Calendari: Festes d'Hivern > La Quaresma > Serra-cames populars

La Vella Quaresma

Els nens i nenes, bocabadats

Moment quan es serra la cama

Els nens ballant

Refrigeri

Reus ha col·lectivitzat, amb finalitats educatives, l’íntim costum que aquests dies té lloc a l’interior de les llars catalanes per calcular els dies que queden per la Pasqua: el d’arrencar un peu al calendari casolà de Quaresma. Cada divendres centenars d’infants es congreguen per veure com un personatge conegut de la ciutat li serra un peu a la Vella.

La Quaresma és un temps litúrgic de preparació per a la Pasqua, un temps en què els cristians emulen el que va fer Jesucrist al desert, un temps de dejunis i altres abstinències que ens prepara el cos i la ment per a la Pasqua. La Quaresma dura unes set setmanes (exactament 47 dies: 40 + 7 dies de Setmana Santa) de Dimecres de Cendra a Diumenge de Pasqua. Popularment aquest període és representat per una dona amb set cames, sovint representada com una vella múrria i esquerpa, que duu un bacallà en una mà i a l’altra un cistell ple de verdures.

En moltes cases del país, quan acaba el Carnaval i comença la Quaresma apareix, penjada en una finestra o en una paret, la imatge d’una dona que té set cames: és el calendari casolà que hom es fabrica per saber els dies que queden perquè arribi Pasqua. El costum estableix que a aquesta figura cal tallar-li una cama cada setmana, fins arribar a la Pasqua.

L’Àrea de Cultura i l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Reus impulsen, des de l'any 2005, la socialització o col·lectivització d’aquest costum entre les escoles de la ciutat i de la comarca del Baix Camp. La iniciativa forma part d’un programa adreçat als infants que té per objectiu contribuir al coneixement de determinats aspectes del calendari festiu tradicional.

Tenint en compte que la tradició popular ha identificat la Quaresma amb una peixatera (per l’antiga prohibició de menjar carn durant aquests dies) no es podia haver escollit un millor lloc per a la realització del ritus: la plaça de les Peixateries Velles, a un costat de la Prioral de Sant Pere. Allà, entre uns arcs, el Dimecres de Cendra es penja una imatge de fusta gegant de la Vella Quaresma, amb les seves set cames. La imatge de la Vella s'encarrega cada any a un artista diferent.

Cada divendres de Quaresma (set en total) els nens i nenes d’una escola diferent de Reus es congreguen davant la Vella Quaresma i mentre canten una cançó, veuen com es serra una de les cames de la Vella Quaresma. La serra d’una de les cames de la Quaresma corre a càrrec cada vegada d’una persona o un personatge conegut diferent.

La cançó que es canta és:

SERRA LA VELLA

Serra la vella un plat d’escudella,
serra la velló un plat d’escudelló.
serra la vella un plat d’escudella,
serra la velló un plat d’escudelló…. d’escudelló

Set setmanes de Quaresma,
només hem pogut menjar
arengades rovellades,
mongetes i bacallà.

Carnestoltes quinze voltes
i Nadal de mes en mes,
tots els dies fossin festa
la Quaresma mai vingués

Serradors que esteu serrant
el poble us està aclamant!

Buscarem per tot arreu,
tot allò que ens demaneu

Mestressa, porteu cansalada
que la serra està esmussada.

En diferents moments de la cançó els serradors demanen al poble que els hi ofereixi algun menjar per seguir serrant: "Mestressa porteu vi que la serra no vol seguir!!" El menjar que s'ofereix són els productes de Reus, com el vermut de Reus, el menjar blanc, els ometllons, la coca de recapte, etc).

L’acte, que compta amb la participació d’un grup de música i un grup d’animació infantil, comença a mig matí i serveix per explicar la tradició als més petits, a qui fascina el fet que una dona pugui tenir set cames.

Les dues últimes setmanes la imatge de la Vella és guarnida amb rosaris de gominola i alguna palma.

Serra la Vella: vint anys de Vella Quaresma a Mataró