NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Tres Tombs o Passades


Festa dels Tres Tombs
Tret de sortida a la temporada traginera
Valls (l'Alt Camp), segon cap de setmana de gener


Fotografia antiga de la festa


Imatge dels Tres Tombs de l'any 1980


Traginer amb el vestit característic


Logotip de la Societat de Sant Antoni de Valls


Engalanament del Carro de Sant Antoni


Cap d'un matxo


Detall ornamental


Un dels participants


Carro carregat de vi entrant al carrer Major


Tortell de Sant Antoni


 

Emmarcada dins les Festes de Sant Antoni Abat, i en ple fred hivernal, Valls celebra un dels Tres Tombs més matiners del calendari català: té lloc el cap de setmana abans del 16 de gener i compta amb una de les col·leccions més interessants de carruatges i carros de traginers.

Com a tants pobles i ciutats de Catalunya on es celebra la festa, a Valls arriba el moment de beneir els animals i buscar la protecció divina per que les feines del camp no pateixin cap contratemps durant el cicle que comença.

La festa s’estructura al voltant d’una cercavila de centenars de carruatges dels antics traginers carregats de mercaderies que, recordant antigues èpoques, recorren diversos carrers del centre històric de Valls, donant tres tombs a l’església parroquial de Sant Antoni, amb l’objectiu de que el bestiar rebi la benedicció dels sacerdots davant d’un públic cada any més nombrós.

Cavalleries, carros i carruatges

Valls disposa d’una de les col·leccions més interessants de carruatges i carros de traginers. Gestionat per la Societat de Sant Antoni de Valls, aquest valuós patrimoni és l’eix de la cercavila dels Tres Tombs de Sant Antoni de Valls.

Ara bé, a més a més de la desfilada dels carruatges propis de la ciutat, als Tres Tombs de Valls també hi participen una de les millors seleccions de carruatges d'altres traginers del país. Hi participen carros i carruatges vinguts de diferents pobles i ciutats amb tradició traginera, com Anglesola, Alcover, l’Aldea, Benicarló, la Bisbal del Penedès, Cabra del Camp, la Cava, Deltebre, l’Espluga de Francolí, Igualada, Llorenç del Penedès, Molins de Rei, Montblanc, Perafort, Reus, el Rourell, Sant Andreu de la Barca, la Selva del Camp, Torredembarra, Vallmoll, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú entre d’altres.

En total hi participen prop de 300 cavalleries (cavalls, bous, mules i matxos), i més de cinquanta carruatges i carros carregats de mercaderies (palla, carbó, arena, fruites, carabasses, bocois, feixos, sacs, moresc, cereals, troncs, canyes, llenya, garrofes, caixes de peix, etc) o amb eines agrícoles que recorden i recreen un passat en què no hi havia ni camions ni avions ni vaixells per a transportar les mercaderies d’un lloc a l’altre. Els carros de pagès poden estar tirats per 2, 3, 4 i 5 i fins i tot per 8 cavalls alhora. En aquest sentit, l'estrella dels Tres Tombs de Valls és el carro de traginers de la Societat de Sant Antoni que, per la seva envergadura i per la seva guarnició, i amb els seus 5 cavalls, és únic a Catalunya.

La comitiva, que és encapçalada per la bandera de la Societat de Sant Antoni de Valls, un penó centenari i el carro amb la imatge de sant Antoni, també la formen un conjunt de genets solitaris amb el seu cavall. Tot seguit hi ha carruatges de luxe, xurquis (carruatge lleuger de dues rodes tirat per un cavall i una sola persona), carros de bocois de 1, 2, 3 i 4 cavalls, carretes de quatre rodes, carros d'agència i algun animal domèstic (gossos, cabres, porcs, etc). Tots ells són acompanyats, en el seu itinerari, per músics de banda, grallers i ministrers.

Els carreters de Valls, armats amb el seu mocador vermell al coll, camisa blanca, armilla, capell i faixa negre, i espardenyes de set vetes, guien, bastó en mà, el seu carruatge amb destresa i convicció davant la mirada atenta de milers de persones que segueixen les evolucions de cavalls i carros.

Petita història de la festa

En aquesta ciutat el ritus es va començar a celebrar a mitjans del segle passat, quan els pagesos portaven els animals al sant per tal que rebessin la seva benedicció i per demanar sort en les collites. La primera notícia escrita que es té de la festa és del 1875. Des d'aleshores la festa es va celebrant de forma intermitent fins als any 1942-43, que es perd.

Després d’una llarga interrupció la celebració es va reprendre l’any 1975-76, tot i que no va ser fins l'any 1980, any de creació de la Societat de Sant Antoni, quan es fa la primera sortida dels Tres Tombs moderns. Avui es pot considerar que els Tres Tombs de Valls són, per la quantitat i qualitat dels carruatges que hi participen, una de les celebracions de la seva classe més típiques i arrelades de Catalunya. La festa, que segueix organitzada per la Societat de Sant Antoni de Valls a través del sistema dels "tornajornals" (un sistema d'intercanvi de sortides a pobles, no comercial, entre les diferents colles), compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls i la Cambra de Comerç i Indústria de Valls.

