Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Dijous Gras o Llarder

Dijous Llarder
Vic (Osona), Dijous Gras

Cartell de la Setmana del Porc 2008

Preparant la carn

Es cuinen dos porcs

Coincidint amb el Dijous Llarder, Vic celebra un conjunt d'actes que giren al voltant de la gastronomia del porc. Es tracta d'un dia dedicat a lloar les excel·lències gastronòmiques de l'animal del qual tot s'aprofita.

Des de l'any 2004, el col·lectiu gastronòmic Osona Cuina va voler seguir la tradició que mana que Dijous Gras és moment de tot tipus d'excessos gastronòmics per començar una rostida popular d'un porc a la Plaça Major de Vic. Des d'aleshores, cada any el Dijous Llarder, de les 9 del matí a les set del vespre, aquest grup de cuiners rosteix dos porcs, oberts en canal, a la plaça Major de la vila. El porc rostit es pot degustar a partir de les 8 del vespre a la immensa carpa instal·lada a la plaça Major.

L'any 2007, veient l'èxit de convocatòria del Dijous Llarder vigatà, l'Institut Municipal de Promoció i Economia va decidir organitzar la Setmana del Porc, una setmana d'actes al voltant de la cuina d'aquest animal que s'estén fins el diumenge de Carnaval.

El prestigi dels fuets i les sumaies de Vic -i tot l'embotit osonenc en general- es mostra amb tot el seu esplendor durant la Setmana del Porc, en què l'oferta gastronòmica pròpia del Dijous Llarder es veu acompanyada de molts altres atractius, com la música, el teatre i la cultura popular i tradicional.

Durant els quatre dies de Carnaval, una desena d'estands exposen i venen els mil i un derivats del porc fets artesanalment pels elaboradors locals. A més a més també hi ha demostracions de tallar pernil, tallers, tastets, presentacions de llibres de cuina i altres actes. També es lliura la llonganissa d'or a una persona que hagi destacat en el món de la gastronomia i surten en cercavila, sumant-se a la celebració, els bicentenaris gegants de la ciutat.

Imatges: Col·lectiu Osona Cuina

comprar
La cuina de les Terres de l’Ebre. Receptes tradicionals del Baix Ebre, del Montsià i de la Terra Alta
Queralt i Tomàs, M. Carme / Edicions Cossetània
Receptes recollides de la tradició oral de la Terra Alta, el Baix Ebre ...