Calendari: Festes d'Hivern > Les Falles > Les Falles fora de València

Les Falles

Crítica a Hisenda

Museu Monocipal

Denúncia sobre la situació del camp

Cremà d'una falla infantil

Igual que altres poblacions del País Valencià, la localitat de Xàtiva celebra, pels volts de Sant Josep, la Setmana Fallera. Una setmana de passacarrers i desfilades, de foc i petards, de música i àpats copiosos i, sobretot, uns dies plens d'emocions compartides.

Petita història de la festa fallera a Xàtiva

La primera referència escrita de la festa de les falles a Xàtiva es remunta a l'any 1865, any en què es plantà a la Plaça de la Trinitat el primer monument faller, una obra que feia referència a la pesca de l'anxova, en clara referència satírica a la forma de galanteig entre sexes. En l'actualitat, són 38 les falles plantades pels carrers de la població, repartides a parts iguals entre les falles grans i les infantils.

Estructura ritual de la festa

Els actes comencen sempre a finals de febrer principis de març amb l'Exposició del Ninot i l'Exposició de les Maquetes de Falles a la Casa de Cultura, un acte que serveix perquè la gent esculli el millor ninot de l'any. Un dels primers actes fallers és la Nit de la Plantà, que té lloc el 15 de març a càrrec dels artistes i de les comissions falleres. Es tracta de la instal·lació definitiva del monument faller que s'amenitza amb un bon sopar al carrer a cada comissió.

Un cop realitzada la Plantada, que té lloc el dia 15 de març, , durant 4 dies se succeeixen un conjunt de celebracions que tenen les cercaviles (passacarrers de les comissions), la gastronomia (esmorzars de falla), la música (Despertades) i els petards (Mascletades) com a components bàsics.

Un dels actes de la festa de les Falles de Xàtiva és el lliurament de premis als millors monuments de l'any, un acte que es celebra al Saló de Plens de l'Ajuntament de la localitat.

Un altre dels actes destacats de la celebració fallera de Xàtiva és la Cavalcada del Ninot, una desfilada crítica i satírica que executen els fallers i falleres disfressats per a l'ocasió.

La vigília, 18 de març, a la tarda té lloc la ofrena de flors a la Mare de Déu de la Seu. Es tracta d'una desfilada ordenada de representants de totes les comissions que volen fer l'ofrena i que acaba a la Plaça de la Seu, on hi ha isntal·ada la imatge de la marededéu.

Actes del 19 de març

El dia central de la festa és el 19 de març, amb la missa en honor a Sant Josep a l'ermita del Bellveret al punt del migdia. Acabada la missa, les comissiona falleres desfilen des de l'ermita, que és a les afores del poble, fins al centre de la ciutat. Els membres de cada comissió van habillats amb els vestits tradicionals del camp valencià i caminen al so de la dolçaina i el tabal. La comitiva es clou amb els portadors d'una imatge de sant Josep. Arribats al centre de la vila, es fa una mascletà i el llançament d'una traca quilomètrica.

Al vespre cada comissió ret visita a totes les altres, en una cercavila que omple tots els carrers del poble. En arribar a la seu de cada falla, els membres els donen la benvinguda amb el cant d'albaes, cant d'estil tradicional. A partir de les 21:00 hores comença l’esperada i emocionant Cremà de les falles infantils i al cap d'una hora la de les falles grans.

Text i imatges: Manel Carrera i Escudé

Les falles fundacionals de Gandia