Estructura ritual de la festa

L’estructura ritual de la festa comença un cap de setmana de desembre, abans de Nadal, amb la presentació de la festa i l’entrega del penó i la bandera als que la portaran durant la festa, una distinció que honora a alguns amics i col·laboradors de l’entitat organitzadors. Ja durant el cap de setmana de la festa, els actes comencen divendres amb una missa i continuen dissabte a la tarda amb una cercavila pel casc antic de Valls a càrrec d'un grup de cavalleries amb genets acompanyats per una banda de música.

L’acte central de la festa, però, és la desfilada de totes les cavalleries i carruatges que té lloc diumenge al matí. Abans de sortir, tots els participants fan un esmorzar popular als locals del Moll de l'estació de Valls. La concentració de les cavalleries té lloc a l’Avinguda Francesc Gumà Urbanització el Fornàs de Valls. Des d’allà es fa el recorregut pels carrers del poble i es donen els tres tombs a l’Església Parroquial de Sant Antoni. Els dos primers tombs es fan seguint un recorregut de fora muralles mentre que en el tercer, les cavalleries s’endinsen pel casc antic. A la primera volta els participants són obsequiats amb els oferçons -coques petites amb matafaluga-, a la segona amb un cigar i al tercer tomb se’ls entrega un obsequi recordatori de la jornada. La benedicció de les cavalleries, que antigament es feia davant l'església de Sant Antoni, es fa en el segon tomb al seu pas pel Portal Nou. Al passar per la Font de la Manxa una persona s’encarrega de fer la presentació de totes les cavalleries participants a través d'un sistema de megafonia.

Un dels moments àlgids de la cercavila és quan, en el tercer tomb, els traginers i llurs carruatges s’endinsen cap a la Plaça del Blat, punt neuràlgic de la vida vallenca, per entrar al carrer Major. Allà la tensió dels cavalls estirant els carros i els genets per controlar que els carruatges facin bé els giravolts, es barreja amb els crits d’ànim dels nombrosos espectadors que hi ha en aquest punt.

Durant els dies que dura la festa a les pastisseries i forns de Valls es pot comprar el Tortell de Sant Antoni, un tortell rodó fet amb pasta de brioix que duu una figureta sorpresa de ceràmica a dins, normalment un animal (cavall, mula, ase, etc) o algun altre element representatiu de la festa.

Text: Manel Carrera i Escudé

Fotografies: Manel Carrera i Escudé i Societat de Sant Antoni Abat (fotos antigues)


  6608 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Sant Antoni Abat, els tres tombs de Vilanova : la gran festa d'un Sant Barbut
Diversos autors, / El Cep i la Nansa Edicions
Una guia molt singular per endinsar-se en els nuclis motors d'una festa ...

En Mateu i la Marta descobreixen els tres tombs
Diversos autors, / Ajuntament d'Esplugues i Colla dels Tres Tombs d'Esplugues
En Mateu i la Marta passen uns dies de vacances a la masia dels avis i ...

comprar
Dos-cents
Solà i Prat, Oriol / Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Com es prepara i com es viu des de dins la festa dels Tres Tombs d'Igualada? ...

comprar
Historial de l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada 1822-1997
Riba Gabarró, Josep / Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Un llibre que recull tots els aspectes històrics dels Tres Tombs i de l'Antic ...

comprar
Sant Antoni de Viana i Manacor, vuit segles de tradició
Diversos autors, / Patronat de Sant Antoni
Després de dos anys de feina d’un grup de recercadors, que han trescat ...

Els Tonis de Manlleu. A cavall de la devoció i la festa
Arimany i Juventeny, Joan / Museu del Ter
Aquest llibre està dividit en quatre apartats principals: la devoció, l’organització, ...

La Confraria de Sant Antoni Abat a la Selva del Camp (ss. XVIII-XIX)
Diversos autors, / Confraria de Sant Antoni Abat a la Selva del Camp
Història d'una de les confraries més antigues de la Selva del Camp al llarg ...

comprar
Us sumeu a la festa? Conte de l'Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Solà i Prat, Oriol / Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Es tracta d’un conte adreçat a nens i nenes de a partir de 7 anys, a través ...

comprar
Músiques dels Tres Tombs d'Igualada
Diversos autors, / Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Aquesta CD és fruit de la il·lusió de la Junta directiva de l'Antic Gremi ...

llegir
Sant Antoni 'dels burros' a Banyoles
Vergés Gifra, Àngel / festes.org
La gent del Pla de l’Estany coneix popularment Sant Antoni Abat (17 de ...

llegir
Tombant des de 1822. La Festa dels Tonis d’Igualada
Puig i Gubern, Magí / festes.org
La festa dels Tres Tombs d'Igualada se celebra de forma ininterrompuda ...

llegir
La Festa dels Tres Tombs. Del ritual a la Federació
Orriols i Sendra, Xavier / festes.org
El passat 12 de gener, seguint la pauta dels darrers anys, al Palau Robert ...

llegir
Els Tres Tombs. Festa, Tradició i Cultura
Diversos autors, / Federació Catalans dels Tres Tombs
Publicació periòdica de la Federació Catalans dels Tres Tombs....



Societat de Sant Antoni Abat
http://www.trestombsvalls.net/
Carretera Picamoixons Km 2,5 Apt. Correus 534
43800 Valls (l'Alt Camp)
647.750.059
info@trestombsvalls.net




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org