molt antic, es conserva gràcies a la col·laboració dels professors i en especial de l'Ampa de l'escola. El que recapten les nenes s'ajunta amb el que recapten els per sant Nicolau i l'Ampa organitza un sortida conjunta.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org