NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Tres Tombs o Passades


Festa Major d'Hivern i Tres Tombs
Tres Tombs de primera divisió
Vilanova i la Geltrú (el Garraf), Pels volts del 17 de gener


La bandera a l'interior de l'Arxiprestal


Un dels carros ben carregat


Un traginer menant un matxo


Un carruatge de luxe


Carro carregat de vi


Traginer d'Anglesola


Sobre un carro


Cavall engalanat i traginer


Engalanament d'un matxo


La benedicció


Carro de pagès


Genet a cavall


Nena sobre un cavall


El Tortell de Sant Antoni


 

Celebrada en honor a Sant Antoni Abat, co-patró de la ciutat, Vilanova i la Geltrú celebra cada any el 17 de gener l'acte principal de la Festa dels Tres Tombs, una jornada d'exhibició etnogràfica de l'univers traginer que per la qualitat, quantitat i diversitat dels participants s'ha convertit en una de les més importants del nostre país.

La Festa de Sant Antoni Abat o Festa dels Tres Tombs és també la Festa major d’hivern o festa major petita del municipi de Vilanova i la Geltrú i es celebra pels volts del 17 de gener, dia no laborable a aquesta localitat.

Petita història de la festa

Segons els estudiosos locals, la devoció vilanovina a sant Antoni com a protector dels animals de treball cal cercar-la almenys al segle XII, tot seguint el rastre de la primitiva ermita dedicada a aquest sant que estava construïda on ara hi ha l’Església Arxiprestal de Sant Antoni, al bell mig de la ciutat. D’aquesta manera, diuen, el culte al sant és fins i tot anterior a la constitució de la nova vila.

Sant Antoni fou proclamat patró de la Vilanova l’any 1363. Durant molts anys, el dia de la seva onomàstica, el 17 de gener, era la data assenyalada per celebrar la festa major, de manera que els vilanovins celebraven per aquestes dates tant els actes propis d’una festa major hivernal com el ritus de protecció dels animals de sant Antoni.

La festa i la devoció foren tant importants a Vilanova, que al segle XIV en aquesta vila s’hi erigí una de les basíliques més importants dedicades a aquest sant que hi ha al nostre país, l’Església Arxiprestal de Sant Antoni, una església de tipus gòtic que al segle XVIII (i durant més de 100 anys) es renovà completament. Durant la guerra de 1936-39, es va intentar derruir el temple i les imatges foren cremades, de manera que l’estat actual i les imatges del sant són incorporacions d’aquesta darrera època.

Al llarg del segle XIX, un conjunt de factors socioeconòmics, com l’especialització de l’economia vilanovina en el cultiu de la vinya, van fer que poc a poc la festa major, que es celebrava per sant Antoni al gener, s’anés traslladant fins a la Mare de Déu de les Neus, pels volts del 5 d’agost, data en què encara es celebra en l’actualitat. La festa major es celebrava aleshores amb tot el conjunt de balls que ara es fan per les Neus, més algun de perdut, com el Ball de Sant Antoni.

La primera referència escrita que es té de la Festa de Sant Antoni moderna és del 18 de gener de 1851 quan, en una notícia del Diari de Vilanova, s’esmenta un accident que hi hagué durant les curses amb cavalls que es feien pels carrers i que cada any atreien a moltíssima gent. La festa es celebrava aleshores amb la benedicció de les cavalleries i carros que desfilaven i amb animades curses de cavalls pels carrers del centre històric.

Tot i que l’any 1983 es va celebrar el centenari de la bandera vella i es va substituir per una de nova,

Les seqüència ritual de la celebració

La seqüència ritual comença el primer diumenge de novembre amb l’elecció del banderer, un càrrec honorífic que en l’actualitat es fa per sorteig.

La festa comença el cap de setmana abans del 17 de gener. Dissabte té lloc un ball que compta amb la subhasta de la “toia”, un ram de flors que serveix per contribuir a finançar la festa. Diumenge al matí es fa el trasllat de la bandera per part dels banderers de l’any anterior fins al Saló de Plens de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú on té lloc el Pregó dels Tres Tombs i el Lliurament de la bandera al banderer de l’any en curs.

La tarda del diumenge abans del 17 de gener té lloc els Tres Tombs de Foc, un correfoc-cavalcada amb dracs i altres bèsties de foc que es va incorporar a la festa l’any 2000. Els Tres Tombs de Foc són una cercavila de foc que s’inicia a la plaça de l'Església, dóna tres tombs pels carrers del municipi i acaba amb un castell de focs a la plaça del Mercat. Els Tres Tombs de Foc compten amb la participació de part del bestiari festiu de Vilanova i la Geltrú: les mulasses, que obren la passada recordant que la festa s'organitza en motiu de sant Antoni Abat, seguides del Drac de Vilanova -renovat l’any 2004-, la Carpa Juanita i el Porró. La comitiva la completen diferents bèsties festives de foc procedents d’altres pobles i ciutats de Catalunya.

Tres Tombs, sempre el 17 de gener

Els actes més participats i amb més presència de públic tenen lloc el 16 i 17 de gener. La vigília, 16 de gener, es llancen diferents (12) morterets i es fa un toc especial de campanes anunciant la festa.

El dia central de la festivitat és sempre el 17 de gener, que és un dia de festa local, no laborable, a Vilanova i la Geltrú. Els actes d’aquest dia comencen amb un esmorzar d’escalfament amb tots els participants en la desfilada i la cerimònia d’arriada de la Bandera de l’Associació dels Tres Tombs, que es porta fins l’interior de l’Església Arxiprestal de Sant Antoni Abat. Aleshores té lloc el Toc de Crida a Ofici que es fa des del campanar de l’Església de Sant Antoni i que és a càrrec dels Ministrers de la Vila-Nova ciutat, que pugen fins dalt de tot per fer sonar els seus instruments.

