Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Pessebres vivents

Pessebre Vivent

Imatge del Pessebre

El Naixement

Un grup d'infants

Escena de l'Infern

Una ambientació musical, la presència de diàlegs i una estructura clàssica -amb un recorregut guiat per un “vell pastor” que va comentant els quinze quadres escènics-, són els components bàsics d’aquest Pessebre Vivent.

El Pessebre Vivent de la Pobla de Montornès s’escenifica pels voltants de l'Ermita de Montornès, situada en un petit turó proper a La Pobla de Montornès, a uns 15 kilòmetres de Tarragona i a 80 de Barcelona.

Estructura i funcionament del Pessebre Vivent

El funcionament del Pessebre Vivent respon al model més clàssic d’aquestes representacions teatrals, en què diferents grups de persones fan visites guiades per les escenes o quadres de la representació, previ pagament d’un tiquet d’entrada al recinte. A La Pobla el Pessebre comença a mitja tarda, quan els participants ja han posat a punt tots els quadres i comencen a arribar els visitants. Cada mitja hora o 45 minuts, més o menys, un grup d'entre dos-cents o tres-cents visitants fa un recorregut per l'itinerari establert que està guiat pel "vell pastor", una persona que acompanya als visitants i que els fa l’explicació de tot el que van veient. Quan un torn ha començat, no és possible entrar al pessebre, de manera que aquells que arriben a mig torn han d’esperar-se, sota cobert, a les instal·lacions on hi ha la taquilla, la botiga de records, el servei de bar i una exposició sobre els estris tradicionals de la pagesia.

El Pessebre està conformat per unes quinze escenes, cinc de les quals responen a quadres típics del Nadal català a pagès i les altres 10 responen a escenificacions de passatges bíblics. Les escenes del Nadal català són: La Família en el Nadal; Els Infants; la nostra pagesia; el Tió de Nadal i Joia al Camp, mentre que les escenes bíbliques són: La dona bíblica; l’Anunciació de Maria; el Camí de Betlem; la Lluita del bé contra el mal; l’Anunciata als pastors; El Naixement; la Fugida d'Egipte i retorn a Betlem; L'Àngel de la Pau; la Casa de Natzaret; Presentació en el temple

En totes aquestes escenes hi ha ambientació musical, un fil de música que se sent de fons i també diàlegs entre els actors.

Breus apunts històrics

Les representacions del Pessebre Vivent de La Pobla de Montornès van començar l'any 1976 de la mà d’Amics de Montornès, una entitat cultural que encara avui s’ocupa de l’organització del Pessebre Vivent.

Les diferents tasques necessàries per a la posada en escena del Pessebre han estat, des dels seus inicis, a càrrec de moltes persones del poble, que hi participen de forma desinteressada.

Durant els primers anys de vida del Pessebre Vivent l’itinerari, que començava al mateix costat de l'ermita, s’establia com un recorregut per diferents moments de la vida de Jesús, juntament amb escenes de la vida quotidiana i de costums i tradicions populars catalanes. Amb els anys el Pessebre ha evolucionat tant pel que fa als espais o quadres com al recorregut i també a les infraestructures.

D’entre els quadres destaquen els de La Lluita del Bé contra el Mal, en què l’Infern que està situat en un indret força apartat, l’Anunciació de Maria, representat mitjançant un àngel que surt d’una alçada considerable o una altra en què hi ha un salt d'aigua al costat de les dones que renten la roba.

Imatges: Amics de Montornès

El Pessebre d'Engordany (Valls d'Andorra)