Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Pessebres vivents

Pessebre Vivent

El quadre del Naixement

Un taller tèxtil

Terrissaires

Matalasser

Els racons de les cases mig enrunades i sense sostre de l’antic poble de la Masia de Castelló reneixen cada any per Nadal amb un dels Pessebres Vivents més atípics de Catalunya. Un recorregut lliure, sense temps ni presses, que permet la interacció amb uns actors que transmeten els coneixement associats als oficis tradicionals que s’havien fet al poble en són els principals atractius.

La Masia de Castelló es troba a les afores del poble de Vandellós i pertany administrativament a l’Ajuntament de Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant. El poble va quedar abandonat completament als anys 1950, quan les darreres famílies que hi feien vida el van abandonar. Fins aleshores, el poble havia tingut fins a cent cinquanta veïns i trenta cases, i una economia que bàsicament depenia de les feines agrícoles i ramaderes.

A partir de l’any 1997, un conjunt de persones vinculades al poble (moltes d’elles eren familiars directes dels que havien habitat a la Masia de Castelló) van pensar que valia la pena recuperar la memòria cultural del poble. Amb aquest propòsit van fundar una associació, que en l’actualitat s’anomena Associació promotora de la Fundació de Castelló (o Associació Masia Castelló), i van començar a desenvolupar tasques de restauració de les cases particulars i altres edificis del poble per tal de realitzar-hi diverses activitats culturals. L’objectiu era retornar la vida al poble, ni que fos per uns dies. Una de les primeres activitats culturals que s’hi dugué a terme, l’any 1998, fou l’escenificació de la primera edició del Pessebre Vivent de la Masia de Castelló.

Amb els anys, el Pessebre vivent ha anat adquirint una personalitat pròpia i ha anat guanyant més i més quadres escènics. En l’actualitat, el Pessebre Vivent compta amb més de trenta quadres i 300 col·laboradors que hi participen de forma desinteressada, 250 dels quals són actors.

En general, hom pot dir que el Pessebre de la Masia de Castelló és un pessebre atípic, doncs el visitant no fa un recorregut per passatges bíblics si no per espais i racons del poble que alberguen diferents oficis tradicionals perduts. D’entre els quadres s’hi pot trobar la taverna, l’establia, el mercat, el forn, la rentadora, una destil·leria d’aiguardent, etc. Evidentment, també hi ha les escenes imprescindibles de tot pessebre vivent, com la del Naixement o la rebuda als Reis. La característica que uneix a tots aquests quadres és que tenen lloc a l’interior d’edificis sense cobert, en què les estrelles i el cel fan de sostre.

L'organització del pessebre també és força particular. Cadascú s'ocupa de la seva escena i ha de dur a terme totes les tasques d'adequació de l'espai. En l’actualitat, la majoria de carrers i cases del poble ja han estat parcialment rehabilitades.

Un altre detall que fa atípic aquest pessebre és que tots els seus actors tenen la llibertat de moure’s per tots els escenaris que s’hi ha instal·lat i que no hi ha un itinerari fix de visita. Com que no hi ha els quadres tradicionals ni un guió preestablert, els actors es van movent pels diferents espais amb total llibertat, trobant-se amb els visitants de forma espontània. A més a més, a diferència d’altres pessebres, els visitants s’hi poden quedar tant temps com vulguin i poden accedir a tot arreu, amb el plànol que se’ls dóna a l’entrada. No només això, si no que quan el visitant decideix marxar se’l reté encara més convidant-lo a fer un mos de torrades i carn a la brasa, i a comprar els productes artesans que es fan al mateix pessebre.

Un dels trets diferencials del Pessebre de la Masia de Castelló és que ha contribuït a recuperar els vells oficis del poble i també de la comarca, permetent que aquest coneixement es transmeti de generació en generació. Així, durant els dies que dura el pessebre s’hi poden veure l’ofici de baster, de canyissaire, de matalasser, de forner, de pescador, de picapedrer, de cisteller, de carboner, de netejador avellanes, de boter, de forjador de ferro, l’herbolari… amb persones que havien exercit l’ofici i que, gràcies al pessebre, poden transmetre els seus coneixements als que s’hi acosten.

Alguns anys, el pessebre també es fa el 6 de gener. En aquestes edicions especials, tots els actors i els visitants esperen els Reis d’Orient amb atxes fetes d’espígol enceses, tal i com s’havia fet tradicionalment.

El Pessebre d'Engordany (Valls d'Andorra)
Albert i Corp, Esteve / Editorial Barcino