Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Processons de Divendres Sant

Processó del Sant Enterrament

La Pietat

Grup de penitents amb vesta negre

Penitents carretejant una creu

Penitent arrossegant la pena

Passos, vestes, caputxes, penitents, tambors, matraques i armats són alguns dels elements presents en la Processó del Sant Enterrament, una solemne i sepulcral processó que la comunitat cristiana de Tarragona celebra, conjuntament, cada Divendres Sant pels carrers del barri vell de la ciutat.

D’entre els diferents actes i celebracions que tenen lloc a Tarragona durant la Setmana Santa, la Processó del Sant Enterrament és, sens dubte, la més important. Es tracta d’una processó religiosa de més de cinc hores de durada durant la qual desfilen juntes totes les germandats, confraries, gremis i associacions cristianes de Tarragona.

La festa, una de les mostres de religiositat popular més importants de la ciutat, és organitzada per la Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, una entitat fundada el 1545 i que, en els seus orígens estava formada bàsicament per espardenyers i esparters.

La Processó del Sant Enterrament

La festa s’emmarca dins els actes de Setmana Santa que celebren les diferents associacions de la comunitat cristiana a Tarragona, un conjunt de celebracions que recorden, en conjunt, la Passió i mort de Jesucrist. Cada un d’aquests grup organitza via crucis, concerts, conferències i xerrades, misses, processons i altres actes en solitari. Emmarcada en aquest context, la processó és l’únic acte conjunt de totes elles i recrea el moment de l’Enterrament de Jesucrist. Per això, la processó discorre en un silenci absolut, sepulcral, només interromput pel so dels tambors d’algunes confraries.

L’estructura ritual de la celebració comença a mitja tarda quan l’estol d’armats fa la recollida dels passos o misteris, que esperen en diferents punts de la ciutat. El grup de soldats romans van a cercar cada un dels passos que participaran a la processó i els acompanyen fins a l’inici de la ruta, la Plaça del Rei. Els armats tarragonins, que estan organitzats en una cohort romana de trenta-dos membres acompanyats per un grup de tabalers i trompeta, tenen la particularitat que arrosseguen els peus en el seu pas. En arribar davant del lloc on és el pas, el grup d'armats saluden tots a la vegada abaixant el cap i inclinant-se.

La processó, que comença i acaba a l’Església de Natzaret (a la Plaça del Rei), fa un recorregut pel casc antic de Tarragona, els carrers i places que queden dins les muralles de la ciutat, passant pel Passeig de Sant Antoni, Pla de Palau, Pla de la Seu, Carrer Major, Plaça de la Font, un tros de Rambla Nova, carrer de sant Agustí i un tros de Rambla Nova. La processó s’inicia pels volts de quarts de vuit del vespre i acaba passada la mitjanit.

El protocol de la Processó del Sant Enterrament és molt complex, i segueix un ordre marcat pel guió i la tradició. Així, cada confraria té la seva posició en la processó i és responsable de dur un o més passos, una figura que fixa escultoricament un determinat moment de la Passió de Jesucrist. Cada pas o misteri és dut a pes pels membres de les diferents confraries. La majoria d’aquest passos van ser destruïts durant la guerra espanyola del 1936-39. Només alguns d’aquests passos tenen un notable valor artístic, com el pas de La pietat de Jujol (1944) i històric com els del Sant Sepulcre (amb una imatge del segle XVIII) i els de la Germandat de Jesús Natzarè, que són anteriors a la guerra del 36-39.

La processó també compta amb milers de penitents que custodien cada associació amb les seves vestes amb caputxes que els tapen la cara i un ciri encès a la mà, així com altres penitents que desfilen armats amb creus i descalços.

Es calcula que entre les divuit confraries que hi ha, la processó congrega més de tres mil participants. Durant tot el recorregut, milers de persones segueixen els passos de la processó, entre admirats, escèptics i bocabadats.

Ordre de la processó

1-Cohort Romana.
2-Bandera de la Puríssima Sang amb les matraques.
3-Alumnes de La Salle amb el pas "Oració a l'hort".
4-Associació d’antics alumnes de La Salle amb el pas "Vetlleu i Pregueu"
5-Confraria de Pescadors amb el pas "L'empresonament", "la Presa de Jesús", "el Prendiment de Jesús" o "el petó de Judes" .
6-Aspirants de la Congregació de la Sang amb el pas "La Flagel·lació" o "els assots"
7.-Confraria del “Cristo del Buen Amor” amb el pas del mateix nom.
8-Germandat del Sant Ecce Homo amb el pas "Ecce Homo".
9-Germandat del Nostre Pare Jesús de la Passió amb el pas "Nostre Pare Jesús de la Passió" o "Jesús camí del Calvari"
10-Reial Germandat de jesús Natzarè amb tres passos. Un primer pas anomenat "Segona Caiguda", "El Cirineu", "Primera Caiguda" (erròniament) o "Caiguda de Jesús", un segon pas anomenat "Jesús de Natzaret", "Jesús amb la Creu al coll", "El Natzarè", "La Verònica" i un tercer pas dit "Jesús és despullat de les seves vestidures".
11-Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist i penitents amb improperis amb el pas "Crist dels Penitents"
12-El "Sant Crist de la Sang” amb la presidència de la Congregació conduït pels majorals i amb el pas "Sant Crist de la Sang".
13-Congregació del venerat Cos de Jesucrist en el Descendiment de la Creu amb el pas "El davallament de la Creu", "El Descendiment".
14-Gremi de Pagesos de Sant Isidre (joves) amb el pas "La Pietat".
15-Societat marítima i protectora amb el pas "Sant Enterrament". 16-Il·lustre confraria de Sant Magí Màrtir de Barcelona amb el pas "Retorn del Calvari".
17-Gremi de Pagesos de Sant Isidre amb el pas "Sant Sepulcre"
18-Associació de Senyores de la Congregació de la Santíssima Verge de la Soledat amb el pas "La Soledat".
19-Bandera principal de la Reial i venerable Congregació de la Puríssima Sang amb el seu acompanyament.
20-L'Arquebisbat de Tarragona i primat, acompanyat de dos capitulars que s'uneix a la processó al pas d'aquesta per davant del Palau Arquebisbal.
21-Presidència de la Sang
22-Autoritats municipals i supramunicipals

La Processó del Sant Enterrament de Tarragona va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional el 13 de juliol de 1999.

Setmana Santa a Tarragona. Imatges i paraules
Diversos autors, / Arola Editors