Tot seguit té lloc l’ofici solemne en honor a Sant Antoni Abat amb assistència de l’Associació de Festes, formada per pagesos o descendents de pagesos, representants eclesiàstics i polítics i els vilanovins i vilanovines que ho desitgen.

Acabada la missa comença la concentració dels participants a la Masia d'en Frederic, seu de l'associació vilanovina que organitza la festa. Des d’allà comença la desfilada de cavalleries, carros i carruatges pels carrers del centre de la vila i fins a la plaça de Sant Antoni, davant l’església, on els sacerdots fan la benedicció dels participants.

La cercavila de cavalleries i carruatges (que no dóna tres tombs a l’església, tot i que se sap que antigament si que era així) acaba a la Rambla Principal, on té lloc l’entrega de premis i trofeus als assistents, juntament amb l’entrega del Tortell beneït de Sant Antoni. La cavalcada de Sant Antoni compta amb la participació de cavalleries (cavalls, rucs i mansos) i carros i carruatges de Vilanova i la Geltrú i altres vinguts de diferents indrets del país.

Una de les característiques més importants de la desfilada de carruatges és que hi participen un bon nombre de carros, carruatges i cotxes de luxe tirats per cavalls. Només la Comissió dels Tres Tombs de Vilanova té en propietat uns 17 carruatges propis i també

Des dels anys 50 la desfilada s’ha convertit en una exhibició etnogràfica on es poden contemplar obres mestre en l’art d’engalanar carros i carruatges. En els darrers anys s’han sumat a la comitiva diferents col·lectius, com les hípiques, aficionats eqüestres de procedència andalusa (amb vestits típics amb cultura cavallística andalusa) i altres propietaris cavallistes de fora de Vilanova.

El cerimonial tradicional acaba, com antigament es feia, amb un sopar de germanor i la rifa d’un porc. Durant tots aquests dies també hi ha molts actes complementaris amb balls i concerts diversos.

La festa de Sant Antoni de Vilanova i la Geltrú té un element culinari molt important i que l'identifica: el Tortell de Sant Antoni. Es tracta d'un tortell rodó i amb un forat al mig que és fet de massapà i que al seu interior conté una figureta d'un animal. El tortell es pot comprar a les pastisseries i es regala a tots els participants de la cavalcada dels Tres Tombs. És tradició que aquesta llaminadura dolça es mengi com a postres en les diades gastronòmiques que aquest dia es celebren a les cases vilanovines.

Text: Manel Carrera i Escudé, amb informacions de Xavier Orriols

Fotografies: Manel Carrera i Escudé, arxiu festes.org



  7382 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Sant Antoni Abat, els tres tombs de Vilanova : la gran festa d'un Sant Barbut
Diversos autors, / El Cep i la Nansa Edicions
Una guia molt singular per endinsar-se en els nuclis motors d'una festa ...

En Mateu i la Marta descobreixen els tres tombs
Diversos autors, / Ajuntament d'Esplugues i Colla dels Tres Tombs d'Esplugues
En Mateu i la Marta passen uns dies de vacances a la masia dels avis i ...

comprar
Dos-cents
Solà i Prat, Oriol / Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Com es prepara i com es viu des de dins la festa dels Tres Tombs d'Igualada? ...

comprar
Historial de l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada 1822-1997
Riba Gabarró, Josep / Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Un llibre que recull tots els aspectes històrics dels Tres Tombs i de l'Antic ...

comprar
Sant Antoni de Viana i Manacor, vuit segles de tradició
Diversos autors, / Patronat de Sant Antoni
Després de dos anys de feina d’un grup de recercadors, que han trescat ...

Els Tonis de Manlleu. A cavall de la devoció i la festa
Arimany i Juventeny, Joan / Museu del Ter
Aquest llibre està dividit en quatre apartats principals: la devoció, l’organització, ...

La Confraria de Sant Antoni Abat a la Selva del Camp (ss. XVIII-XIX)
Diversos autors, / Confraria de Sant Antoni Abat a la Selva del Camp
Història d'una de les confraries més antigues de la Selva del Camp al llarg ...

comprar
Us sumeu a la festa? Conte de l'Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Solà i Prat, Oriol / Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Es tracta d’un conte adreçat a nens i nenes de a partir de 7 anys, a través ...

comprar
Músiques dels Tres Tombs d'Igualada
Diversos autors, / Antic Gremi dels Traginers d'Igualada
Aquesta CD és fruit de la il·lusió de la Junta directiva de l'Antic Gremi ...

llegir
Sant Antoni 'dels burros' a Banyoles
Vergés Gifra, Àngel / festes.org
La gent del Pla de l’Estany coneix popularment Sant Antoni Abat (17 de ...

llegir
Tombant des de 1822. La Festa dels Tonis d’Igualada
Puig i Gubern, Magí / festes.org
La festa dels Tres Tombs d'Igualada se celebra de forma ininterrompuda ...

llegir
La Festa dels Tres Tombs. Del ritual a la Federació
Orriols i Sendra, Xavier / festes.org
El passat 12 de gener, seguint la pauta dels darrers anys, al Palau Robert ...

llegir
Els Tres Tombs. Festa, Tradició i Cultura
Diversos autors, / Federació Catalans dels Tres Tombs
Publicació periòdica de la Federació Catalans dels Tres Tombs....



Associació dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú
http://www.trestombsvng.com/
camí Ral, S/N
08800 Vilanova i la Geltrú (el Garraf)
93.893.55.47
trestombsvng@hotmail.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org