Calendari: Festes d'Hivern > Dia dels Sants Innocents > Falses notícies

Ball de Càmeres

Filmant una mascletà a Xàtiva

Dos dels membres de la nova comparsa

Empaitant el dimoni

Coreografia de suport als trabucaires

Avui s'ha presentat en societat el nou Ball de Càmeres, una comparsa festiva formada per fotògrafs, càmeres de televisió i altres documentalistes de les festes populars, que participarà en totes aquelles celebracions que ho sol·licitin.

Com és sabut, cada vegada és més nombrós l'estol de fotògrafs i càmeres de televisió que acompanya les cercaviles de cultura popular i que és present en les diferents manifestacions festives catalanes.

Càmera en mà, aquests personatges irrompen entre els actuants, sempre mirant de trobar un bon plànol, una bona imatge, la millor perspectiva.

La seva presència, entre dansaires, portadors de gegants, entre diables, a les filàs de Moros i Cristians, etc no sempre és harmoniosa amb el moment que tracten de copsar ni respectuosa amb el ritus que tracten de cobrir. Fins i tot, en alguns casos, s'interposen al bell mig de l'espai, pertorbant el bon desenvolupament de l'acció festiva.

Conscients d'aquest fet, un grup de fotògrafs i altres professionals dels mitjans de comunicació han decidit passar a l'acció. S'han constituït com una entitat més, amb règim d'associació cultural, per a dur a terme diverses accions encaminades a reparar aquesta mala imatge del gremi.

El primer objectiu que s'ha marcat la nova associació és posar en marxa un nou ball popular, que han batejat amb el nom de "Ball de Càmares".

El Ball tindrà una coreografia pròpia i s'estructurarà al voltant de les eines que fan servir els professionals d'aquest gremi: les càmeres de fotografiar i de filmar amb què immortalitzen les festes. El ball estarà format per vuit balladors distribuïts en dues fileres que executaran diversos moviments amb una coreografia que es vol mantenir en secret.

Els balladors duran els seus estris a la mà i faran diversos jocs amb ells: se'ls passaran els uns per sobre els altres, faran veure que fotografien al públic que els fotografia, miraran a través dels objectius, es fotografiaran entre ells, entre d'altres moviments.

El grup té previst presentar el nou ball en el marc de la Festa Major de Sitges dels propers 23 i 24 d'agost de 2008. Amb aquest objectiu fixat, els participants en el ball ja fa dies que assagen als locals de l'associació i ja han encarregat els vestits que duran.

El Ball de Càmeres participarà per iniciativa pròpia i per sorpresa en diferents festes i cercaviles que consideri interessants, però també obre la possibilitat de ser contractat perquè participi integrat en el seguici popular de determinades festes i celebracions d'altres pobles.

Associació Que Ballin les Càmeres
Barcelona (el Barcelonès)